Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Dyster bild av fotografyrket i undersökning

Dyster bild av fotografyrket i undersökning


I SFF:s yrkesundersökning 2009 är det ingen ljus bild av yrket som målas upp. Det verkar som att många fotografer tjänar dåligt, kommer få svårt att leva på sin pension och jobbar mycket på kvällar och helger.

Undersökningen visade också att många fotografer var missnöjda med sin agent och/eller sin bildbyrå. 50,6 procent av de svarande uppgav att de saknar kompetens inom försäljning och marknadsföring. Men endast en femtedel prioriterar kompetensutveckling inom området.

Endast var fjärde fotograf som svarat uppskattar att den framtida arbetsmarknaden för fotografer ser ljus ut. Däremot tyckte nästan hälften att hans/hennes framtida arbetsmarknad ser ljus ut. På plussidan finner vi att så många som 74 procent ansåg att det bästa med att vara fotograf är att det är kreativt.

Publicerad 2009-05-14.

15 Kommentarer

mc bruno 2009-05-14 12:05  
Låter inte som några större överaskningar. Fotograf är väl inget man blir för att man blir så enormt rik eller för att det är så lätt att få jobb och för att arbetstiderna är så slappa?
pgx 2009-05-14 14:04  
Kvällar och helger är väl inget konstigt det gör de väl de flesta som driver eget, som jag gissar att de flesta fotografer i princip gör.

Kan tänka mig att många äldre fotografer haft svårt att anpassa sig till den digitala tidseran och därför har det tufft.
Kemisten 2009-05-14 14:53  
Den digitala revolutionen är ett problem för de som lever på foto. Förr hade bara riktiga fotografer råd med ordentlig utrustning och film. Nu kostar en riktigt bra kamera som ger fullgoda rseultat (för de flesta ändamål) bara några tusenlappar, och film behövs överhuvudtaget inte längre. När vem som helst kan ta 500 bilder och mera av en olyckshändelse få de där 2-3 riktigt bra så förlorar självklart yrkesmännen på det.
Per Sjöborg 2009-05-14 20:54  
hurvida de har något existensberättigande bara för att de omsätter mindre än 500 000 tycker jag låter lite konstigt. Jobbar som fotograf men omsätter inte 500 000 men tycker att jag lever ett gott liv ändå. Tycker att mitt företag har exitensberättigande. Fast det är klart, tycker Herr Klein att jag ska lägga ner och frossa lite på hans skattepengar i stället kan det ju vara en ide med...efter som jag inte har något existensberättigande....
RickE.nu 2009-05-14 21:24  
Visst kan det vara tufft att leva på fotoyrket liksom många andra yrken. Man ser ju att många företag skaffat sig en egen kamera för att fotografera sina egna produkter, personal etc. för broschyrer, hemsidor m.m., alla kan ju trycka på knappen och ta en bild. Däremot tycker jag att man ser många bilder på företagens hemsidor, produktblad som dom förmodligen tagit själva, men som sänker ett företag enormt i längden genom att bilderna är så dålig kvalité, dåligt genomtänkta och mer bara tagit rakt av utan att anstränga sig oftast direkt från kamerans jpeg fil.
Jag tror om man jobba som fotograf och leva på det i framtiden, så måste man kunna jobba riktigt bra i photoshop, - och från Raw-filer, göra det där lilla extra som lyfter bilder, jobba kreativt och vara idérik, eller kanske kunna erbjuda fler tjänster så som fotograf, skribent, reklam, film, etc.
Men jag tror också att många av dom företag som köpt den där "billiga" systemkameran för att ta sina egna bilder kommer att måsta leja in någon yrkesfotograf i framtiden för att få ut det bästa av deras produkter? För många kommer att tappa sin försäljning om inte deras bilder håller den höga kvalité och den kreativitet som de betalar en yrkesfotograf för.
Det var ju en trend när skrivarna blev så pass billiga att företagen köpte egna fyrfärgslaser som de printade ut egna visitkort och produktblad med, många av dom företagen köper idag sina visitkort och produktblad när de förstått att det bara tar en massa tid, blir oftast inte bra och kanske inte är billigaste lösningen på sikt att printa sina egna visitkort eller produktblad, kanske är trenden med foto liknande?
Däremot så tror jag på att det kanske blir lite svårare att leva enbart på att fotografera bröllop, och privatpersoner i allmänhet, det finns många amatörer som fotograferar i princip gratis för att de tycker det är kul, och vill vidareutvecklas, men dom ska ju inte leva på det, och de pengar dom tar är ju oftast ”svart” rakt ner i fickan, inga skatter eller sociala avgifter som de betalar in. Men det kan ju vara som ett lotteri om ens bröllopsbilder blir bra eller helt enkelt skitdåliga, väljer dom en yrkesfotograf med några års erfarenhet så vet dom ju vad dom betalar för. ( det finns givetvis jättemånga duktiga amatörer som bara har det som hobby, men de behöver inte så mycket för dom har det inte som levebröd, men självklart är det ett hot mot yrkesfotograferna )
Så mitt råd till alla sömnlösa fotografer runt om i Sverige är...
Bli bättre, jobba hårdare med att marknadsföra och sälja dig själv som fotograf, vidareutbilda dig med efterarbeten i photoshop, håll ut så kommer trenden att vända, men sitt inte och vänta för det kommer det sällan några jobb om du inte jobbar kreativt och besöker dina kunder ... ;)
( Själv har jag riktigt bra med jobb ännu så länge, men man har ju ögon och öron och känsel )

Mvh Ricke
NPA 2009-05-14 23:55  
Arbetet som fotograf (och en rad andra "frilansbaserade" yrken, ex journalist) har en snedvriden konkurrens i Sverige. "Media" är det "ALLA" vill jobba med. Och med ett förstort utbud aktörer, pressas priser. Pris press är den del av den fria marknaden och är ju till kunden/konsumentens gagna. I vart fall inledningsvis. För efter tag slår det tillbaka och korthögen faller. Kvar blir endast några få aktörer som inte kan tillfredställa alla behov och önskemål på marknaden. Liknande har hänt i en rad branscher. I Sverige så har den "tokliberala" frigörelsen av möjligheter att driva skolor och starta utbildningar i privatregi skapat en vinkling på det hela som styrs utifrån vad "gymnasiekidsen" drömmer om. Utifrån detta följer sedan de privata skolorna "tidens trend" och öppnar, ja just det, "mediautbildningar". Till slut blir markanden överhettad av kids som skulle kunna betala för att få springa runt med ett pressleg istället för att få betalt. Tittar men på t ex Danmark och journalistutbildningar där, så hittar man endast en på högskolenivå (Århus). Varför? Tja, vad skall man ha 900 nyutexaminerade journalister för varje år? Där styr man utbildning utifrån vad som är den faktiska efterfrågan på arbetsmarknaden och inte vad några finniga femtonåringar drömmer om.
zanoii 2009-05-15 07:38  
Ricke: Jag jobbar antagligen på ett företag av den typ du nämner. Vi fotar oftast 10-50 produkter per vecka, så att hyra fotograf är otänkbart eftersom vi då måste ha en session varje dag. Att anställa en fotograf har vi inte riktigt underlag för, så blir den mest kostnadseffektiva lösningen att gå en kurs och fota in-house.
Stefan Krantz 2009-05-15 11:53  
Tycker inte fotograf är ett yrke, är en livsstil, precis som konstnär.. Inget man teoretiskt kan plugga sig till, års av kreativitet och erfarenhet skapar fotografen inte kameran.
Att kreativa yrken har tjänat dåligt är ingen nyhet, så har det varit i alla tider.
Konkurensen blir ju tuffare då alla som har en systemkamera helt plötsligt är fotograf.
Är jag en målare för att jag har en pensel i garaget? eller snickare för att jag äger en skruvdragare?
johan@yogalabs.org 2009-05-15 14:05  
jag ville bara säga att jag tycker ni som jobbar som fotografer trots dåliga löner och arbetstider är fantastiskt modiga.. som @per sjöborg uttryckte det nedan "att leva ett gott liv".. det måste ju ändå vara det som allt hanldar om. RESPEKT! till Er!
ekfeldt 2009-05-15 23:36  
Om uppdragsgivaren väljer en annan fotograf strax efter man säger att man (faktiskt går efter en avtalsenlig prislista).
Vad säger man då ?
De e bara å svära å sparka i gruset eller ?
wikman 2009-05-17 23:11  
Tänkte att denna artikel va värd en egen forumtråd, så fortsätt gärna diskussionen här: http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?p=1340885
tonykollberg 2009-05-19 04:07  
Finns det någon spefik detaljering inom vilka segment eller nicher undersökningen gäller eller gäller det typ hela branchen?
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS