Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > NSD fällda i Pressens Opinionsnämnd

NSD fällda i Pressens Opinionsnämnd

I Norrländska Socialdemokraten publicerades två bilder på människor i sammanhang de inte ville synas i. Detta ledde till två fällningar i PoN.

Den första fällningen gällde en insändare, där skribenten var kritisk mot den nya FRA-lagen. Tillsammans med insändaren publicerade NSD en bild på två personer som arbetade vid sina datorer. De arbetade inte längre på FRA, och var därför upprörda. Enligt NSD kom bilden från en bildbyrå.

Den andra fällningen gällde fallet Caroline där NSD publicerade en bild från häktningsförhandlingarna på sin förstasida. Mannen anmälde ärendet eftersom bilden publicerats innan det blivit en fällande dom.

Även Tidningen Faktum råkade ut för en fällning i PoN, då de publicerat en bild på en man och hans hund. Bilden hade sedan fått ett antal pratbubblor med text som mannen inte ville stå för. Därför tyckte PoN att Faktum åsidosatte god publicistisk sed. Det skriver Journalisten.se .

Publicerad 2009-06-22.

3 Kommentarer

OliT 2009-06-22 21:21  
Jag jobbar en del för NSD, och i fallet med Carolin (utan e på slutet)-publiceringen så handlar det säkert om den medvetna strategi som tidningen har att vara rätt hårda på den biten. Just i Carolin-fallet så var bevakningen rätt hård från tidningens sida, huvudkonkurrent Norrbottens-Kuriren var mycket försiktigare.
zanoii 2009-06-24 19:19  
Väljer man en hårdare approach får man räkna med bakslag emellanåt, och jag antar att NSD varit medvetna om detta redan från början.
Patrik Boström 2009-06-25 01:03  
Publiceringen handlade också, till viss del, om en prövning av gränserna för internet kontra tryckta media. I det här fallet var gärningsmannens namn redan ute på internetsidor och då valde dåvarande utgivare att publicera, eftersom han ansåg att tidningen inte var först och att den publicistiska skadan i så fall redan var skedd. PO delade inte den åsikten och framhöll att varje media är ansvarigt för sitt handlande.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS