Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > SFF varnar för Bonniers frilansavtal

SFF varnar för Bonniers frilansavtal

Svenska fotografers förbund går nu ut med ett fördömande av Bonnier Tidskrifters frilansavtal, som beskrivs att utan tvekan "vara ett av de värsta avtalen på marknaden".

SFF har gått ihop med Svenska Tecknare, Journalistförbundet, Konstnärernas Riksorganisation och Bildleverantörernas förening och gör ett gemensamt fördömande av avtalen.

- Bonnier Tidskrifters avtal är tveklöst ett av de värsta avtalen på marknaden just nu. Flertalet av klausulerna i avtalet måste anses vara direkt oskäliga, säger Catharina Ekdahl, förbundsjurist på SFF.

Enligt avtalen övertar Bonnier Tidskrifter alla ekonomiska upphovsrättigheter som innebär att tidningsförlaget, oavsett vilken enskild tidskrift som är uppdragsgivare, får rätt att använda bilderna - en rätt som även innefattar utomstående företag i såväl Sverige som utomlands.

- Fotograferna ges dessutom ingen möjlighet att på förhand få ta del av avtalet, utan avkrävs i princip att underteckna avtalet vid sittande möte med sin chefredaktör. De fotografer som vägrar acceptera villkoren erbjuds ingen förhandlingsmöjlighet och går därför istället helt miste om uppdragen.

- Vår avsikt från bildorganisationerna och Journalistförbundet är nu att avkräva Bonnier Tidskrifter en förklaring och omedelbar rättelse, säger Catharina Ekdahl.

Enligt avtalet skulle Bonnier Tidskrifters användningsrätt även innebära en exklusiv rätt att använda materialet, där frilansarens möjlighet att sälja materialet vidare förhindras, skriver SFF.

Förutom en obegränsad användningsrätt förbehåller sig även Bonnier Tidskrifter rätt att fritt ändra och manipulera i frilansarens inlämnade material. De rättigheter som Bonnier Tidskrifter förvärvar enligt avtalet upphör inte heller när frilansarens uppdrag för tidskriften har avslutats.

Publicerad 2010-02-19.

9 Kommentarer

jotemaster 2010-02-19 07:25  
Nevermind the Bonniers Here's the Yelah förlag
:-)
snaxalig 2010-02-19 09:39  
Ett häpnadsväckande obalanserat avtal från en stor etablerad (och som jag trodde seriös) mediakoncern. Avtalet gynnar bara den ena parten, vilket är helt oacceptabelt. Jag hoppas verkligen att ingen fotograf har hunnit skriva på än.
the_Rose 2010-02-19 09:46  
Det är nog ingen fara för Bonnier, det finns säkert många som skulle se det som en ära och bra livserfarenhet att få arbeta rentav gratis under de förhållandena. Finns ett avtal kan man ju bara skylla sig själv också, ingen skuld eller krav på moralisk rimlighet får ju läggas på den med mer makt.

För den som inte förstår så är mitt inlägg skrivet med en ironisk ton och skall ses som ett utryck av bitterhet över den totala fokuseringen på profit till bekostnad av andra värden i dagens samhälle.

//Mårten
http://blog.martenkeijser.se
Lars Forslin 2010-02-19 14:02  
Tack för varningen! Hade planer på att kontakta en av deras tidskrifter, kanske väntar med det ett tag...
lasse magnusson 2010-02-19 22:12  
Jag blir så förbannad av sådant här skrupelfritt utnyttjande av den lilla personen och att dom sedan kan gå in och ändra bäst faan dom vill utan att fotografen har något att säga till om!!!!
DET ÄR DAGS ATT BOJKOTTA BONNIERS TIDNINGSPRENUMERATIONER!
LASSE
Anntherese 2010-02-20 11:42  
"Ett avtal är en överenskommelse varigenom personer (fysiska eller juridiska) grundar ett rättsförhållande mellan varandra. Vissa, framför allt skriftliga avtal, kan också benämnas kontrakt." Wikipedia.

Rättsförhållande...tycker det känns nästan som om det där skulle kunna vara en smula olagligt nästan. Hoppas som sagt att ingen fotograf skrivit på ett sådant här avtal.
l.bjernheim 2010-02-22 10:38  
Inte chockerande, även om det verkar orimligt och inkorrekt på många sätt!
Tyvärr är det många stora organisationer som nyttjar sin ställning för att mer eller mindre utpressa frilansare som vill få fler uppdrag. Bonnier är INTE ensamma.

Det är bra att bildorganisationerna och Journalistförbundet tar upp detta och söker ändring. Men det måste ske på flera plan, bland annat måste inställningen till värdet i det arbete som utförs ändras.
Arbete som beställs av fotografer ska värderas lika högt som annan konsultverksamhet och prissättas därefter. Det ska inte heller vara ett problem att få betalt för att bilderna nyttjas, vilket det kan vara i dagsläget.

Jag välkomnar en mer offentlig debatt i ämnet!
MagnusBerg 2010-02-22 11:29  
"Det ska inte heller vara ett problem att få betalt för att bilderna nyttjas, vilket det kan vara i dagsläget."

Det gäller att välja sina kunder. Under det decennium som jag frilansade i Stockholm så hörde jag att t ex Nöjesguiden knappt betalade för förbrukningsmaterialet. Varför ska man då jobba åt dem?
Jag höll mig till fackförbunds- organisations- och myndighetspress och hade aldrig problem att få betalt. Fast dessa räknas väl inte som högstatuskunder.
Jag sket i jobbens status. Jag gillade verkligen utmaningen i att försöka ta så bra bilder som möjligt av dessa makthavaransikten, och andra, man ofta ser dåligt fotograferade i dagspressen. Det var min grej. Jag gillade det skarpt. Och jag valde att få betalt framför att vara nyttig idiot åt snåla och gnälliga kunder.
Mitt tips blir alltså att leta era kunder på annat håll än i Bonnierkretsen.
oakstar 2010-02-22 11:45  
"36 § Avtalsvillkor får jämkas eller lämnas utan avseende, om villkoret är oskäligt med hänsyn till avtalets innehåll, omständigheterna vid avtalets tillkomst, senare inträffade förhållanden och omständigheterna i övrigt. Har villkoret sådan betydelse för avtalet att det icke skäligen kan krävas att detta i övrigt skall gälla med oförändrat innehåll, får avtalet jämkas även i annat hänseende eller i sin helhet lämnas utan avseende."

www.lagen.nu/1915:218
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS