Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Summering Hemläxa 9: Kort skärpedjup

Summering Hemläxa 9: Kort skärpedjup

"Leap of faith" av Alexander Olsson
Nu, kära medlemmar, har ni varit med och slagit nytt hemläxe-rekord igen! I bildpoolen finns nu 235 bilder fotograferade med kort skärpedjup, vilket är över 100 fler än vad hemläxan någonsin har haft!

Men det har inte bara varit många bilder. Det har också varit bra fart på kommenterandet i poolen, vilket har varit roligt att se. Att det skapas en diskussion kring bilderna i hemläxan tror jag är minst lika lärorikt som att faktiskt göra uppgiften. Så tack alla ni som kommenterar!

Så till månadens bildskörd. Spindelbilden är fint exempel på hur man kan använda kort skärpedjup för att lyfta fram det lilla krypet, och samtidigt få bort störande moment i bakgrunden. I blåsippebilden skapar oskärpan runtomkring en drömsk känsla. Det känns som att den lilla blomman är ensam i den stora världen. Gaffelbilden visar hur man med hjälp av skärpedjupet kan rensa bildytan och på så sätt ta en intressant bild av ett så vardagligt motiv som två gafflar. I regnbilden har fotografen lagt skärpan i bakgrunden vilket i det här fallet gör mycket för känslan. Det känns som personen verkligen stressar fram för att komma bort från regnet.


I legobilden är själva legot oskarpt, vilket gör att blicken dras mot flickans ögon. Dessutom känns det som att legotornet fortsätter i all evighet. Blombilden har vackra färger, och oskärpan gör att den ser ut som en målning. I ormbilden passar skärpedjupet ypperligt för att lyfta fram ormens huvud och skapa en spänning i bilden. Det känns nästan som ormen kan komma krypande ut ur bildrutan. Den sista bilden är något abstrakt. Återigen har skärpedjupet gjort att fotografiet nästan känns som en målning.

Se alla bidrag i hemläxa 9-poolen.
Mer om kort skärpedjup hittar du här.

Nästa hemläxa kommer någon gång i början av mars. Tills dess kan du kolla in tidigare hemläxor i vårt artikelarkiv.

Publicerad 2009-02-18.

4 Kommentarer

Jens Penttilä 2009-02-18 17:23  
En iakttagelse är att det blivit många närbilder till denna hemläxa. Jag lägger inga värderingar i det. Men själv hade jag gärna sett lite mer variation. /Jens
präntare 2009-02-18 23:20  
Även på ovan vissa undrar man "jag" var skärpan ligger? För var inte det själva andemeningen...

MVH
präntare 2009-02-18 23:23  
Vad är acceptabel skärpa kan man undra?/Hans
doiknowyou 2009-02-19 08:02  
Jag må då säga att det är en aning märkligt att det är med ganska många bilder som verkar vara tagna under sommarhalvåret. Hemläxan syftar väl på att man ska ta en ny bild och inte lägga upp en gammal?
Ingriddim 2009-02-19 09:53  
Hej på er!
Månadens hemläxa gick helt enkelt ut på att ta en bild med kort skärpedjup. Hur man väljer att tolka uppgiften är upp till var och en. I summeringen försöker vi att skapa en intressant mix av olika bilder och lösningar av uppgiften. Men det kan alltid bli ännu bättre, och vi tar givetvis till oss era synpunkter.

Vad gäller gamla bilder, så tror vi att man som fotograf lär sig mer om man tar sig tid att ta en bild specifikt för uppgiften. Men hur man gör i slutändan är upp till varje fotograf. Rent tekniskt kan man inte lägga in bilder som publicerats på fotosidan före det att hemläxan kommit ut.

Hoppas att det besvarade era frågor.

/red.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS