Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Stor kartläggning av svenskt fotografi

Stor kartläggning av svenskt fotografi

Nu inleds projektet Plattform Fotografi som ska kartlägga det samtida fotografiska fältet i Sverige. En liknande granskning har aldrig tidigare genomförts i Sverige.

Plattform Fotografi kommer att pågå under ett halvt år och är ett samarbete mellan Centrum för Fotografi, Bildmuseet vid Umeå universitet och Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Stockholms universitet. Projektet syftar till att göra en grundlig undersökning av nutida fotografi i Sverige. Det kommer att vara ett process- och nätverksinriktat utforskande av samtida fotografiska praktiker. Dessutom har projektet som mål att försöka formulera det fotografiska mediets utvecklingsmöjligheter och driva kunskapen om fotografi framåt.

Under projektets gång kommer seminarier, föreläsningar och samtal att hållas med inbjudna gäster från fotografifältet. Open-space hearings för en kollektiv inventering för aktuella praktiker, online-diskussioner med preciserade ämnen och frågeställningar, symposium samt en mängd ytterligare programaktiviteter. Projektets samtliga program kommer löpande att dokumenteras på plattformfotografi.se. Hemsidan kommer att lanseras under april månad.

Startpunkten blir en introduktion till andra europeiska länders fotografiska fält. Under mars och april kommer tre seminariekvällar att hållas med presentationer av sex olika europeiska nationers fotografiska landskap. Ingår gör Finland, Norge, Spanien, Tjeckien, Österrike och Schweiz.

I dag, måndagen den 23 mars, arrangeras det första seminariet på CFF med bland andra Jonas Ekberg från Preus Museum i Oslo och Anna-Kaisa Rastenberger, konsthistoriker och kritiker från Helsingfors universitet.

Läs mer på Centrum för fotografis hemsida.

Publicerad 2009-03-23.

Bli först att kommentera

Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS