Annons
Artiklar > Fotosverige vecka 34

Fotosverige vecka 34

Denna veckan gör vi bland annat nedslag på Gotland, där den sfäriska panoramatekniken plöjer ny mark. Vi dyker också ner i Härryda där kommunens fototävling blivit hett omdebatterad.

Foto: Mattias von Corswant och Per Hjalmarsson.

Gotland
Mattias von Corswant från Gotland och Per Hjalmarsson fick nyligen stor uppmärksamhet för sina sfäriska panoramabilder av rock-gruppen Kents konsert. Succén har nu gjort att de båda fotograferna blivit allt mer upptagna. Nya uppdrag väntar, bland annat med Håkan Hellström.
Läs mer i Gotlands Allehanda.

Vadstena/Heda
Östgötatidningen har träffat pressfotografen Lars Rosengren som i sin tur har träffat alla möjliga människor. Från Mandela till Bruce Springsteen. Men egentligen tycker han inte om att porträttera kändisar.
– ”Kändiseri” är egentligen det jag tycker sämst om att jobba med. Men man brukar säga att det finns inga små jobb, bara små fotografer…
Läs intervjun i Östgötatidningen.

Härryda/Mölndal
Härryda kommuns fototävling har varit mycket populär och många fotografer har deltagit. Men den som lusläser tävlingsreglerna finner att Härryda kommun äger rätten till alla bilder som deltagit i tävlingen, och kan använda dem fritt för presentation och marknadsföring. Detta har väckt stor debatt, bland annat på Fotosidans forum.
Läs mer i Göteborgsposten.

Umeå
Nätföretaget ProFormat från Umeå har snabbt blivit en uppstickare inom e-handeln i Sverige. Affärsidén går ut på att skriva ut fotografier på canvas eller målarduk och distribuera dem via nätet. Företaget skickar nu ut 4000-6000 tavlor varje år.
Läs mer i Västerbottens Folkblad.

Hagfors
Therése Olsson från Värmland kommer till hösten att börja läsa foto på Lofotens folkhögskola i norra Norge. Efter att ha lånat pappas digitalkamera blev hon intresserad av foto och på den vägen är det. Till skillnad från de flesta yngre fotografer så gillar hon den analoga tekniken mest och ser fram emot att få jobba i ett riktigt mörkrum.
Läs mer i Värmlands Folkblad.

Publicerad 2008-08-22.

2 Kommentarer

danieljansson 2008-08-22 12:38  
Mari Turos i Härryda kommun verkar hygligt ignorant. Tummen ner för henne.

"Om kommuninvånarna ändå är ute med kameran så är det bättre att vi använder deras bilder i stället för att med skattepengar betala professionella fotografer, säger hon."

Kom igen nu alla på fotosidan ge er ut för att fota gratis åt eran kommun och var glad för att de vill använda era bilder i kommersiellt syfte utan ersättning! Upprörande och utnyttjande utan dess like.
Ino 2008-08-22 18:02  
Jag har deltagit med bilder i Härryda kommuns kalender fram till 2005 och fått 1000 kronor per bild, men från och med 2006 omvandlades till en tävling där första priset var en 3-rättersmiddag för två. För övriga bilder i kalendern får fotograferna nu ställa upp gratis.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS