Annons
Kalender > Visa aktivitet

Byn med det blå huset - Sune Jonsson

8 april - 17 maj
Plats: Hasselbladsstiftelsen, Göteborg | http://www.hasselbladfoundation.org/index_sv.html

Kärleksfullt tillägnas "Byn med det blå huset" den enkla vardagsmänniskan, högt upp i det strama Västerbotten. I en by som endast äger den egenskapen, att vara en by som alla andra. Bildernas nakna elegans, möter i boken ett milt och tröstande språk.

Sune Jonsson var 29 år när boken lämnade Rotogravyrs tryckpressar år 1959. En ung mans debutbok om saknad och längtan till barndomens minneslandskap. Bokens handskrivna skyddsomslag gjordes av Bo Berndal som även stod som upphovsman för den känsliga formgivningen. Det lilla formatet och den lekfulla layouten förhöjde bokens intimitet, vars estetiska idé var ett samarbete mellan fotograf och formgivare.

Boken är idag svensk fotoboksklassiker med höga priser på antikvariaten. Den har även uppmärksammats internationellt genom att upptas i boken "The Photobook: A History", från 2004, som listar Byn med det blå huset som en av världens viktigaste fotoböcker. Här jämförs hans konstnärskap med storheter som Walker Evans och W Eugene Smith.

Originalfotografierna som visas på utställningen 1959 är alla framtagna av Sune Jonsson mellan åren 1955-1958. Anteckningar på baksidan på flera av fotografierna gör det troligt att ett antal av bilderna även kan att ha används till tryckningen av boken.
 
 
Genom Rolleiflexens optiska avbildande och ordens förmåga att berätta det vi inte ser, vävs materialet samman till en alldeles egen berättarform. Tidigt blev detta avstampet för ett konstnärligt förhållningssätt som skulle komma att bli Sune Jonssons personliga signatur. Ömsint lyssnande, blev han språkrör för den enkla människans livsbetingelser och öden. Varsamt bevittnar Sune Jonsson hemförlossning, söndagsskola, gårdsauktion, bröllop, skolavslutning, frälsningsmöte och begravning. Den stilla berättartekniken fångar tingens hemligheter, närgånget riktas kameran in i tysta rum och synliggör vardagslivets torftighet och slit.
 
Utställningen börjar i Göteborg på Hasselbladstiftelsen, där den visas från 8 april till 17 maj, därefter reser bilderna hem till Norrland för att visas på Fotomuseet i Sundsvall från 4 juni till 5 september.

- Visa idag
Kategorier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS