Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Hemläxa 4: Porträtt i fönsterljus

Hemläxa 4: Porträtt i fönsterljus

I september månads hemläxa ska vi ägna oss åt något så klassiskt som fönsterljuset. Ett ljus som ger många kreativa möjligheter att ta bra porträtt utan en massa tung studioutrustning.
Foto: David Elmfeldt

Till hemläxan behöver du: en kamera, en person att avporträttera, ett rum med ett fönster (helst på husets skuggsida) och dagsljus utanför huset. Solljuset ska inte lysa direkt in genom fönstret. Om du inte har tillgång till en modell kan du försöka övertyga kompisen, sambon eller grannen. Det tar trots allt inte så lång tid, och om du har gjort rätt blir resultatet ofta smickrande.

Bilden till höger är ett exempel på ett porträtt i fönsterljus. Långdistanslöparen Anna Rahm har porträtterats för tidningen Runner's world. Enkelt, men ändå snyggt.

Men alla bilder tagna på detta sätt blir inte likadana, tvärtom. Det är många faktorer som spelar in, till exempel fönstrets storlek, väggarnas färg och rummets storlek. Ett litet, ljust rum ger en ljus skuggsida. Ett stort, mörkt rum ger större kontrast med stor skillnad i ljushet mellan den mörkare och den ljusare sidan av ansiktet. Det blir också olika ljus beroende på var i rummet man placerar motivet.

Steg-för-steg-guide

1. Släck all belysning i rummet.
2. Ta med dig personen nära fönstret.
3. Stå själv upp så nära fönsterglaset som du bara kan, maka upp dig på fönsterbrädan om det behövs.
4. Be din motivperson att ställa sig lite längre in i rummet.
5. Titta honom eller henne i ögonen. Om du har gjort allt rätt ska du se ett blänk i ögat närmast fönstret. Det är en reflektion av fönsterljuset.
6. Be nu din modell att långsamt vrida huvudet mot och från fönstret ett par gånger. När ljuset precis når båda ögonen är vinkeln bra.
7. Ta ditt porträtt.

Läs mer om fönsterljuset i Göran Segeholms artikel "Fotografens patentlösningar 5: Det makalösa fönsterljuset".

När du är klar kan du ladda upp din bild i hemläxe-poolen. Poolen stängs den 15 september, då jag kommer att summera de bidrag som kommit in.
Om du har frågor kan du läsa frågor och svar.

Publicerad 2008-09-01.

Bli först att kommentera


Merläsning

ANNONS