Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Två män misstänkts ligga bakom Kameraexpertens bedrägerier

Två män misstänkts ligga bakom Kameraexpertens bedrägerier

Företaget Kameraexperten, som vi har rapporterat om tidigare, har fått drygt 2 800 polisanmälningar emot sig. Nu har polisen hittat två misstänkta - men utesluter inte att fler är inblandade.

Den misstänkte huvudmannen, en 26-åring, är häktad i sin frånvaro för grovt bedrägeri och är nu internationellt efterlyst.
– Vi gör vad vi kan här i Sverige för att hitta honom och dessutom finns nu en internationell efterlysning, säger Jan Granqvist till Svenska Dagbladet.

Den andre mannen är misstänkt för grovt bedrägeri alternativt grovt penninghäleri. Han nekar till brott.

Historien handlar om att kunder har beställt och betalat varor som de sedan inte fått. Enskilda kunder har betalat mellan några tusenlappar och upp till 25 000 kronor. Totalt rör det sig om drygt 10 miljoner kronor.

Läs mer på SVD.se.
Läs också tidigare artikel om Kameraexperten på Fotosidan.

Publicerad 2009-02-12.

13 Kommentarer

deicide 2009-02-12 17:13  
Den misstänkte huvudmannen, en 26-åring, är häktad i sin frånvaro för grovt bedrägeri och är nu internationellt bannlyst.

snarare efterlyst?
Kalle.af.Mollösund 2009-02-12 17:22  
"Internationellt bannlyst".. han får alltså inte befinna sig någonstans?

Mjo, tror också det ska vara efterlyst..(;
danielll 2009-02-12 20:32  
Hoppas för de drabbades skull att de får tag i både "busarna" och pengarna.
Lok 2009-02-12 21:26  
Frågan är väl om de som betalat in sina pengar i förskott någonsin kommer se dem igen? Hoppas absolut på det, och att de som ligger bakom den här skandalen får betala igen vartenda öre själva.
Lager 2009-02-12 22:09  
En bra anledning att betala med kreditkort, då får man alltid tillbaka pengarna från kreditkortsbolaget om man inte får den vara man har betalat för.
ekfeldt 2009-02-13 08:28  
Man kanske ska kolla om lurad är det samma som bestulen.
Då kanske drulleförsäkringen täcker sådana utlägg.
JohanAxelsson 2009-02-13 08:45  
Imponerande att det tar så lång tid att hitta misstänka. De måste verkligen varit duktiga på att dölja sin medverkan i företaget. Ägt via målvakt(er) antar jag.

Eftersom dom verkar varit duktiga i själva "kuppen" antar jag att dom är lika duktiga nu efter och håller sig gömda på en varm plats där svensk lag inte har något att säga till om. 10 miljoner räcker nog till ett ganska fint liv där.
Ingriddim 2009-02-13 09:23  
Efterlyst ska det vara. Ändrat.

/red.
HenkanW 2009-02-13 12:02  
Jag läste på en annan sida, minns ej vilken, att Kameraexperten i sitt seriösa skede hade en annan uppsättning ägare/drivande individer än dessa bedragare. Det betyder alltså att Kameraexpertens varumärke utnyttjades för bedrägeri av ej ursprungliga ägare, utan bedragarna. Men rykten går ju i såna här sammanhang och jag reserverar mig för att jag läst något en kvacksalvare hittat på, någon annan som hört/läst detta?
snabb kamera 2009-02-13 13:33  
Carl Stefan Nordström: ja just detta, att de varit seriösa till en början alltså, gör ju hela historien än ruskigare:

Först litar man på företaget för att man tidigare kanske beställt där ifrån utan några problem med leveranser - och, pang, helt plötsligt försvinner ägarna med pengarna och kunderna blir blåsta på både varor och pengar.

Ja, gud ske lov att man aldrig beställt något från detta företag - åtminstone inte i detta skede. Men, vad värre är: det obehagliga är att man tyvärr aldrig kan garantera att något annat liknande företag, som man själv till exempel beställer från i framtiden, inte kan göra något liknande själva.

Ja, bara för att påpeka att vem som helst kan drabbas, på kort eller lång sikt, av vilket företag som helst, när som helst. Så, vem vet, nästa gång kanske det är min tur?
mull 2009-02-13 20:01  
Jag köpte en Nikon 18-200 VR av Kameraexperten några veckor före hela skiten kapsejsade. Fick linsen levererad på 2 dagar och planerade köpa en D300 från dem pga den snabba leveransen och bra mailkontakt, tur att man inte hann så långt...
Mathias Röjfors 2009-02-16 10:14  
Handlade av dom innan det "havererade"
men skulle aldrig falla mig in att betala något så i förskott.

Dock undrar man hur det går med garantier om nått nu skulle hända.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS