Annons
Artiklar > Julintervjun: Johan Ericsson

Julintervjun: Johan Ericsson

Johan Ericsson jobbar inom bokbranschen, men han har också ett stort intresse för fotografi, och för kameror från Leica. Han är också en mycket aktiv bloggare.

God Jul och gott nytt år, Johan! Var befinner du dig just nu?

Hemma i vårt nybyggda hus utanför Uppsala. Julpyntar och packar upp flyttkartonger lite om vart annat.

Hur firar du din jul?

Med familjen, dvs fru och och dotter. Och så har vi bjudit in en vän som är ensamstående med barn att fira med oss, så vi blir några stycken. Sedan kommer mina föräldrar upp från Skåne och då "tar vi om" Julafton en gång till på Annandagen.

Vad missar du absolut inte på julbordet?

Sill är en absolut favorit (jag är Skåning) men viktigast är nog "dopp i grytan" (pappa från Norrland)för det äter man ju bara på Julen. Är även svag för patéer... Äter nog för mycket av allt. Men tänkte ta det lugnt i år. Fast det säger jag inför varje Jul....

Blir det något fotograferande i jul?

Absolut! Julen är ju familjefotograferandets högsäsong. Innan vi fick barn så var jag lite för "snobbig" för att ta vanliga familjefoton, blev mest ett och annat gruppfoto för släktens skull. Men sedan dottern kom - har jag har till och med börjat använda blixt! Och eftersom barn hela tiden växer, utvecklas och får nya intressen så följer fotograferandet med, det blir liksom aldrig klart. Ett livslångt dokumentations projekt helt enkelt.




Vilken bok skulle du rekommendera som julläsning?

"En månad kvar att Leva" av Kerry och Chris Shook. Titeln låter hemsk, men det är en hypotetisk fråga (alltså ingen bok om cancer eller så) som lyder: om jag vet att jag har kort tid kvar - vilka blir mina prioriteringar? Och utifrån det resonemanget så skalar författarna bort mycket av de tankefel som smyger sig in i ens vardag allt efterhand som livet och karriären rusar på. En bok som vill få en att leva sitt liv i nuet och inte fastan i tankefällan att "det och det" skall jag göra när ekonomin tillåter eller tiden finns osv. Lev nu och lev fullt!

Blir det något fotorelaterat under granen hemma hos er?

Oj - svår fråga! Vet inte... Funderade på att köpa en "fotgraf Barbie" till dottern, men nu blev det en med en häst istället. Misstänker att någon i släkten nog ger mig en fotobok eller en fotografbiografi. Men inga prylar, jag har nog för dyr smak.

Vad hade du velat få i julklapp om du fick önska av tomten?

Om jag fick önksa mig precis vad som helst? En av "Leica M9" prototyperna som de testar nere i Solms (Leica fabriken) just nu. Förslagsvis den som bygger på samma CCD som i.... Oups, nu blir jag nog snart stämd. Jag nöjer mig med att önska: Leica M9 "fullframe".

Vad fotar du mest just nu?

Ricoh GR-D II - nästan uteslutande. Hade tänkt testa några andra kompakter över Julen (bla från Leica) men jag hoppade det. För mycket jobb, jag behöver vila och få fotografera strikt för skojs skull. Så det blir en hel del analogt över Julen. Leica M6, Kodak Tri-X och lite spännande gluggar...

Vad är det som intresserar dig med fotografi?

Förmånen att få uttrycka mig på ett universellt språk. Att fånga ögonblicket. Att få berätta en historia, ibland någon annans, ibland min, men som alltid är upp till betraktaren att tolka utifrån sina egna erfarenheter. Kommunikation.




Har du något mål med ditt fotograferande framöver?

Mitt eget (främst professionella) fotograferande är på undantag. Jag har flera intressanta projekt på gång, men de innefattar andra fotografer. Mina mål och mitt uppdrag måste alltid gå före den egna ambitionen. Så jag fungerar som initiativtagare och uppdragsgivare. Kanske även som inspiratör. Jag vill se andra lyckas. Mitt eget bekräftelsebehov har jag till stor del lämnat bakom mig - eller så ligger det på ett annat plan.

Men - så har vi ju DOGMA. Som är mer som en idé eller en filosofi, ett förhållningssätt och en "ram" för det egna skapandet. För mig betyder det mycket, fotograferandet blir nästan som en meditation, en källa till avkoppling och en form av "städning" i sinnet när alla intryck bara vräker sig på. Och ibland så blir ju även bilderna riktigt bra.

En egen fotobok skulle jag nog vilja ge ut - förr eller senare. Och en DOGMA-bok tillsammans med dogma folket blir det helt säkert. Men även en personlig bok skulle vara roligt, måste bara hitta ett tema som håller hela vägen, och få tiden...

Vem vill du ge en stor god jul-kram?

Alla mina kollegor som kämpat med att få allt klart till Jul; avtal, böcker, utskick, in och ut leveranser, kundtjänstärenden, osv. De är alla sanna "vardagshjältar" - sådana som ingen verksamhet egentligen kan klara sig utan!

Publicerad 2009-01-05.

2 Kommentarer

Leif Eliasson 2009-01-06 09:13  
en bra artikel om en intressant person. Följer Johans blogg med stort intresse och stor behållning.
//Leif
Johan Pihl 2009-01-06 12:05  
Bra intervju, Ingrid. Men du skulle pumpat honom på lite mer information om Leica M9. Hot Stuff!
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS