Annons
Artiklar > Sverige ensam om att dra in konstnärslönen

Sverige ensam om att dra in konstnärslönen

Den statliga garantilönen, även kallad konstnärslönen, kommer successivt att göras om till stipendier. Sverige blir det enda landet i Norden att slopa konstnärslönen.

Hur stipendierna kommer att se ut i framtiden vill ingen säga i skrivandets stund. Regeringens inställning är att de ska delas ut som ersättning för ett arbete - istället för en retroaktiv och livslång belöning för ett betydande konstnärskap.

- Inkomstgarantin omfattar 157 konstnärer och lämnar alla andra utanför. Jag vill låta fler än 157 få möjlighet att utveckla sitt konstnärskap, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M).

Konstnärsnämnden har uttryckt sitt stöd för en omvandling till stipendier om de uppfyller samma funktioner som garantilönen - särskilt när det handlar om att trygga konstnärers ålderdom, menar Karin Willén, ordförande i Konstnärernas Riksorganisation.

Finland har aldrig haft konstnärslöner men lyfter 35 finska konstnärer varje år som får särskilda konstnärspensioner från 60 år fyllda.

Här kan du läsa vad Fotosidan tidigare har skrivit om konstnärslönen:
Sex nya konstnärer får livslång konstnärslön.
Konstnärslönerna kan slopas år 2010.

Källa: DN/TT Spektra.

Publicerad 2009-11-14.

32 Kommentarer

Lo La 2009-11-14 18:38  
Dags att skriva om nationalsången?: Dra in på det glädjerika. Stryk över Norden. Stryk över "Leva". Behåll "dö". Infoga Sverige.
bengt-re 2009-11-14 20:20  
Det är för f-n bara att fortsätta med systmet - det finns där av en bra orsak och kostar faktist inte så mycket då det är en tämligen liten andel av det teoretiska maxbeloppet som faktist betals ut. Speaking words of wisdom Let it be...
Mathias Röjfors 2009-11-14 21:14  
otroligt bra tycker jag.
Varför ska det gå massa pengar till folk som gör nått som folk tydligen inte vill betala för.
tormig 2009-11-15 06:24  
Hellre stipendier som kan hjälpa och utveckla konstnärer till en position där de kan försörja sig på konsten än en klapp på axeln för lång och trogen tjänst till ett fåtal. Inte ens Konstnärsnämnden själv verkar tycka att garantilönen är något bra verktyg.
sick_psyc 2009-11-15 09:56  
låter mycket bra!
Gurrah 2009-11-15 10:29  
Helt rätt ! Stoppa utbetalningarna till de som fått det också, inte bara stoppa utnämningar till fler. De flesta som fått det har låtit sig utnyttjas av Sossarnas propaganadamaskin som behövd ha nåt att visa upp - "se se vad vi gör för "kulturen" - vi "bryr oss"...
Tyvärr är de flesta som fått den garanti-lönen oftast vare sig begåvade eller skickliag, bara duktiga på att slicka rätt röv...

Det finns 10.000 andra BÄTTRE sätt att stödja kulturen och skapandet än detta.
Una 2009-11-15 11:39  
Den inställning som regeringen har "allt skall löna sig" medför att all kultur får stryka på foten och tyvärr så var det inte så mkt bättre från den förra regeringen heller. Titta på yrkesmusiker som ex. Förr fanns militärmusiken med 25-35 musiker på ett tjugotal orter i hela landet. Den omvandlades till regionmusiken med neddragningar i hela landet, som omvandlades till något mischmasch under landstingens regi. Krympte ytterligare förståss så att av de 5-600 jobb som fanns återstår inte mer än ett hundratal. Att yrkesmusiker liksom yrkeskonstärer fungerar som en inspirationskälla för alla i landet och sprider otrolig glädje/kunskap omkring sig tas ingen som helst hänsyn. Att kultur kan få människor att må bättre, vilja stanna på en ort etc. tas ingen hänsyn till, "för det lönar sig inte".
mickeberg 2009-11-15 17:50  
Det finns de som tycker att jag inte ska uttrycka mig i den här frågan eftersom jag har själv en sådan här lön.Grejen med det här stipendiet är att det verkligen får folk att jobba, dessutom skapar det en liten trygghet i livet. Det här snacket om att man ska inte hålla på med konst, bilder osv, OM det inte går runt ekonomiskt, är rätt. Alla som håller på går faktiskt runt ekonomiskt, annars skulle dom inte hålla på. Ofta är det dock så att man offrar allt på sin konst. Att tro att marknaden skulle stödja konsten är ju rent imbecillt. Marknaden har aldrig stött konsten
så till vida det inte gäller golf,opera, fotboll osv,,,Sedan sägs det ju att det är bara flummare som får pengarna. Inom fotogänget så har tex Sune Jonsson, Smoliansky, Jean Hermansson,Strömholm,och några till haft o har det. Det är klart. Dom är ganska flummiga och bra på att slicka röv.Det är klart vi ska lägga ned stipendiesystemet. Det är ju bara rötägg och nollor som har det. Kan man få några bra namn på fotografer som stöds av marknaden, som gör vad kritikerna älskar och vad världen behöver?
JohanStahlberg 2009-11-15 17:59  
Bara jag som tycker att det är bra? Varför ska staten betala lön för dom bara för dom är konstnärer? Fotografer är ju med en sorts konstnärer, och nog fan sliter jag röven av mig för att få in mina pengar på mina bilder, så varför ska vissa få åka räkmacka när dom anses "viktiga"?

Välkommen till verkligheten!
JohanStahlberg 2009-11-15 18:04  
Bara jag som tycker att det är bra? Varför ska staten betala lön för dom bara för dom är konstnärer? Fotografer är ju med en sorts konstnärer, och nog fan sliter jag röven av mig för att få in mina pengar på mina bilder, så varför ska vissa få åka räkmacka när dom anses "viktiga"?

Välkommen till verkligheten!
mickeberg 2009-11-15 18:51  
Jag vet inte om det är lönt att kommentera eller svara. Jag menar att självklart kan vi lägga ned konstnärslöner. No problem, mer än att det kommer att produceras ganska få stora utställningar i det här landet,eftersom nästan alla som gör de viktiga, avgörande utställningarna har sk konstnärslön. En annan sak är att tex jag, producerar massor med utställningar, pdf osv som jag ger bort gratis, ställer ut gratis och har ganska stor publik. Tyvärr får man sällan betalt. Helt rätt. Man får skylla sig själv om man är dum nog att fortsätta.
Vad det gäller mitt leverne i Grekland så finansierar jag det genom att arbeta i Grekland,dels hyra ut min lägenhet och göra några jobb, precis på samma sätt som jag gör på vintern då jag lever på att plåta skidåkning.

Jag skulle kunna leva utan konstnärslön, men jag skulle aldrig göra en utställning mer och jag skulle aldrig fortsätta som fotograf eller författare på det vis jag gör nu.Av en enkel anledning: Man får sällan betalt.
mickeberg 2009-11-15 19:25  
Jag skriver två inlägg, eftersom det blir för långt annars.Något måste också sägas om kvaliteten hos de som får dessa stipendier. Det är altså folk, som genom hårt arbete, kanske, 20-30 år, har kvalificerat sig till pengarna. De har dessutom valts ut av de kunnigaste inom sin respektive konstgren/yrkesgren.Typ Fotografernas förbund hos fotograferna, mm,mm,,,Jag tycker det är oerhört föraktfullt att säga att det är nollor, sopor osv, när det faktiskt är de bästa, mest kunniga och utrycksfullaste artisterna i sina olika grenar som får stipendiet. Det spelar ingen roll om man är reklamfotograf och tar två millioner standardskott, man kommer ändå aldrig att få konstnärslön, för att man saknar en elementär del i sin produktion, det konstnärliga uttrycket. Sedan till finansieringen. Författarfondens stipendium betalas av bokutlåning, dvs en del av det författarna ska få för sin bokutlåning går till det som slarvigt kallas konstnärslön, SÅ det är inga skattepengar vad det gäller mitt stipendium tex....Sedan, om vi ska börja hårddra vad son går runt ekonomiskt o vad vi ska ta bort så kan vi ju börja med kärnkraftverken, militären, bilindustrin, sjukhusen, dagstidnngarna,skolorna,,osv osv...väl bekomme
För övrigt kan Ni ju kolla på 591 blogg, se mina bilder och fundera hur en sådan sajt ska bära sig ekonomiskt ?
Malin77 2009-11-16 05:38  
Here we go again.... Vilken jävla sandlåda! -Om inte jag får, ska inte han få... Är det sa svårt att glädjas till åt andra. Vad less jag blir, va fan gör man på den har sajten...
Malin77 2009-11-16 11:30  
Andreas,... Det är knappast konstnärenas fel att just kategorierna du nämner inte har nog med pengar.
Malin77 2009-11-16 11:33  
Och Micke... hur orkar du ens försöka förklara... Speciellt du ska väl inte behöva komma med något slags försvarstal. Hoppas du får löneförhöjning nästa år.
gsoul 2009-11-16 12:07  
Jag förstår att det kan vara surt att bli av med denna "lön" men är det inte mer rätt att det nu görs om till nåt slags stipendiat?
Visst finns det de som gör sig förtjänta av det men det ska ju inte ses som en förutsättning för att kunna hålla på med sin hobby för sin egen skull. Jag menar om ingen annan är intresserad av det jag gör borde jag inte få betalt av staten för att fortsätta med det. Och OM folk är intresserade av det jag gör borde det ju inte heller vara nåt problem för mig att ta betalt för det och därmed tjäna min egen lön.

Det inlägget ang militärmusik tex, jag blir ledsen om mina skattepengar gått till sån verksamhet. Dessa "jobb" får staten gärna lägga ner och detsamma gäller jobben på Bofors.

Jag önskar jag kunde leva på mina bilder och min musik men det ger inte tillräckligt och därför har jag ett "vanligt" jobb. Det vore fel av mig att kräva att någon annan ska betala mig för att göra något olönsamt bara för min egen sinnesro.
mickeberg 2009-11-16 13:04  
Malin, det här är bara folkbildning. Det finns två system i de sk konstnärslönerna. Det jag har, delas ut av Författarfonden, 170 000 kr om år. De pengarna hämtas från författarnas utlåning på bilioteken. Författarna får alltså en liten summa för varje boklån, den summan samlas i en pott och blir till stipendier. ALLTSÅ, det är författarna som betalar sitt stipendium själva. Vissa här tycker kanske att författarna ska låna ut sina böcker gratis på biblioteken,,,osv,men det är en annan sak.
Mitt stipendium är skattebelagt. Om jag inte rör det, käkar godis för pengarna, inte arbetar upp dom , så går 40 procent rakt av i skatt.
Några som har eller haft mitt stipendium genom åren är bla Jean Hermansson, Anders Petersen, Oddner, Monika Englund,,vi kanske är tio fotografer som har konstnärsnämndens och författarfondens stipendium.
Det andra stipendiet , konstnärsnämndens, som tex Strömholm, Smoliansky, Dawid, och någon till har, är på ett lite högre belopp, men det minskas direkt om man tjänar lite pengar.
Det var fakta. Sedan,är det faktiskt bara till viss del ett stipendium för utförda tjänster, De flesta jobbar ännu hårdare då de får stipendiet, just för man inser att det är en sådan fantastisk
möjlighet, man känner sig så förbannat hedrad av att man kanske är en eller två i en generation av fotografer som får denna fenomenla utmärkelse.
Personligen fick jag mitt stipendium, vid 45 år ålder. Då hade jag gjort tio böcker och kanske femtio utställnngar. Idag,26 böcker och över hundra utställningar. Det finns folk här som gnäller över stipendiet. Människor som inte gjort en utställning, än mindre än bok. De tror sig veta något om HUR det är att jobba som fri fotograf i Svedala. Sanningen är väldigt enkelt: Dom vet inte ett skit. Dom vet inte att man inte ens på de största institutionerna får betalt så det räcker till en tiondel av materialet osv.. en hög skitsnackare helt enkelt. Det här blir det sista jag säger i den här frågan. Ni är alla välkomna till min utställning på Ikon, Nytorget , sthlm just nu. I mars kan Ni komma till Stadsmuseum,Det är femte gången jag ställer ut där. Ni kan köpa någon av mina just nyutkommna böcker. Ni, som är så förbannat intresserade av att stödja konsten.
gsoul 2009-11-16 15:04  
Micke Berg, en fråga (helt utan ironi eller något som helst förakt):

Du skriver att ni får pengar/utlån på bibliotek. Får bibliotek gratis böcker? Får du som författare inte betalt för de böcker som köps av bibliotek?
Eller är detta någon form av STIM-pengar för böcker?

Undrar helt enkelt hur detta funkar.
mickeberg 2009-11-16 16:12  
På frågan om pengar från Biblioteken,,,dom köper böcker av förlaget,,,jag har dock aldrig fått betalt och vissa bibliotek SKA ha böcker enligt lag för bokutgivning,,,ta tex Astrid Lindgren hon har säkert 200 000 bokutlåninga rpå ett år o varje gång en av hennes böcker lånas ut går kanske fem öre, tio öre till författarfondens stipendiekassa, typ stim... jag tror jag hade 700 bokutlåningar förra året,,,700 ggr 10 öre,,så ja har väl bidragit med 70 kr till stipendiet,,,
Malin77 2009-11-16 23:50  
Vilken himla tur att du hade några exemplar kvar av Retro bok som du sålde på din vernissage... annars hade jag tyvärr fått lov att sno den från Borlänge bibliotek.... och då hade det inte kommit in några mera slantar till författarfonden via den boken i alla fall, i från det biblioteket.
gsoul 2009-11-17 11:17  
Micke, följdfråga.
No offense, men om du inte får betalt av förlaget då de säljer din bok till biblioteket så är det något du måste ta tag i.

Och (om inte något har förändrats sen jag var på bibliotek för många år sen) så får man låna böcker gratis. Så dessa pengar som isåfall betalas ut per lån måste ju komma från staten och därigenom skattebetalarna.

Om en bok inte lånas ut ofta innebär det väl att efterfrågan på den inte är så stor och då känns det ju återigen fel att det ska sponsras med skattemedel.

Missförstå mig inte, jag tycker det är bra med sponsring så att folk kan uttrycka sig i olika konstformer men jag tycker inte det skall tilldelas skattemedel till det (annat än tex muséer). Då det finns så vitt skilda åsikter om vad som är konst så kan väl konstnärerna aktivt söka ekonomiskt stöd via stipendier (som kräver en motprestation) eller hos företag.

Och att någon får en livstidslön för att man en gång har presterat något, det kan väl ingen tycka är rimligt?
mickeberg 2009-11-17 12:55  
Om man gör en bok som kostar ca 300 kr i handeln, så får fotografen, kanske 30 kr per bok,Om biblioteken köper 20 böcker för att ligga på bibliotek så kan jag få 600 kr av förlaget,men dealen är oftast sådan med fotoböcker o förlag att man får ut pengar när kostnaderna för tryck osv är betalda. Eftersom det behövs sälja kanske 1000, 1500 ex av en fotobok, som är grymt dyra att producera så är det inte ovanligt att det inte blir några pengar till fotografen.
De flesta fotoböcker trycks i kanske 1500, 2000 ex och säljer kanske 500, 1000, i ovanliga fall
2000 ex.
Vad det gäller biblioteken, författarfonden och stipendiet, så drog författarfonden in 26 miljoner på dessa sk stimpengar för utlåning och en del går då till konstnärslönen.

Det stora problemet med fotografi i sverige är att det kanske finns 500 pers som är intresserade av foto så pass mycket att de vill köpa en bok för fem hundra spänn, eller tusen kr.
Biblioteken lånar ut böcker gratis,och det ska vi vara glada för. De som jobbar i biblioteken har lön, de som städar lokalerna osv och då är det väl bra att författarna också får en krona eller två för att deras böcker lånas ut och blir lästa. Kallas kultur, tror jag?

Vad det gäller muséer så har dom det fruktansvärt svårt. När jag ställde ut på Nordiska,140 bilder, kom kanske 15000 pers o kolla på mina bilder. Jag fick inte fem öre i ersättning.
Tyck vad du vill om det.Strömholm hade 45000 besökare på Moderna osv,,,inte blev han fet inte...
mickeberg 2009-11-17 13:00  
Del 2...
Får konstnärslön för att man någon gång gjort något?
Anders Petersen, kanske världens bäste fotograf, ställer ut hela tiden, gör böcker, jobbar stenhårt. Jag gör fyra, fem utställningar om år, en eller två böcker,Smoliansky ställer ut och gör böcker hela tiden, osv,,osv,,Du har fått det hela om bakfoten. Det är de få som fått dessa pengar som ständgt, i kanske fyrtio år, producerat mest, det bästa och har störst publik. Fattar man inte det är man både döv o blind.
gsoul 2009-11-17 13:41  
Du låter lite upprörd Micke och jag tror att du missförstått min ton.
Jag hånar inte på nåt sätt utan förklarar bara att jag tycker det är fel att man ska bli avlönad med skattemedel för att syssla med något som man själv tycker är roligt men som inte många andra verkar ha någon nytta av.

Slutsatsen att inte många har någon nytta av ett sånt arbete drar jag av att då borde man inte ha några problem att ta betalt för det och därmed ej behöva en statlig garantilön.

Varför du inte fått något betalt av Muséet (och varför du accepterar det) kan bara du svara på. Man kan ju se det som en ganska sjysst (gratis förmodar jag) marknadsföring och räknar därigenom att kunna sälja på annat sätt senare? Jag skulle vara nöjd med den exponeringen i alla fall.

Men om det är så att detta ses som något helt ok, var kan jag då ansöka?
Jag vill också fotografera och spela musik (som jag själv älskar) och samtidigt ha en lön från staten bara för att.
mayro 2009-11-17 14:21  
Kultur/konst bör liksom försörja sig själv anser jag.. Så dr in alla förmåner är det rätta.. Och kan inte kultur/konstutövarna försörja sig på sin kultu/konst så får dom börja arbeta såsom alla andra.. Därför då anser folk ändå deras Sj arbete såsom så givande så dom betalar för det..

Har aldrig förstått varför en del "finelitare" med knepiga ofta udda alster skall försörjas av det almänna för... Sedan får deras sk "arbete" kallas "folkbildning" hur mycket som helst..

Bort med eländet helt o hållet...
mickeberg 2009-11-17 14:57  
Ja pojkar, smaken är som baken. I alla fall. Jag har hållt på i fyrtio år och överlevt som fotograf, fri fotograf.Det är klart att jag o andra alltid försökt få loss så mycket pengar som möjligt från museér osv, o idag är det lite lättare för det finns sk statlig utställningsersättning. Men, om museét säger att vi har inga pengar, eller erbjuder en låg summa.DÅ
hamnar du i valet att ställa ut eller ej. De flesta försöker fixa det ändå för man håller ju på för att få visa sina grejer.
Om man tror att en utställning genererar pengar o jobb osv, tror man rejält fel. Den enda fotobransch man tjänar pengar i är reklam och möjligtvis barn och bröllop.Jag har valt de här villkoren, jobbar på att bättra dom.En annan sak jag undrar över. VAD är BRA fotografi för Er? Vad anser Ni det värt att köpa eller gå o titta på? Jag har kollat på Era bilder. Ni är väldigt begåvade. Det var kul att träffas.
dallan85 2009-12-03 14:38  
RÖR INTE MINA SKATTEPENGAR! Fan vad löjliga folk är. Tror ni att ni kommer få se dom där pengarna som dras in? Skulle inte tro det.
Varför inte sänka lönen för alla andra topp presterande stjärnor som är verksamma inom staten?
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS