Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Nytt galleri med kärlek för det analoga

Nytt galleri med kärlek för det analoga

Palladiumkopia. Foto: Dan Wallin.
På Gallery Fine Art photography som öppnar nu på lördag i Göteborg är de digitala bilderna bannlysta. Här premierar man istället de riktigt gamla teknikerna, som gummitryck, cyantopi och polymértryck.

Det internationella nätverket för fotografer som plåtar med polaroidkamera, Polanoir, kommer också att ha en stående utställning på galleriet. Först att ställa ut blir Stefanie Schneider.

Bakom satsningen står fotograferna Patrik Lundmark och Dan Wallin. Tillsammans driver de en fotobutik på kungsgatan i Göteborg. Även där är det endast analogt som gäller. Butiken har inte varit någon kassako, men det är inte vinstintresset som driver de här två herrarna.

På senare tid har Dan märkt av en ökad efterfrågan. Fler och fler kommer in för att köpa kameror eller framkalla film. En anledning till det verkar vara att folk är trötta på att sitta vid datorn.
– Folk får inget gjort med det digitala. Det tar längre tid, och det känns som man sitter vid datorn i timmar och timmar, säger han.

Han tror att det kommer bli lite med det analoga fotografiet som med vinylskivan, som stigit enormt i popularitet de senaste åren efter att många spått dess död.

Dan Wallin har själv aldrig ens ägt en digitalkamera. Han kom i kontakt med det analoga redan när han gick en hantverkskurs under sin tid som fotostuderande på Biskops-Arnö. Sen var han fast.
– Det är fascinerande att lära sig hur man gjorde bilder på 1800-talet. Det är ju lite en slump hur resultatet blir. Det kan bero på temperatur, luftfuktighet och så vidare, säger han.

Vernissagen äger rum nu på lördag den 25 oktober på ingenjörsgatan, precis intill deras gamla lokaler. I samband med det galleriet kommer man även att sälja fotoböcker och polaroidkameror.

Mer om de två fotograferna hittar du på deras gemensamma sajt Fotokompaniet.
Inom kort kommer galleriets egna hemsida upp, på adressen; www.galleryfap.com.

Publicerad 2008-10-22.

Cyantopikopia. Foto: Patrik Lundmark

Kopparfoto gravyr. Foto: Patrik Lundmark

Gummitryck. Foto: Dan Wallin

Polymértryck. Foto: Patrik Lundmark

12 Kommentarer

Christoffer Glans 2008-10-22 14:11  
Konsumenter kommer aldrig fortsätta med analoga bilder, de är slavar för konsumption och "de enorma fotomapparna med onödiga fotografier" eran.
Däremot så kommer analogt att överleva på samma sätt som vinyl, färre använder det, men efterffrågan finns. Frågan är hur dyrt det blir med analog film :/
Benganbus 2008-10-22 20:33  
Man skulle väl kunna ha synpunkter på motivvalet! ;)
Visst är det kul med gamla tekniker och hantverk, men det finns väl mera i ett fotografi!? ;)
NajaNaja 2008-10-23 00:40  
I like! underbart! det är eldsjälar som håller hjulen rullande, en stor eloge till Dan och Patrik. tack för att ni vill bevara och lära vidare!
Prebbe 2008-10-23 00:48  
Vilken framåtanda!
Pellan 2008-10-23 08:54  
Jag gläds med dom som är analogfantaster :)).
Mvh
Pethra
fredrikru 2008-10-23 08:57  
Vinyl är för finsmakaren.....JPG är som MP3....
Mamaya 2008-10-23 09:13  
Vilket bra initiativ! Det analoga kommer nog gå samma väg som vinylen har jag en stark känsla av. Synd bara att jag har så långt till Gtb och galleriet. Önskar dessa eldsjälar lycka till!

/Berit
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS