Annons
Artiklar > Sommarintervjun: Mikael Sundberg

Sommarintervjun: Mikael Sundberg

Mikael Sundberg har teckenspråk som första språk, eftersom han är döv. Han är också en passionerad fotograf med intresse för så väl landskap som sport. Han är också medlem i fotoklubben FotoMitt som huserar i hemstaden Örebro.


Hej Mikael och glad sommar! Var befinner du dig just nu?
– Glad sommar allihop! Jag är hemma i Örebro efter en en tuff vecka då jag har fotograferat dövidrottspelen. Det är fullt upp med många olika uppdrag, men det är jättekul då jag verkligen brinner för fotografering!

Hur kommer du att spendera din sommar?
– Jag kommer att jobba en del med 3D och vara ute och fota, så det lär bli fler landskapsbilder! Jag fotograferar även allsvensk fotboll, närmare bestämt Örebro SK:s matcher under sommaren och det är jättekul!

Vad kommer att bli höjdpunkten under din sommar?
– Det vet jag inte förrän sommarens tid är förbi. Jag brukar säga att man inte ska ha för höga förväntningar för då blir man bara besviken.



Tror du att du som döv upplever fotagrafering annorlunda än en hörande?
– Jag tror inte att det är hörseln som påverkar hur du upplever fotograferande, utan det är upp till varje persons eget bildseende och erfarenheter. Om vi till exempel jämför med luktsinnet så luktar en person luktar på många olika saker i sitt liv och på det sättet förstärks luktsinnet. Jag tror det är på samma sätt med vårt bildseende.

Vilken är den vanligaste fördomen om döva?
– Det finns folk som kan bli chockade och inte vet vad de ska göra eller säga när de träffar någon som är döv. Men den enda skillnaden mellan oss är hörseln. För att göra det lättare kan du tänka dig in i vad du skulle kunna göra utan hörseln! Då vet du hur min situation ser ut. Det är lätt att testa hur det är att vara döv. Stäng bara av ljudet på tv:n och se en hel film med bara texten.



Vad betyder fotografi för dig?
– Möjligheten att måla med ljus, komposition och färger. Det är upp till fotografen hur bilden ser ut och varje foto är ett konstverk för mig.

När blir du riktigt nöjd med en bild?
– När den blir som jag vill ha den:). En bild som inte är lätt att ta om och som fångar platsens själ.

Har du något mål med fotograferandet?
– Inte direkt. Jag vill bara ha kul och utvecklas som fotograf. Sen vore det inte helt fel om man kan jobba 100 procent med foto och leva på det.

Vem vill du skicka en sommarhälsning till?
– Till min sambo Melody och resten av familjen.

Publicerad 2009-07-16.

1 Kommentarer

grip 2009-07-17 18:44  
Härlig kille! Såg honom en gång här i Örebro när både han och jag fotade på Musik Direkt faktiskt :)
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS