Annons
Artiklar > Sommarintervjun: Ingvar Eliasson

Sommarintervjun: Ingvar Eliasson

Ingvar Eliasson har många järn i elden. Vid sidan av heltidsarbetet som verksamhetschef för laboratoriemedicin hinner han även med ett ordförandeskap för UV-fotokommittén inom Svenska Sportdykareförbundet - och mycket mer!

Foto: Jonna Bergström
Foto: Jonna Bergström
Hej Ingvar och glad sommar! Var befinner du dig just nu?
– I mitt nya hem i Vänersborg, omgiven av flyttlådor.

Har du planerat in någon dykning i sommar?
– Har du planerat något annat än att dyka i sommar, heter det...

Hur kommer du att spendera semestern?
– Det blir utspridda semesterveckor för min del i år. I juni ska jag till Norge en vecka för att bland annat medverka i en workshop i undervattensfotografi i Gulen. Jag kommer även åka till en workshop i Lysekil där jag ska lära mig mer om fiskfotografering. I juli blir det fotosafari i Röda Havet där jag kommer att vara reseledare och fotolärare. Sen tar jag ledigt en vecka i augusti för att hjälpa till i samband med SM i UV-foto.

Du verkar inte vara typen som gillar att göra ingenting , men hur hinner du med allt? Blir det aldrig för mycket?
– Visst kan det bli för mycket ibland. Det gäller att njuta av det man lyckas hinna med att åstadkomma, och inte ha dåligt samvete för det man inte hinner med. Man får prioritera och göra det som känns viktigast i varje ögonblick. Beta av, bocka av och vara nöjd, helt enkelt! Men lite fler timmar på dygnet hade inte varit fel...



Hur kommer det sig att du började intressera dig för undervattensfotografi?
– Foto har varit min passion sedan tidiga tonåren, kanske framför allt porträtt- och naturfoto. Jag började även dyka tidigt. Sen föll det sig naturligt att kombinera dessa två intressen. Att jag inte kom igång på allvar med undervattensfotografi förrän i slutet av 90-talet berodde nog mest på tidsbrist och inte minst pengar. Det är ingen billig hobby...

Var dyker du helst?
– Naturdyk på svenska och norska västkusten och vrakdykning runt Öland och Åland! Sen varvar jag gärna med tropisk dykning och då har jag ofta återvänt till Röda Havet, för att det är så inbjudande och lättillgängligt.

Vad är en riktigt lyckad bild för dig?
– En bild som får mer än 15 kommentarer på Fotosidan! :) Men på det mera personliga planet är det inte helt lätt at svara på den frågan. Det handlar om en slags "wow-faktor" som infinner sig när teknik och komposition underordnar sig men samtidigt stödjer bilden så att det den förmedlar inte går att värja sig för. Det kan kännas som en kittling i magen eller en råsop i solar plexus, eller som ett enda stort "yes, där satt den!".



Vad är det bästa med ditt jobb som chef på ett sjukhus?
– Ständigt nya utmaningar, att fortsätta lära sig och utvecklas hela tiden! Det är en stor förmån att få jobba med högkvalificerade arbetsuppgifter som knyter an så mycket till både naturvetenskap, beteendevetenskap, humanism och existesiella frågor om meningen med livet och döden. De senaste 13 åren har jag jobbat som chef. Det är en annan typ av utmaning, att vara coach för en grupp medarbetare och hjälpa dem att utveckla sig själva och verksamheten. Det är oftast otroligt spännande och givande, även om det också kan vara både tufft och otacksamt ibland.

Du har aldrig tänkt på att helt byta bana och ägna dig åt foto eller dykning på heltid?
– Jo, det har jag faktiskt gjort vid flera tillfällen. Det är till och med så, att det nästan är tvärt om - jag jobbade som fotograf innan jag sadlade om och började läsa medicin. Nu försöker jag kombinera det bästa av dessa båda yrkena, som samtidigt är mina stora intressen!

Vad är det bästa med sommaren, enligt dig?
– Gryningarna och skymningarna, ljuset i den svenska sommarnatten! Och att människor blir vackrare på sommaren, mera avslappnade, leende och glada!

Vem vill du skicka en sommar-hälsning till?
– Alla fotokompisar som tar sig vatten över huvudet i sommar! Simma lugnt, så
ser ni mera!

Publicerad 2009-08-11.

3 Kommentarer

Tammy 2009-08-11 12:34  
Är bara tvungen att få skriva under denna fina artikel med våran Chef!

Förutom att han är en eminent fotograf som gillar att prova nya saker, allt från Halloween till Paddleksbilder, för att inte glömma hans vackra bilder i det blå - så är han en jäkel på att servera middagar i det gröna :o)

Med bestämda steg går han rakt på och oftast får man som medmänniska höra han utbrista i olika tonfall då han stött på något intressant på sin väg!

Mvh

Tammy
Jonna Bergström 2009-08-11 12:42  
Vad roligt att läsa denna artikel med vår chef.

Håller med om att han är en eminent naturfotograf.


Mvh,
Jonna
Per Arnsäter 2009-08-12 10:31  
Vilka fantastiska bilder!!!
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS