Annons
Artiklar > SFF stämmer se360 för dåliga vilkor

SFF stämmer se360 för dåliga vilkor

Januari 2010 kommer Marknadsdomstolen att ta upp SFF:s stämningsansökan mot se360 - ett företag som anses ha oskäliga konkurrensförbud för fotografer.

Företaget se360 arbetar med fastighetsfotografering mot mäklarfirmor. Svenska Fotografers Förbund stämmer nu företaget på grund av deras konkurrensklausul.

"I de avtal som företaget upprättar med frilansfotografer finns en konkurrensklausul som innebär att fotografen är förbjuden att ta uppdrag från uppdragsgivare eller att åta sig förtroendeuppdrag för företag som bedriver en direkt eller indirekt konkurrerande verksamhet med se360 under en period av 24 månader efter avslutat uppdrag", skriver SFF om avtalet.

En fotograf som bryter mot förbudet gör sig skyldig till att erlägga den saftiga summan på 100 000 kronor per tillfälle till se360.

Efter en förhandling gick se360 med på att begränsa konkurrensförbudet till 9 månader efter avslutat uppdrag och efter det blev klart att SFF avsåg att stämma se360 har företaget beslutat att koppla konkurrensförbudet till fotografernas intäktsnivåer.

Men förbudet är överhuvud taget orimligt och hör inte hemma i ett frilanskontrakt, anser Catharina Ekdahl, SFF:s förbundsjurist, som drivit frågan till rätten.

- Vi anser att det är ett oskäligt avtalsvillkor som bör förbjudas genom dom i Marknadsdomstolen, säger hon.

Publicerad 2009-11-20.

11 Kommentarer

frigo88 2009-11-20 19:10  
Låter helt sjukt!
okej om man ær förbjuden att ta uppdrag från konkurrerande uppdragsgivare under tiden man jobbar dær men 24 månader efter?!
HomerZ 2009-11-20 20:05  
Fattar inte problemet, om man inte gillar villkoren, så jobbar man helt enkelt inte där. Eller skriver nya villkor.

Om ingen vill jobba där, så går ju företaget i konkurs....
matissen 2009-11-20 20:11  
Tack Catharina för att det görs något åt dagens klimat mot fotografer. Jag hoppas det blir en fällande dom.

Magnus - Det är bättre att stå bakom SFF i frågor som dessa så att fotografer inte ska måsta tacka nej till jobb efter jobb för att "lära dom en läxa". Fatta hur mycket tid och energi det tar!
lumor_ 2009-11-20 21:56  
En sådan konkurrensklausul skulle inte behövas ifall deras avtal var bra på övriga punkter.
Bimbo 2009-11-21 00:40  
Haha, det avtalet skrev jag faktiskt på för X antal år sen!

Blev uppringd av en säljare som hittade mig på nätet och behövde en fotograf i mitt område. Fick utbildning i Sthlm under en heldag med mycket goda råd osv. Jättetrevliga människor att ha att göra med och allting verkar skötas bra.

Dock fick jag inte ETT ENDA jobb av dem när kontraktet var påskrivet. Säljaren slutade kort efter det och det verkade sen inte finns någon säljare över huvud taget i min region. Jag sa naturligtvis upp kontraktet...

Ska bli intressant att se hur det går, verkligen ohållbara villkor!
snaxalig 2009-11-21 08:40  
Oskäliga villkor ska bort från marknaden, oavsett vilken bransch det gäller. SFF gör helt rätt som driver frågan. Tror att domstolen kommer att gå på SFF:s linje i det här fallet.
pareli 2009-11-22 00:07  
Eftersom världen inte är så okomplicerad som de mest naiva kommentatorerna här tror, så är SE360 det mest framgångsrika företaget på marknaden de senaste åren.
Skall bli mycket intressant att se vad Marknadsdomstolen kommer fram till. Det är inte helt självklart vad utslaget blir...
Nikita 2009-11-22 11:43  
SE360 är enbart framgångsrika pga av konkurrensklausulen utan den hade inte en enda fotograf stannat kvar längre än några månader pga av dåliga villkor och extremt dålig ersättning. De lovar guld och gröna skogar men löftena hålls aldrig, istället förväntar de sig att fotograferna ska ställa upp på allt möjligt och gör man inte det får man inga uppdrag. De har all makt med sin konkurrensklausul, fotografen har ingen. Att skriva om villkoren är inte att tala om, jag försökte många gånger när jag jobbade för dem men det var tvärstopp varenda gång.
Eftersom det är svårt för många fotografer att hitta jobb idag är det inte så konstigt att många börjar jobba för företag som SE360 och Zentuvo tex. (som har liknande konkurrensklausul), bättre med lite inkomst än ingen alls tror jag många resonerar och sen tänker man nog att det där med villkoren går säkert att ändra på efterhand om man jobbar hårt och gör ett bra jobb. Naivt kanske men vissa har nog inget val.

En fällande dom kommer att betyda mycket i mäklarfotobranschen hoppas jag och resultera i bättre ersättning och villkor för alla fotografer.

Jag håller tummarna!!
lottapotta 2009-11-27 14:06  
Eva Sjögren, det du beskriver angående se360 känner jag inte alls igen hos Zentuvo. Här kommer ett urdrag ur Zentuvos avtal:

"Uppdragstagaren förbinder sig att under avtalstiden, samt 3 månader därefter, inte bedriva, medverka i eller på annat sätt främja Konkurrerande Verksamhet, vare sig direkt eller indirekt, genom ägarskap eller på annat sätt"

Det är stor skillnad på se360´s 24 månader, plus ersättningsskyldigheten på 100 000:- (kan det verkligen stämma???) om man bryter se360´s avtal.

Det skiljer 21 månader, inte liknande enligt mig.

Zentuvo för dessutom en dialog med SFF för att medverka till bättre ersättningsnivåer för fotografer som jobbar med bostadsfotografering inom mäklarbranschen.
Att priserna dumpats är resultatet av konkurrenters olönsamma kampanjer för att behålla kunderna, och det var inte Zentuvo som ansåg att värdet på deras fototjänster kan slumpas bort....
Jag har varit ansluten till Zentuvo i snart två år, och de har alltid bemött mig på ett proffsigt och vänligt sätt.

Merläsning

ANNONS