Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Hemläxa 12 - Upprepningar

Hemläxa 12 - Upprepningar

Fiskar i ett stim, godis i en godishylla eller tusen vitsippor på en äng - upprepningar finns överallt. Det gäller bara att se dem. Foto: Erik Leonsson.
Denna månads hemläxa blir en övning i bildkomposition. Vi ska leta efter mönster, färger eller föremål - ja vad som helst - som upprepar sig. Det ska vi sedan använda för att skapa en intressant bild.

Upprepning är ett klassiskt, men smart sätt att komponera en bild på. När något går igen i bilden - en färg, en linje eller en form - då får ögat något att vila på, vilket gör bilden behaglig att titta på. Om föremålen som upprepas överlappar varandra eller blir mindre och mindre i bilden skapas en känsla av djup.

Vet du inte vad du ska fotografera? Ta en sväng på stan (eller i skog och mark) och ha temat upprepningar i bakhuvudet. Om du letar med ett öppet sinne kommer du garanterat att stöta på något som passar in. Dessutom kommer det säkert göra att du ser motiv du kanske inte hade uppmärksammat annars.

Om du vill läsa mer om hur du kan komponera en bild kan du läsa Ingemar Edfalks artikel om just bildkomposition.

När du har gjort din läxa kan du ladda upp bilden i hemläxa 12-poolen.
Sista dagen för uppladdning är torsdagen den 21 maj. Mer information om hemläxan hittar du här.

Publicerad 2009-05-08.

Bli först att kommentera

Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS