Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Skärpta fotoregler i riksdagen

Skärpta fotoregler i riksdagen

Riksdagsförvaltningen skärper fotoreglerna i riksdagen ytterligare. Men Tidningsutgivarnas Per Hultengård vill påminna om att det inte råder något publiceringsförbud.

Fotografier tagna i riksdagen har vid ett par tillfällen fått talman, riksdagsmän och riksdagens administrativa ledning att gå i taket. Något som nu gör att fotoreglerna blir striktare i plenisalen - även när riksdagen inte sammanträder.

Nya restriktionerna om fotografering:
* Får bara ske från plats som riksdagsförvaltningen bestämt.
* Man får inte fotografera från kansliets korridor genom glasdörrarna in i plenisalen.
* Man får inte fotografera handlingar eller anteckningar på ledamöternas bord.
* För att fotografera på golvet ska man ha talmannens tillstånd.

- Det man som utgivare ska komma ihåg är att oavsett om fotografering sker i strid med riksdagens fotobestämmelser, så finns det inget som hindrar att bilderna publiceras, säger Tidningsutgivarnas tryckfrihetsexpert Per Hultengård. Däremot får det troligen konsekvenser för fotografens rätt att vara närvarande i framtiden. Men det förutsätter att det uppdagas vem han eller hon är.

Källa: Journalisten & Mediavärlden.

Publicerad 2009-10-19.

4 Kommentarer

Daniel Claesson 2009-10-19 17:35  
Bodströms reklamfilm månne?
Magnus Brusquini Calmervik 2009-10-19 21:47  
Varför inte göra hela stället till ett skyddsobjekt? *ironi*
Är det någon rysk spion som inte vet var riksdagshuset ligger? *lamt försök till humor*

Ytterligare ett steg, om än litet, mot totalitär cencur?
Måns H 2009-10-20 12:12  
Tja det var väl bilden där Feldt skrev sin vers att "Löntagarfonder är ett jävla skit, nu har vi baxat dom ända hit" som kändes mest. Löntagarfondidén var ett jävla skit, beslutet slog sönder den svenska samarbetsmodellen, fick högersidan att mobilisera, marknadsliberalismen tog över även i vårt lilla folkhem --- men det var ju inte fotografens fel även om han hade ett bättre tele än någon i riksdagen kunde ana.......

Tomma bänkar beror enligt min uppfattning på att man tänkt fel vid dimensioneringen. 100 stolar så skulle det se OK ut för det mesta och ett JÄKLA TRYCK om alla 349 skulle vara där samtidigt. Så funkar underhuset i London, det var Churchill som såg till att den traditionen bevarades.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS