Annons
Earth Hour 2010 - fota och tävla när Sverige släcker ljuset

Earth Hour 2010 - fota och tävla när Sverige släcker ljuset

Foto: Marcus Bengtsson 
Vi upprepar förra årets fototävling som dokumenterade klimatmanifestationen Earth Hour. Nu på lördag kl 20:30 och under en timme släcks stora delar av Sverige och världen, och tävlingen går ut att med två bilder dokumentera skillnaden. Fina priser i potten.

De två bilderna. Hur gör jag?

Du kan titta på förra årets bilder så får du en känsla av vad vi letar efter. Mest effektfullt är om bilden har exakt samma utsnitt (dvs du flyttar inte kameran mellan exponeringarna) så man exakt ser skillnaden. Marcus Bengtssons bild på Vikingen och läppstiftet är en effektiv sådan. Cecilia Perulfs tredjeprisbild tog en annan bildkategori och skildrade skillnaden i hemmet (hade Cecilia haft samma utsnitt så hade hon haft stora chanser på vinsten förra året).

Priserna

- Förstapriset är en Tamrac Expedition 5585 (värde 2.325 kr)
- Andrapriset är Terje Hellesös - Min plats i ljuset (värde ca 460 kr)
- Tredje priset är en prenumeration på Fotosidan Magasin (värde 249 kr)

Hur laddar jag upp?

Uppladdningen startar först efter 21:30 på lördag och är öppen fram till måndagkväll. På tisdagkväll presenteras vinnarna.

Du laddar upp bilderna på tävlingens startsida. Där hittar du även komplett information om tävlingen.

Jury

Juryn är Fotosidans redaktion

Publicerad 2010-03-25.

18 Kommentarer

Odde2 2010-03-25 22:44  
Ett evenemang för världsnaturen...?! Naaa...

Ett jippo, som många tusen komma gå med på!

Jag värnar gärna för naturen, men inte på detta sett. Luktar dubbelmoral!
Makten 2010-03-25 23:14  
Jag kommer att bojkotta jordtimmen även detta år. Det känns som en fånig ursäkt för dem som inte gör det de borde i vanliga fall. Men visst, det kan vara ett intressant fototillfälle.
iBoat 2010-03-26 07:46  
Ett år har 8760 timmar. 1 timme motsvarar 0.0114 %. Om 30 % av jordens befolkning släcker sina lampor (antagligen högt räknat), sparar vi hisnande 0,0038 % av en årsförbrukning! Isbjörnarna måste var glada! :)
tormig 2010-03-26 08:57  
För säkerhets skull tog jag bilen till IKEA och köpte några extra paket med värmeljus. Så får vi det lite mysigt hemma med 50+ värmeljus tända. Visserligen har vi då sannolikt gjort åt mer energi än vanligt den timmen men lite får man offra för att visa sitt "stöd för klimatet".
Christer Lindh 2010-03-26 09:02  
Earth Hour handlar väl inte om att spara energi en timme... Det är väl mer en manifestation av ett "mindset", men jag håller med om att det luktar falskt när tex Stockholm är med genom att släcka ner något offentlig en timme och sedan vräka på med samma belysning resten av året. Man ser bara den tydliga enskilda handlingen som uppfattas som skenhelig, inte att staden (förhoppningsvis) gör massa annat bra miljöarbete under året. Det kanske stjälper snarare än hjälper.
Hursomhelst, Stockholm är med och släcker ner lite mer i år tydligen så det ges en del nya fototilfällen. Men cykla dit :-)
SergeiP 2010-03-26 13:05  
"Ett jippo, som många tusen komma gå med på!"
Vilka naiva människor

"Jag kommer att bojkotta jordtimmen även detta år"
Varför stanna där, kör runt i bilen och kasta soppor i vattnet också

"sparar vi hisnande 0,0038 % av en årsförbrukning!"
Jaha, jag trodde det var närmare 30%, hade visst fel
mayro 2010-03-26 13:23  
Jag förordar att alla skaffar sig V8or och gasar runt med så vi slipper en till vinter som den vi gått igenom nu...
Sagt lite på skoj och lite på alvar.. :-)


Och jag anser miljöpartisanerna är överdrivna samt hysteriska.... Här släcks inga lampor eller sådant fjanteri.. EU folk kallar Svenskarna för "Miljötalibaner".. Man kan ju undra varför..
Makten 2010-03-26 13:59  
Sergei, jag kör inte bil. Jag sorterar mina sopor så gott det går. Jag går eller cyklar när jag kan. Jag har inte lampor tända när det inte behövs. Jag släcker efter alla andra på jobbet när jag går hem sist.

Vad jag INTE gör är att delta i en helt idiotisk manifestation som bara ger problem. Vad tror du händer med kraftverken när förbrukningen plötsligt sjunker till hälften? I värsta fall "eldar man för kråkorna", det vill säga energin förbrukas men tar inte vägen någonstans. Jävligt onödigt bara för att massa skenheliga människor ska visa sin goda vilja. En vilja som uppenbarligen inte finns när den behövs.

Gör något på riktigt istället.
iBoat 2010-03-26 14:26  
"Jaha, jag trodde det var närmare 30%, hade visst fel"
Ja, om 30% hade släckt lamporna i ett helt år, men här handlar det bara om en timme.

Förra året var det en miljard människor som deltog (enl. TV4-nyheterna), det är inte ens en femtedel av jordens befolkning. Och ingen ska väl tro att energislukande industrier runt om i världen bryr sig om detta? Nä, 30 % är säkert en våldsamt överdriven siffra. Om istället energiförbrukningen sjunker med 15% under en timme har vi minskat årsförbrukningen med 0,0018%, dvs ingenting.

Det är så klart inte förbrukningen man vill minska med detta jippo, (även om många företrädare faktiskt säger det) utan det ska ju vara en manifestation sägs det.

För min del blir inga lampor släckta i alla fall.
jagarbosse 2010-03-26 17:40  
vill ni göra klimatet en tjänst, sluta käka snabbmat/hamburgare, då kor och deras metangas står för mer skada än alla flyg, bilar och bussar tillsammans.....

sen säger dom: Åh, skaffa lågenergilampor.
Jag säger: om 10 år kommer dessa idioter att säga: Åh, att vi inte förbjöd dessa lågenergilampor.


detta med earth hour är bara ett sätt för oss lata att vara med och säga: nä, jag gillar inte klimathotet! Jag släcker mina lampor en timme så får jag gott samvete.
För ärligt talat, det är bara det hela saken handlar om.

Men det är klart det är ett roligt initiativ.
Kaffeperkulator 2010-03-26 17:45  
Det här handlar inte om att jaga promillar på årsförbrukningar, utan att öka medvetenheten att man kan släcka emellanåt. Men om man vill se de så svartvitt som att de enda de här gör att att förändra en timme, så fine, men det är nog mer tänkt i ett längre perspektiv.

En miljard deltog, visst, en femtedel, men har alla av de övriga fyra femtedelarna tillgång till el?
paco 2010-03-26 20:26  
30 minuter hinner man med, sen börjar ju andra delen av Millennium :)
Maria Glawe 2010-03-28 19:55  
Det verkar vara många som inte uppskattar små ansträngningar här i livet. Om alla tänker så blir det till slut ingen som bryr sig. Även om det bara är en timme så är det en viktig timme då man kan ta ställning och visa att man bryr sig. Bättre lite än inget alls...

Från en som deltog i manifestationen och försöker värna om moder jord i mer än detta sammanhang.
Queenza 2010-03-31 16:31  
Gjorde ett försökt i lördags men helt utan resultat. Det vilade ett tjockt dimmtäcke över huvudstaden. "Bättre lycka nästa gång" som man brukar säga! Haha!
strixnebulosa 2010-07-23 00:20  
Earth Hour handlar nog mycket om att freda sitt samvete. "Titta vad duktig jag är, jag släcker ljuset en hel timme om året"

En hel timme - suck.....

Se till att skaffa en sån där fördelardosa till datorn, där datorn kan ställas som master oc när man stänger datorn så stänger man också skrivare, bredbandsmodem, usb-hårddiskar, scannrar och allt annat jox som man har till datorn.

Skaffa sen en likadan till TVn som stänger DVD, boxerbox mm så ska ni se att elräkningen gör ett skutt neråt, vissa fall upp till 30%!. På köpet blir miljön avsevärt förbättrad.
Lars Hoffman 2010-08-25 21:42  
näää inget för mig, kommer nog tända alla mina lampor istället.
arp 2010-08-26 10:30  
Earth Hour är en signal till makthavarna att vi vill ha ändring.
Tycker alla ska ta sitt förnuft till fånga och sluta vara tjuriga barn!

En kommentar på bilden, förutom skeppet så ser göteborgarna väldigt ointresserade ut av eventet?
kanske vore bättre reklam med en bilder där lampor faktiskt var släckta.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS