Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > SFF vill ha statlig utredning om ansvaret för fotografi

SFF vill ha statlig utredning om ansvaret för fotografi

Stillbildsfotografiet är idag en undanskymd konstform i Sverige, om man ser till hur mycket pengar som budgeteras från statskassan, enligt SFF. Dessutom finns inget centralt organ, eller museum som har det övergripande ansvaret för stillbilden i Sverige. Det vill SFF ändra på, genom att få regeringen att tillsätta en utredning.

SFF har skickat ett brev till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth för att försöka få igång en diskusssion kring frågan. I dagsläget har Nordiska museet ansvaret för det kulturhistoriska fotografiet. Där finns ett fotosekretariat dit man kan vända sig om man har frågor om till exempel hur en bild ska bevaras. SFF menar att det vore bättre att fotosekretariatet istället stod under kulturdepartementet, som det är i vårt grannland Norge. Där finns fem institutioner som delar på ansvaret.

Men åsikterna går isär. Alla tror inte på ett nytt museum som en lösning. Därför tycker SFF det är extra viktigt att en utomstående part går in och försöker lösa problemet.
– Vi måste få till någon slags opartisk utredning. Idag går massor av pengar till spillo. Folk sitter på olika institutioner och gör samma arbete på olika ställen, menar Åke Sandström.

Vill öka stillbildens status

De största problemen, som SFF ser det, är att det går alldeles för lite pengar till stillbilden, om man jämför med rörlig bild. De tycker också att det är dumt att folk sitter och gör en massa dubbeljobb på olika institutioner, när man istället kunde samla allt på ett och samma ställe. Dessutom kunde det vara ett sätt att ge stillbilden den status som den förtjänar.
– De flesta utställningar idag finansieras av privata pengar. Det finns ingen samordning som kan sköta det. Det är tragiskt att det ska behöva vara så, säger Åke Sandström.

Möjligheterna med en samordning är bland annat att utställningar enklare skulle kunna flyttas mellan museer runtom i landet. Man skulle också kunna införa ett register över alla verksamma yrkesfotografer i Sverige, och göra deras utställningar och bilder sökbara i samma arkiv.

SFF ska träffa kulturministern i dagarna för att försöka driva frågan vidare. Förhoppningen är att få regeringen att tillsätta en utredning så snart som möjligt.

Läs mer på SFF:s hemsida.

Publicerad 2008-09-23.

Bli först att kommentera

Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS