Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Oron att förlora digitala bilder stor

Oron att förlora digitala bilder stor

En sifoundersökning gjord på uppdrag av lagringsföretaget Iomega visar att mer än hälften av de svarande någon gång har oroat sig över att bli av med sina digitala bilder. Men trots detta var det bara en tredjedel av de svarande som säkerhetskopierade regelbundet.

Det var främst kvinnor i åldersgruppen 15-29 år som tog många bilder som var oroliga. Av de som inte säkerhetskopierar var det 58 procent som inte gör det på grund av lathet. Andra skäl var att de inte har tillgång till extern hårddisk eller att det är för svårt.

Undersökningen visade också att svensken i genomsnitt tar 41 bilder per månad och värdesätter bilder på sina barn högst. Därefter kommer semesterbilder och resor, släkten och på sin partner. Undersökningen visade också på vissa regionala skillnader. Göteborgare tog flest bilder (71,6 bilder per månad) och Norra Sverige tar minst bilder med ett medel på 24,8 bilder per månad. Göteborgarna var också flitigast på att göra backup på sina bilder.



Publicerad 2009-06-09.

17 Kommentarer

hlse 2009-06-09 16:01  
Backup är livsviktigt. Jag har varit med om att en HD rasat och allt försvann på bråkdelen av en sekund. Som tur är hade jag backup på 2 externa diskar förutom någraa redigerade bilder.
Har dessutom bränt ut viktiga foton på dubbla Kodak guldskivor.
Det gäller att ha både livrem och hängslen.
Johan.D 2009-06-09 16:17  
Har tre stycken backups på bilder och viktiga filer:

"Orginal" filerna på intern hårddisk.
Backup 1 på extern hårddisk som används.
Backup 2 på extern hårddisk som plockas fram två ggr/månad för backup.
Backup 3 ligger på dvd hos svärmor/svärfar. Nya skivor bränns ca en gång i månaden...

Att inte lägga ca 2.000:- på (eller 500:-) på externa hdd´s och dvd skivor är inte bara lathet, utan ren dumhet...
sick_psyc 2009-06-10 00:27  
vad använder ni andra för backupplösningar? själv använder jag bara det inbyggda i lightroom till en extern hdd
fredrikru 2009-06-10 01:37  
Man ska alltid kolla vem som har beställt undersökningen. Det finns lögner, Statistik och options undersökning.
fredrikru 2009-06-10 01:37  
Kör Kodachrome istället om ni vill bilderna ska finnas kvar...
vekhyttan 2009-06-10 08:38  
Jag har själv bilderna på min lokala Hårddisk samt att jag har en kopia på min linux server, samt att jag med jämna mellanrum försöker att uppdatera min backup som jag har på hårddisken på jobbet. Men bilderna tar ju lite plats, mina bilder upptar ca. 150Gb. Så bränna på skiva tycker inte jag är något alternativ.
När jag importerar bilderna till Bridge så lagras automatiskt en kopia på min server. Nu är ju allt detta i samma hus så det är inte skyddat mot brand, men då jag har ju min kopia även på jobbets hårddisk.
rdahlin 2009-06-10 12:43  
Det finns bara två sorters data.

#1 Data som har fått en backup.
#2 Data som ännu inte har försvunnit.

För egen del kör jag allt till en server med en katalogstruktur i en share som är "år / månad / dag". Sedan ned med allt på DVD eller annat optiskt medium så att det alltid finns en icke HD-baserad version av bilderna.

När det sedan finns där importerar (länkar) jag allt till Aperture.
Losecontrol 2009-06-10 13:27  
kodacrome är svaret
j777 2009-06-10 14:29  
"vad använder ni andra för backupplösningar?"

Material på arbetsdator kopieras till dator i garderoben med ZFS-speglade diskar. Den disken kopieras sedan till lös disk i bankfack som byts lite då och då.
Magnus Brusquini Calmervik 2009-06-10 15:21  
"vad använder ni andra för backupplösningar?"

Senaste årets bilder ligger på laptopen nära till hands.

Senaste årets bilder och alla andra bilder ligger:
1. Först på en extern disk konstant inkopplad i laptopen.
2. Sen ytterligare på en extern disk som är uppdelad i två partitioner med exakt samma innehåll, förvaras i bokhyllan.
3. Och sen en tredje disk på annan ort.

1 - synkas en gång i månaden
2 - synkas varannan månad ungefär
3 - synkas ett par gånger om året

Är man paranoid så är man ;) hihi
jelu1661 2009-06-10 21:19  
Att antyda att analoga foton skulle vara beständigare än digitala diton är löjligt. Att inte ha backup på sina bilder på olika fysisk plats är dumt.
tormig 2009-06-11 10:06  
När man läser hur folk här föreslår hur man skall hantera backup inser man problemet. Tror inte "gemene man" hur lust/tid/råd/kunskap/etc om hur man synkar, kopierar, RAID etc. Man vill bara ta bilder och kunna titta på dem om några år, inte vara datalagringsexpert. I den bemärkelsen är faktiskt analoga foton beständigare: negativen och korten ligger där de ligger är förmodligen hyggligt användbara om 10-30 år. Bilder som försvunnit i en hårddisk krash är garanterat förlorade.
Michael Gehrisch 2009-06-11 20:01  
SyncToy från Microsoft är ett gratis programvara om låter dig spegla en disk till en annan. På så sätt speglar jag 1TB bilder på min PC till en USB hårddisk som jag förvara på jobbet och tar hem varannan vecka för att synca mina senaste bilderna. Smidigt och enkelt...

Att analoga bilder skulle vara bättre stämmer inte, allt bryts ner med tid, jag har diabilder från min barndom som är nästan förstörda pga färgskiftningar, och om huset brinner upp är de också borta...
larsborg 2009-06-11 23:57  
Analoga negativ, färg eller sv/v, rätt förvarade, dvs. svalt och mörkt, ganska enkla förutsättningar, skall hålla i flera hundra år, enligt Sv. Radio och TV, de kan säkert sin sak!
Den digitala utvecklingen har gått så fort, så många har glömt bort det viktigaste, - säker långtidsförvaring!
Istället sitter tekniknördarna och väntar på nästa generation kameror, och nästa, och därefter nästa, precis som det skulle vara viktigast ...
Den digitala världen är sårbar, den analoga är betydligt säkrare, - varför har då det digitala inom foto tagit över nästan helt, det är väl märkligt?
Michael Gehrisch 2009-06-12 17:59  
Negativa har jag nästan inga, men visst håller de länge. Däremot har jag 10,000 diabilder; ektachrome och Kodachrome som sakta men säkert håller på att skifta fårg. Den enda lösningen är att digitalisera dessa med en scanner, och sedan är de skyddade i all evighet efersom ettor och nollor inte degraderar till 0,8 och -0,02... Analogt... it was fun while it lasted...

Merläsning

ANNONS