Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Onyanserad kritik mot Moderskeppet

Onyanserad kritik mot Moderskeppet

Moderskeppet upptäcker att Stockholms Universitets rektor Kåre Bremer påstår att Moderskeppet erbjuder gratis programvara och det är därför deras kurser toppar de fristående kurserna inför hösten.

Det felaktiga påstående skapar självklart folkstorm och Moderskeppet, och Mattias Karlsson, får ett extremt välkommenterat blogginlägg (med över 300 svar i skrivande stund).

Bremer skriver i sin blogg:

“Tittar man på fristående kurser toppar två kurser i fotografi respektive bildbehandling vid Högskolan i Jönköping, enligt uppgift åtminstone delvis sammanhängande med att studenterna vid dessa kurser gratis förses med dyrbar programvara.”

Dock har nu Bremer gjort en pudel och förklarar i ett nytt blogginlägg att hans påstående bygger på information från en student, och att det han påstod var felaktigt och ber om ursäkt.

Dock är det så att de som går Moderskeppets kurser blir studenter och därmed berättigas till kraftiga rabatter på Adobes programvaror, i form av "Student Edition" av licensen. Till exempel så kostar Photoshop CS4 Extended 1.950kr istället för 12.400kr, vilket är nästan 80% rabatt. Dessa rabatter får alltså vilken student som helst vid Sveriges Universitet, oavsett kurs.

Publicerad 2009-05-02.

Mattias Karlsson ser nöjd ut här, men är inte lika munter när han blir anklagad för att muta.

23 Kommentarer

Lars Dahlin 2009-05-02 13:05  
Jag har nyttjat rabatten vid två tillfällen och kan konstatera att det fungerar mycket bra och snabbt att få licenserna med nycklar genom en enkel identifikationsprocedur.Förra gången läste jag psykologi och nu anatomi - vilket är en bit ifrån Mattias Karlssons kurser.
Sebastian Skarp 2009-05-02 13:08  
Jag sökte Visuell kommunikation, men inte för att få några rabatter (de har jag redan eftersom jag pluggar heltid på högskola).
pgx 2009-05-02 14:01  
Erkänner mig härmed skyldig!

Har anmält både mig och min sambo till båda kurserna matthias håller i höst. Bildbehandlings kursen räknar jag med att inte behöva plugga något alls för om jag kommer in, trevligt att få "gratis" högskolepoäng samtidigt som jag kan köpa CS4 Master paketet billigt och därefter överlåta det till firman och därefter betala för uppgraderingar.
Jokz 2009-05-02 14:24  
micke ahlen:

Du vet att man inte får använda studentversionen för kommersiellt bruk?
Rätt mig om jag har fel...
pgx 2009-05-02 15:49  
Juho,

Det finns 2 olika studentversioner den som är billigast får du inte använda kommersiellt, den lite dyrare får du använda kommersiellt.
h.pettson 2009-05-02 16:55  
micke ahlen,bäst du kollar en gång till på det avtal du godkänt.

"Vad skiljer Adobe Student Edition från Adobe Education box?

Student Edition
- Upp till 80 % rabatt
- Engelska versioner av utvalda program
- Endast för privat bruk (alltså ej för kommersiellt bruk)

Education Box
- Upp till 60-70 % rabatt
- Engelska och svenska versioner av de flesta av Adobes program
- För det mesta som ett vanligt kommersiellt program. Varken Education Box eller Student Edition får dock överlåtas till någon annan."


http://www.mecenat.se/adobe/student_vs_education.html
pgx 2009-05-02 18:10  
Håkan,

Har svårt att se hur adobe ska varken veta eller bry sig om vem det är som betalt för en framtida CS5 upgpradering köpt via tex Dustin.
norsell 2009-05-02 18:11  
Däremot skulle en korrekt kommentar av Bremer vara att man delar ut gratispoäng. Det får man också mycket studenter på. Jodå, jag har tagit kursen (privat) och det finns inget i kursen som garanterar högre kunskapsnivå efter kursen än före. Min bedömning är att en normalkunnig i PS inte skulle behöva studera mer än max 10 timmar för 7.5 hp. Det fanns inget i kursen om bildseende och liknande utan det var bara tillval och en pliktskyldigast insatt bok. En grundkurs i "PS rattande" torde inte rendera mer än 1 till max 2 hp på en normal högskola.

My $0.02
Bosse Biceps 2009-05-02 19:31  
Martin, tittade du inte på alla föreläsningar? :-)

Jag har också gått kursen och de 16 föreläsningarna tog väl drygt 20 timmar i alla fall. Sedan tillkom inlämningsuppgifterna och att läsa i boken.
Jag antar att du med "normalkunnig" i PS menar någon som hållit på en hel del? Min mamma hade nog fått lägga ned en hel del tid på kursen. De 7,5 poängen förutsätter att du inte har förkunskaper.
Men visst, jag håller med, min gamla 5p kurs i Algebra (motsvarar 7,5 "nya" poäng) krävde betydligt mer tid. Men det kanske beror på att andelen "normalkunniga" i Algebra är mindre än i PS?

Rekryteringsunderlaget till en bildbehandlingskurs är säkert 500 gånger större än en kurs i praktiskt filosofi. Så enkelt är det. Halva Sveriges befolkning använder digitalkamera och många vill lära sig bildbehandla. Även om lika många skulle kunna ha nytta av argumentationsanalys tror jag att endast ett fåtal är medveten om att den finns som fristående kurs.
norsell 2009-05-02 20:00  
Hej Mattias,

det är precis det som är min poäng. Jodå jag såg alla videos och jag försökte lära mig ur den eminenta kursboken (ditsatt som alibi?) som ALDRIG användes i kursen. Men det beror på mitt intresse och tyvärr hade det inget med kursen att göra. Att handha ett program kan tyvärr inte klassas som en högskolekurs... Men som kvällskurs är den bra, skulle på sin höjd platsa på ett gymnasienovå.

Jag tycker Mattias och gänget är bra för att lära sig verktyget PS, men senast jag tittade i Högskoleförordningen är det inte mycket på den nivån som genererar högskolepoäng (eller CSN)

/M
bengt-re 2009-05-03 00:31  
Det hela är rätt svinigt och jag undviker både mmoderskepet och Adobe som pestsmittade råttor. De använder sig av ful marknadsföring och Adobe bryter enligt min mening emot lagen i vissa delar av sin verksamhet.

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=37&dok_id=GU0388

Läs och begrunda...

Moderskepet är inte direkt oskyldiga och du vet - den som alltför hårt bedyrar sin oskuld av sällan utan skuld...

Skenheligt tror jag att våra förfäder kallade det...
snaxalig 2009-05-03 10:16  
Men hallå, what's all the fuzz about?

Så vitt jag kan utläsa av Kåres blogginlägg så har han vare sig kritiserat eller klandrat Högskolan i Jönköping. Han har dessutom bett om ursäkt för att han spred vidare ett felaktigt studentrykte.

Förresten så är väl Moderskeppet ett privat företag, ej att förväxla med Högskolan i Jönköping? För det är väl två olika verksamheter, med olika uppdragsgivare?
Mattias Karlsson Sjöberg 2009-05-03 11:00  
Hum... Det var lite kommentarer. Jag tänkte bemöta någon.

Angående teori/kurslitteratur. Det där handlar om synen på kunskap. Vår syn i distanskursen är att alla som läser kursen vill lära sig så mycket som möjligt. Vi vägleder genom att välja en mycket bra bok vi vet att man blir kunnigare av genom att läsa. Har man synen att kurser bara till för att tentas så enkelt som möjligt. Ja, då finns alltid genvägar, det vet alla som läst på Högskola. En genväg i vår kurs är att låtsas att Bo Bergströms bok inte är relevant och sedan strunta i att läsa den. Jag står för det. Tentor ska inte vara enda motivationsfaktorn för en student.

Bengts kommentar med hänvisning till riksdagen antar jag gällde Adobes eventuella skumrask, inte Moderskeppet.

Angående studentrabatter så är det där lurigt. Adobe ger rabatter, och faktum är att de ger det till vilken student som helst. Utan några krav på att de aktivt klarar sina studier. Men det låter jobbigt att välja en konkurrensutsatt kurs för det. Välj nån på hemmaplan där det finns gott om plats. Eller, om man ändå ser Adobes avtal som något som går att fiffla med - Köp till din 12:åriga dotter eller be din pluggande kusin.

Angående nivå på kurs. Självklart blir det låg nivå om man redan kan kunskaperna. 7,5hp engelska skulle jag kunna plocka hem med vänstern till exempel.
monotux 2009-05-03 15:39  
Det här om att kursen skulle vara gratispoäng tycker jag känns lite ointressant, ärligt talat.

Har man stora förkunskaper i ett ämne kanske man inte ska gå en grundkurs i dito?
Det är inte gratispoäng, utan bortkastad tid, för många fler än bara studenten som tar kursen.

Och bara för att man inte refererar till en kursbok i en kurs betyder det inte att man själv inte ska läsa den. Man läser för sig själv, inte för att klara tentor.

(även om jag, av egen erfarenhet, vet att det är vanligare att man faktiskt läser boken om man t ex har seminarier med krav på läsning på förhand etc)
Mattias Karlsson Sjöberg 2009-05-04 00:20  
@Staffan - Först av allt, kul att du pluggar. Är du min student hoppas jag undervisningen fungerar, oavsett vad du tycker om mig personligen.

Självklart är det för en utomstående komplicerat att se hur samarbetet mellan Moderskeppet och Högskolan fungerar. Ofta har jag ett förenklat sätt att beskriva det. Tråkigt att det ska sabba hela din syn på högskoleväsendet.

Om det underlättar ditt uppkollande så är Moderskeppet mer ett varumärke. Företaget heter Pixondu. Om du vill ställa någon personlig fråga så finns mina kontaktuppgifter på pixondu.se
AndersPS 2009-05-04 09:05  
Läser inte, men tycker att uttalandet är lågt. Varför deras kurser ligger bland de högsta kan enligt min mening bero på att Mattias Karlsson förklarar väldigt bra och har ett lätt språk så att man kan hänga med på vad han gör.
angelcom 2009-05-04 19:09  
Jag är mycket nöjd med både kvalitén på Mattias undervisning och innehållet i kursen. Om Mattias var anställd av Högskolan i Jönköping eller inhyrd konsult vid utbildningstillfället känner jag inte till, men att högskolan hyr in externa lärare torde inte tillhöra ovanligheterna. Om någon här på sidan tycker att det finns oklarheter att reda ut kring detta så är mitt stalltips att Mattias kan reda ut begreppen för oss.

MVH: Garbis H. Sarafian, Aneby
fotord 2009-05-05 08:49  
Jag kollade på alla föreläsningar och gjorde uppgifterna när kursen gick första gången och jag lade ner minimalt med tid på att plugga. Å andra sidan, skulle man kunna lägga ihop alla timmar jag suttit med PS sedan 1998 så adderar det ihop till långt mer än jag någonsin lagt ned på någon kurs under min studietid. Fördelen är att jag plötsligt får på pränt en del av de kunskaper jag jag redan besitter. Vidare öppnade det mina ögon för fler distanskurser i andra ämnen och det har givit mig mycket.
"Studenterna... ...gratis förses med dyrbar programvara". Förvisso gör Mattias det tydligare att man kan köpa studentversioner men jag tror att de flesta studenter redan har en version, betald eller inte.
Mattias Karlsson Sjöberg 2009-05-08 19:19  
Jag vill bara återkomma till min kommentar kring att fiffla med studentlicenser ovan. När jag läser den igen kan man misstolka det som jag rekommenderar ett antal sätt att göra det på.

Det var inte menat så. Jag tycker själv att huvudsyftet med studentrabatter som samhällsgrej är att avlasta de stackarna som lever på belånat existensminimum. Att samma rabatt sedan erbjuds till alla som studerar är en positiv bi-effekt. En bonus till de som lägger tid på att lära sig saker.

Så därför är jag lite trött på frågor kring huruvida att Adobe kan kontrollera vem som använder en licens och till vad. Jag får den frågan i varianter ofta. Så jag ironiserade över att det finns mängder av sätt att fiffla. Det betyder inte att jag tycker någon ska göra det, tvärtom.
Taka 2009-05-11 10:25  
Om rektor Bremer själv hade gått kurserna skulle han insett vilken hög klass det är på utbildningarna och förmodligen själv bli sugen...
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS