Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Officer fotograferade i tjänsten - riskerar straff

Officer fotograferade i tjänsten - riskerar straff

Marinbasen i Karlskrona har anmält en av sina anställda officerare för att han har fotograferat i tjänsten och använt sig av bilderna privat. Nu riskerar mannen att få disciplinstraff.

Händelsen har resulterat i en tvist gällande upphovsrätten av fotografierna, mellan officieraren och hans arbetsgivare. Detta har lett till att mannen nu har förbjudits att ta ytterligare bilder under arbetstid, eftersom arbetsgivaren menar att mannens bisyssla har inkräktat på marinbasens verksamhet, skriver Blekingenytt.

Han anklagas också för att ha fortsätt fotografera, trots att han förbjudits att göra det, vilket betyder att mannen i anmälan "inte låter sig arbetsledas". Ytterligare en anklagelse är att mannen olovligen ska ha tagit bort bilder ur ett arkiv.

Det är chefen på marinbasen i Karlskrona som anmält officeren till Försvarets personalansvarsnämnd.
Nu kommer det utredas om officeren ska få ett så kallat disciplinstraff.

Publicerad 2010-02-11.

8 Kommentarer

FilipAhlander 2010-02-11 22:35  
Vi var många värnpliktiga som fotograferade inne på skyddsobjekt 2008, vi hade till och med en "fotovärnpliktig", dessa bilderna ligger i mängder på facebook och ingen har klagat..
CalleX 2010-02-11 22:53  
Men det är väl iofs inte det tvisten tycks handla om...
grip 2010-02-11 23:31  
Kontrollbehov och åter kontrollbehov. Det är där det börjar och slutar
oakstar 2010-02-12 10:12  
Men en fråga är ju om mannen haft som arbetsuppgift att fotografera eller gjort detta utöver sina ordinarie uppgifter.
Jag fotar själv en del på tjänstetid och frågan är vad har arbetsgivaren för rätt till bilderna?
Det avtal som Försvarets Bildbyrå vill att man skriver under kan endast beskrivas som ett dåligt försök till blåsning.
Lars Forslin 2010-02-12 18:22  
Har man inte ändå den ideella rätten till bilderna? Även om det är fotograferat på arbetstid? Som pressfotograf kan du till exempel ställa upp i en fototävling med de bilder du tagit i tjänsten.
Mesch 2010-02-12 19:26  
Det är väl inget konstigt med detta?

Om man inte är anställd för att fotografera och arbetsgivaren uttryckligen säger att du inte får fota, ja då kanske man inte ska göra det.
(På arbetstid alltså)
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS