** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Annons
Kalender > Visa aktivitet

Tretton - Thor-Björn Johansson

2 oktober - 31 oktober
Plats: Double Elvis Gallery, Stockholm | www.kocksgatan52.se

Double Elvis Gallery i Stockholm visar under oktober Thor-Björn Johanssons utställning  'Tretton'.

 


Alchemilla vulgaris, Lady´s Mantle eller Daggkåpan, låter oss få tillträde till oändlig kunskap och vishet genom vårt omedvetna. I föreningen av medveten och omedveten kunskap, når vi en djupare medvetenhet.”    Citatet är hämtat från blomsteressensernas esoteriska lära, det skildrar Findhorns Droppar.

De abstraherade fragment av motiven som Thor-Björn visar, kan sägas motsvara daggdroppar, som samlats av Daggkåpan. De glimmar till och fångar lågmält uppmärksamheten hos den som är lyhörd. Tystnaden, gränsen, formen – och vad speglas i ytan?

Det har ibland sagts, att  ursprunget till skapandet ligger vid den plats där orden tar slut. ”Ett poem är en osynlig målning och en målning är ett osynligt poem”, har en kinesisk mästare yttrat.
Thor-Björns bildsvit utgör, om man så vill, en ordlös text. Låt den tala!
Den talar om detaljernas betydelse, om betydelsen av ”det ovidkommande”, som till exempel psykoanalysen funnit så central att den är uppbyggd kring detaljer.

Thor-Björn Johansson är konstfotograf med lång meritlista och klassisk kunnighet inom det fotografiska hantverket. Men han stannar inte där! Att titta går oftast snabbt, men det tar tid att SE och Thor-Björn har ständigt utvecklat sitt seende. Den som har sett honom kompetent kopiera en målning av Ola Billgren, Modigliani eller Einar Kihlman, kan börja ana omfattningen av Thor-Björns besvarade kärlek till Bilden.
"

Carin Rexranald
konstnär och museum coordinator of the collection, Ystad konstmuseum.

 

- Visa idag
Kategorier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS