Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Bank stal bild av frilansare

Bank stal bild av frilansare

Westra Wermlands Sparbank skulle göra reklam i tidningen Veckans Affärer och använde då en bild som frilansaren Börge Nilsson tagit vid ett uppdrag för tidningen Finansvärlden.
– En ren bildstöld, säger Börge Nilsson.


Banken hade visserligen satt ut Börges namn under bilden. Men i det här fallet gjorde det inte saken bättre, snarare sämre. Det värsta för Börge var nämligen inte själva bildstölden utan att hans namn kopplades ihop med en reklamannons för en bank.
– Fotografer som jobbar mycket med reklam kanske tycker det är löjligt, men jag är reporter och fotograf. Om läsarna tror att jag har gjort reklam för något bolag i banksektorn skadar det min trovärdighet, säger han.

Uppdragsgivare såg annonsen

Börge fick reda på bildstölden genom en gammal uppdragsgivare som ringde upp honom och frågade om det var fråga om reklam eller en bildstöld. Annars hade han antagligen aldrig upptäckt det. Nu kräver han banken på skadestånd.
– Jag har begärt 35 000, och de säger att de ska ersätta mig, säger han.

Bankens VD, Öivind Neiman säger till tidningen Journalisten att bildstölden berodde på okunskap från bankens sida och att de tror att de kommer att ersätta honom.

Låga ersättningsnivåer

Enligt Börge, som har pratat med en jurist från journalistförbundet brukar nivåerna för bildstölder vid rättegångar vara väldigt låga. Själv tycker han att det borde kosta mer för företagen att utnyttja fotografer på det här sättet.
– Jag tycker det borde kosta hundratusentals kronor, säger han.

Börge Nilsson tipsar - Så håller du koll på vart dina bilder tar vägen
- Om dina bilder ligger på nätet kan du googla ditt namn regelbundet, ihop med ditt firmanamn om du har ett.
- Man kan också lägga in sitt namn i någon bevakningstjänst. Då får du ett mail varje gång någon har lagt ut något med ditt namn på nätet. Men de här knepen fungerar endast om den som använder bilden har satt ut namnet, vilket inte alltid är fallet.


Publicerad 2008-09-15.

5 Kommentarer

grip 2008-09-15 12:39  
Okunskap!? Skitsnack! Dom är nog vuxna nog att veta vad som är rätt och fel och jag håller med om att det borde kosta mer eftersom det är precis som vilken stöld som helst om inte värre eftersom här syns den inför andra och även hans namn. Stölden är alltså inte bara för privat bruk vilket gör det värre.

Hoppas många ser det här, både personer och företag så dom lär sig att man inte kan ta bilder på det här sättet.
millhouse 2008-09-15 15:51  
Så har det hänt igen!Stöld av bilder är lika illa som att få ett inbrott i sin bostad.Bilden är och förblir min egendom och då skall jag bestämma vad som skall hända med den. Bra om det kan bli några rättsliga domar där skadeståndent är högt så kanske man får slut på tanken att bilder är något som andra (fotografer) bara gör för att dom inte har något för sig just då.Den digitala teknikens bakgård är detta och det är bra om alla fotografer (amatörer som proffs) sätter ned foton och agerar runt värdet av bilden.
cawi 2008-09-15 16:47  
Hundratusentals kronor var väl något av en överdrift, milt uttryckt. Eller tycker han att det ska vara böter på hundratusentals kronor? Annars låter det snarare som ren och skär girighet.

Dagens upphovsrätt är i behov av många förändringar och anpassningar till samhället i övrigt. Men medan vi har lagen så som den ser ut så skall den givetvis följas, det är ju klart som korvspad. Att däremot börja agitera för astronomiska ersättningsbelopp gör nog inte diskussionen mer konstruktiv och bättre, utan får nog snarare motsatt effekt.

För övrigt har jag inte alls svårt att se att det kan ligga okunskap eller slarv bakom. Det är inte alltid helt lätt att veta exakt vad som gäller i en specifik fråga (för man får ju citera texter till exempel, men hur mycket och hur?). Speciellt om man inte är fackman i ämnet, vilket vi inte vet något om dock.
vekktah 2008-09-16 16:31  
Håller delvis med christian. Men det är mer komplcerat ändå. Adobe älskar att alla hemanvändare sitter på cracks. Annars hade de inte haft garanterat herrvälde när folk sen börjar jobba och väljer de verktyg de kan. Samma gäller många andra programvaror.

En frilansare säljer inte så stora volymer som adobe etc så jämförelsen haltar. Detta är dessutom reklamsammanhang. Tycker att han skall ha mer än bra betalt. Hundratusentals kronor låter dock lite snurrigt. Vore kul o se vilken bild det är?
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS