Annons
Artiklar > Gör julklappar av dina foton

Gör julklappar av dina foton

Julen närmar sig med stormsteg, och med den kommer ångesten över julklapparna. Men för att ge er lite inspiration och hjälp på vägen har jag botaniserat i djungeln av så kallade "fotopresenter". Och man kan lugnt konstatera att det finns en hel del där ute. Du kan trycka upp favoritfotot på allt från klistermärken till ölkrus och kepsar.

Trots det något kitshiga över att trycka upp sin egen bild på en klocka, en mugg eller en nallebjörn kan jag inte hjälpa att tycka det är lite kul. Men man ska nog se det hela med en gnutta humor. Nedan har jag plockat ut några av presenterna och delat in dem efter den person presenten kan tänkas passa till. Mycket nöje!

Till mor-och farföräldrarna:



Vi måste ju bara börja med klassikern alla kategorier; almanackan. I den kan sammanfatta året som gick i bilder, och sedan minnas de fina ögonblicken under det kommande året. Det är ofta en uppskattad present. Förklädet är kanske ett mera osäkert kort, då vederbörande kanske redan äger ett sådant. Det kan vara bra att ta reda på först. Som tryck kan man kanske välja en bild av favoritbarnbarnet? Några dricksglas i frostat glas är ett annat alternativ. Här får man ha lite fantasi, och tänka sig in i vilken bild som kan bli bra på det materialet. Kanske en vacker landskapsbild över hemtrakterna? Eller någon stilistisk blomma i svartvitt? Om man är mogen för de ännu mer kitschiga grejorna kan man kanske satsa på en väggklocka med en egen bild på? En annan bubblare är handduken. Det är nog inte det första man tänker att man vill trycka sin bild på. Och den andra frågan som dyker upp är varför man skulle vilja torka händerna på en fin bild man tagit? Men, vem vet, med lite fantasi kan kanske även handduken kvala in som en fin julklapp?

Till flick- eller pojkvännen/sambon/frugan/gubben


Ett kristallhjärta med foto på barnen kan vara fint att ha på kontoret, eller hemma på nattduksbordet. Likaså den inglasade ramen med hjärtan på. En mängd liknande specialramar finns, för den som gillar sådant. Om man inte vill vara fullt så traditionell kan man istället ge bort en magisk mugg. Det som först ser ut som en vanlig, tråkig, svart mugg blir nämligen något helt annat när man häller vatten i den. Då framträder den bild du har valt. Något för hemliga kärleksmeddelanden kanske? Örngottet kanske passar dig som måste vara ifrån din käresta då och då? Tryck upp en bild på dig själv, så är du alltid i närheten! En något oväntad fotopresent är blockljuset. Bilden ovan lovar inte någon toppkvalitet på trycket, men kan kanske ändå bli en rolig present?

Till tonåringen:


Tonåringar kan vara ganska knepiga att köpa presenter till. För att vara säker på att presenten blir uppskattad kanske du kan fråga om tonåringen själv vill vara med och göra sin present? Då får ni en stund tillsammans, samtidigt som presenten fortfarande blir en överraskning, då man inte vet exakt hur slutresultet kommer att bli. Exempel på bra fotopresenter i denna kategori är till exempel coola kläder med eget tryck, både med text och bild, från Ownlabel. En annan sak som känns väldigt trendig just nu är tygpåsen. Bra att ha till mycket, och med ett eget tryck blir den dessutom unik. Pokerkortleken är en present som kanske passar bäst till den lite yngre tonåringen. På kortens baksida kan trycka sin egen bild. Glasunderläggen är en bubblare, som kan passar den inredningsintresserade. Med rätt bild kan de bli riktigt snygga.


Till barnet:


Sällskapsspel är en bra present, som dessutom ger dig lite tid tillsammans med ditt barn. Nu kan du göra din egen personliga variant av memory. Du väljer ett antal bilder, som sedan trycks upp två och två, alla med samma baksida. Man kan till exempel ha bilder på människor som barnet känner, på huset, bilen, ja vad som helst egentligen. En present som kan vara kul för hela familjen. Klistermärken kan också vara en lämplig present för de små. Snöbollen är en annan en rolig fotopresent. Den blir lite som en annorlunda fotoram, som passar att ha på skrivbordet eller i bokhyllan. Sparbössan är lite svårare. Om man vill retas kan man kanske trycka en bild på det barnet sparar till?

Till minstingen:



Minstingen är tacksam att köpa presenter till, då det enda man behöver är rätt storlek. Med ett litet foto från pyrets första dagar på tröjan kanske man även kan göra mamman eller pappan lite extra glad? Om det bara görs med glimten i ögat kan det bli riktigt uppskattat.

Konstigaste klappen


Jag funderade lite över den här presenten när jag såg den. Vilken bild vill man egentligen trycka på en skärbräda? Jag skulle i alla fall inte vilja stå och skära lök på min mamma, eller någon annan jag tycker om heller för den delen. Inte heller skulle jag vilja ta någon av mina finaste bilder och gå loss med kniven. Nej, denna present är i alla fall inget jag skulle rekommendera.

Fortfarande vilse i djungeln?
Om ingen av ovanstående fotopresenter gjorde dig klokare så kan man alltid göra det enkelt. Varför inte ge bort en canvastavla med en fin bild till bästa vännen? Eller en fotobok med Nisses första år till den nyblivna mormodern? Men man behöver faktiskt inte trycka upp bilderna. Man kan också göra ett ljudsatt bildspel och ge bort på en CD-skiva. Bilder blir ofta bra presenter, oavsett vilken form de kommer i. Det enda man inte bör göra (om du frågar mig) är att låta dem samla damm i hårddisken.

Fotnot. Produkterna ovan kommer från Extrafilm.se, Photobox.com, Lays, Snapfish.se, Japanphoto, Postfoto och Babykungen.

Publicerad 2008-11-11.

7 Kommentarer

identeti91 2008-11-11 20:46  
Vart finns det att köpa/ beställa alla dessa presenter:D perfekt för en fotointresserad med dålig kreativitet för julklappar som mig=)
fbjernulf 2008-11-11 23:06  
Bra tips! Julklappar är alltid svåra att hitta.

Ps.
Länkarna till sidorna för beställning finns längst ner i artikeln.
Hajjen 2008-11-11 23:25  
Jättenbra artikel!
lam81 2008-11-12 15:43  
Här är ytterliagre ett ställa som säljer skärbrädorna, http://www.viforema.se/
MooDHooDs 2008-11-15 17:15  
en armled på skärbrädet kanske?
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS