Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Serietecknare rispade polaroidporträtt

Serietecknare rispade polaroidporträtt

Att bilder behandlas i datorn på olika sätt är inget nytt för oss. Att rispa på analoga negativ för att skapa den bild man vill ha är däremot mer ovanligt.

Det var när Christer Järeslätt fick i uppdrag att fotografera svenska kulturarbetare i Berlin för tidningen Sydsvenskan som idén uppstod. Några av dem han skulle träffa var serietecknarna Lars Sjunneson och Max Andersson.
– De var några av mina favorittecknare på 80-talet. Jag var förtjust i vad de gjorde och då kom jag på idén att samarbeta med dem, istället för att göra vanliga porträtt rakt upp och ner, säger Christer.

51 tecknare

Idén utvecklades till ett projekt där Christer tog polaroidbilder på 51 olika serietecknare, bland andra Joanna Rubin Dranger, Joakim Pirinen och Jan Romare. Christer hade sedan tidigare arbetat med polaroidformatet, och visste att det var väldigt repkänsligt. Och han ville vända på det, och istället för att göra det till något dåligt blev det till något bra. Negativen fick ligga i blöt fem minuter, för att sedan bli bearbetade av tecknaren.

Bok och utställning

Bilderna har sammanställts till en bok vid namn Refricater. Ordet hittade Christer på ihop med en kollega som är duktig på latin, och betyder ungefär förnya eller riva upp.
– Ordet passade bra, eftersom tecknarna har rivit upp den och förnyat på något sätt.

Under sommaren kunde man också skåda bilderna i en utställning i Halmstad. Förhoppningen är att utställningen nu ska turnera runt i landet.

Se mer av Järeslätt på hans hemsida.

Fotnot. Bilderna till höger föreställer Johan Wanloo, Kim W Andersson och Åsa Ekström.

Publicerad 2008-09-09.



Teknik
Storformatskamera med polaroidbakstycke. Som enda ljuskälla använde han en gammal handblixt.

Bli först att kommentera

Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS