Annons
Artiklar > Jens Assur skildrar viktigt ämne i ny bokvolym

Jens Assur skildrar viktigt ämne i ny bokvolym

Foto: Jens Assur. 
I nya fotoprojektet ”Hunger” vill fotografen Jens Assur få oss att fundera över hur vi egentligen behandlar världen vi lever i. Under våren kommer en bokvolym med fem fotoböcker.

Hunger behöver inte bara betyda svält – det är också ett begär efter mer. Att vilja äta mer, konsumera mer. Vi måste sluta med vår bulimikonsumtion, menar Jens Assur, för att rädda vår jord från att gå under. Genom det nya projektet vill han starta en diskussion kring dessa viktiga frågor.

- Jag har en längre tid funderat på vart världen är på väg. Vad händer med miljön? Vad händer med ekonomin? Vi får hela tiden dubbla budskap. Vi uppmanas konstant att konsumera mindre för miljöns skull, samtidigt som vi uppmanas att konsumera mer för ekonomins skull, berättar Jens Assur till Fotosidan.

Hans övertygelse är att vi måste ändra våran livsstil – sluta med vårat kortsiktiga slit- och slängkonsumtion och satsa på ett långsiktigt och hållbart samhälle, där de förnybara energierna har en central roll. Fotoprojektet ”Hunger” kommer därför utmynna till en bokvolym, där de fem böckerna kommer att skickas till 1.000 av Sveriges främsta opinionsbildare.

- De kommer sedan att få en ny bok skickad till sig med två till tre veckors mellanrum. När den femte boken släpps, i mitten av maj, kommer alla fem böckerna att samlas i en kassett och göras tillgängliga för den breda allmänheten, säger Jens.

Det blir även en stor avslutningsutställning på Kulturhuset den 28 maj som kommer att visas fram till valet i september 2010. Under utställningsperioden kommer det anordnas debatter och seminarier. Utställningen ska vara en plattform för samtal och diskussion om vår samtid och framtid.

Den första boken i volymen ”If You Love Global Warming – Honk!” handlar om konsumtionen och energiförbrukningen i världen. För att ge en bild av hur människans livsstil påverkar miljön har Jens Assur skildrat några av världens metropoler. I städer som Bombay, Los Angeles och Shanghai åkte han runt med en 70 kilo tung storformatsutrustning.

- Tre av böckerna är fotograferade med en handbyggt japansk storformatskamera i trä och klassisk bladfilm. En är fotograferad med Polaroidfilm och den sista är fotograferad med analog småbild.

Jens Assur hoppas att bilderna ska få den enskilda individen att börja fundera. Det är möjligt att få människor att ändra sitt levnadsmönster, men för att det ska ske måste de bli motiverade.

- Vi har alla konstaterat att det är oroväckande saker som sker runt omkring oss och jag tror att många känner en oro för vart vi är på väg. Gemene man är inte rädd för att ändra på sig, inte om de känner att det är rätt. Men för att de ska göra det krävs en debatt.

Länk till Jens Assurs hemsida.

Tips! Här kan du kika på en intressant intervju med Jens Assur i Gomorron Sverige; Foto för miljön.

Publicerad 2010-03-24.








11 Kommentarer

grip 2010-03-24 18:13  
Så jävla bra! Såna här tankar har man haft länge men ingen lätt grej, bra att någon som Jens tar initiativ och skickar ut det också! Kör hårt och jag Honkar för miljötänk.

Utveckla elbil och förnyelsebar energi, det enda som hindrar oss från att leva 100% på sånt är pengakåta kostymnissar som låtsas som dom har stora problem att lösa i detta när det enda att göra är att satsa på det och ge mer åt sånt och sluta borra kålgruvor för o få extra guld i bakfickan.
Maria Glawe 2010-03-24 19:28  
Bra initiativ! Vi måste bli mer rädda om moder jord och försöka bidra mer aktivt!
Helena Viking 2010-03-24 19:32  
Detta verkar mycket intressant.
Ett viktigt budskap som jag gärna läser vidare om!

Bilderna i högerspalten ger mersmak.

mvh
Helena
bildgoran 2010-03-24 20:01  
Kanonbudskap! Jens visar verkligen kraft och styrka med sina bilder för att påverka, han är otroligt bra.
Daniel Strömquist 2010-03-25 17:34  
Grymma bilder !
Indy 2010-03-26 21:16  
Alla säger strålande och så jävla bra. Men vad är det som är strålande och så jävla bra? Iden? Fotografierna? Eller både och? Eller att han släpat på en storformatsutrustning? Om det nu är så bra bildmessigt vilka bilder är då bra eller är det kanske alla? Vad gör de då så bra? Soperna rakt på mot planket vad är bra i den bilden? Linjespelet visst!
Missförstå mig inte bara undrar vad det är som är så J bra? Utveckla era tankar!
Funderar Lasse
Daniel Strömquist 2010-03-27 11:39  
Okej Lars.


Första bilden är bara snygg.

Andra bilden är rolig men får ett helt annat perspektiv i detta sammanhang och jag såg nästan ner på Ferrari ägaren.

Tredje bilden no comment

fjärde bilden no comment

femte bilden är riktigt snygg och budskapet framgår nog rätt tydligt till mig iallafall, Vanliga människor / modeller efter PS.

Sjätte bilden nc

Sjunde bilden, Alla jänkare har stora bilar och firar med ballonger, den är absurdi sammanhanget.

Åttonde bilden, kolla själv
Daniel Strömquist 2010-04-02 00:43  
Fattar inte vad utrustningen har med saken att göra

Merläsning

ANNONS