Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Julintervjun: Anders Skoglund

Julintervjun: Anders Skoglund

"Situation" av Anders Skoglund
Anders Skoglund är intresserad av gatufotografi och stadsfotografering. Som värd för den nystartade gruppen Cityscapes gillar han de urbana landskapen. Han är en av dem vi sökte upp för en intervju såhär i juletider.


God Jul och gott nytt år, Anders! Var befinner du dig just nu?
Just nu sitter jag hemma framför datorn och skickar iväg lite julkort via mail samt sorterar bilder tagna under veckan.

Hur firar du din jul?
Julen kommer jag att tillbringa med mina nära & kära hemma i vår lugna vrå.

Vad missar du absolut inte på julbordet?
Julbordet får inte sakna ålen som jag fullkomligt älskar. Är ju uppvuxen med ålafisket nere i Kalmar & på Öland. Julskinkan är också ett måste, som är min uppgift att tillaga. Detta sker dagen före dopparedan. Sillen likaså, då den inlagda redan är färdig. Lutfisken & revbensspjällen är också favoriter...

Blir det något fotograferande i julledigheterna?
Kameran är alltid redo. Likaså under julen, då det mest blir att dokumentera händelsen.

Är det inte svårt att hinna med stadsfotograferingen nu när det är så få ljustimmar?
Under arbetsveckan kan det bli svårt att hinna med. Försöker ta mig iväg under helgerna.


Vilka städer fotar du helst i?
Stockholm är ju kanske det mest naturliga då jag bor & arbetar här. Södermalm & Gamla stan är favorittillhåll. En annan stad jag blivit förtjust i är Ystad. En fotogenisk idyll med små gränder & vackra småkåkar. Även ljuset är idealiskt för bildskapande.

Hur ser en riktigt bra stadsbild ut? Vad ger den för känsla?
Nyckeln till en bra stadsbild tror jag är harmonierna mellan linjer & former. Ljuset spelar en viktig roll. Det behöver inte nödvändigtvis i förekomma människor i bilden, men gärna detaljer som fångar blicken. Känslan av att befinna sig på platsen är en framgång. Givetvis är kompositionen en avgörande detalj också.

Hur kommer det sig att du började intressera dig för fotografi?
Jag hade foto som fritt valt arbete. Jättespännande med mörkrumsarbetet, då man fick se sina alster trollas fram i vätskorna. Köpte mig en egen utrustning då jag flyttade hemifrån. I min lilla etta inhyste jag grejorna i garderoben, där vätskor & kläder samsades om utrymmet. Märkte snart att detta var ohållbart då kemikalierna satte sin prägel i mina persedlar;)) Hyrde då in mig hos en kamrat som hade en plats för mitt mörkrumsarbete. Då blev ju allt mycket enklare.


Har du något mål med ditt fotograferande framöver?
Jobbar nu med ett projekt som jag kallar förortsliv, och som speglar de urbana miljöerna i närförorten, och som så småningom ska mynna ut i en utställning framåt sommaren.

Vem vill du ge en stor god jul-kram?
Julkramen går till min kära andra hälft Carina som stöttar mig till 100% i mitt bildskapande samt givit mig en tidig julklapp. Ett nytt enbenstativ, då mitt gamla blev stulet under en fotoseans för en tid sedan. Ett perfekt redskap för stadsfotografen...

Publicerad 2008-12-27.

8 Kommentarer

Johan Pihl 2008-12-27 18:09  
Hoppas att du fick nån ål på Julbordet i år, Anders. Det är tydligen bara vissa utvalda yrkesfiskare som får fiska ål numera.
Måns H 2008-12-27 21:16  
Cityscapes känns som en riktig fullträff - varken arkitektur eller gatufoto utan en egen inriktning med stad och stadsbygd i fokus. Tack för bra värdskap!
Magnus Persson 2008-12-27 22:08  
Trevlig läsning minsann! Ålen kan kvitta för mig :-) därimot grönkålen är ett måste :-)
Falkman 2008-12-28 04:15  
Håller med Måns helt och hållet! Känns som jag har hittat en nisch inom foto som känns rätt och chans till utveckling i o m "Cityscapes"-poolen.
Tommy Sjölund 2008-12-28 10:25  
?Inget skrivit om Skogskyrkogårdens okrönte konung, men bilder ser man ju i artikeln, kul att en till av mina favoriter blir uppmärksammad. Hoppas julen och nästa fotoår blir något för oss att titta på och inspireras av. /Tommy
Zinfandel 2008-12-29 20:09  
Trevligt litet repotage på en av mina fotografer. Jätte mysigt och hans biilder älskar jag.
Hälsningar Lotta
Altair 2008-12-31 10:54  
Kul att få veta lite mer om Anders och hans fotograferande. Intressant läsning om en mycket duktig fotograf.

Merläsning

ANNONS