Annons
Artiklar > Debattkväll om Moa Karlbergs bilder

Debattkväll om Moa Karlbergs bilder

Foto: Moa Karlberg. 
Fotoprojektet ”Ser dig se mig” av bildjournalisten Moa Karlberg är skapade utan de porträtterades vetskap om kameran. Nu hålls en debattkväll på Galleri Kontrast om intigritetsskydd.

Onsdag den 19 maj kommer politiker från C, V och Piratpartiet till Galleri Kontrast för debatt i anslutning till bildjournalisten Moa Karlbergs utställning. I fotoprojektet ”Ser dig se mig” har Moa Karlberg tagit porträtt av människor genom ett så kallat konfrontationsglas, där de förbipasserande ser sin egen spegelbild utan att veta att hon har fotograferat dem från insidan.

Moa Karlberg skriver på sin hemsida:
”Projektet är en upptäcktsresa över hur nära en fotograf kan komma andra människor med sin kamera, utan att agera olagligt. (...) Eftersom bilderna är tagna på offentliga platser kan jag publicera dem hur jag vill - åtminstonde i Sverige, där lagarna är generösa mot journalister och konstnärer. Men i vilka sammanhang känner känner sig individen förolämpad? "Ser dig se mig" är ett försök att skapa en debatt om lagar och etik som finns inom fotografens roll”.

Under debattkvällen ställer man sig frågorna: Var går gränsen då man kränker den enskilda individen? Är det rätt eller fel att ”offra” andra människor för ett konstnärligt syfte?

Vid paneldebatten kommer man att diskutera Integritetsskyddskommitténs lagförslag (SOU 2008:3), ett förslag som ibland kommit att kallas "Fotoförbudslagen".

Lagarna om integritetsskydd ser olika ut i olika delar av världen. I Frankrike kan man till exempel bli stämd om man fotograferar någon på gatan. I Storbritannien har nyligen införts hårdare regler. Än så länge har vi i Sverige ett undantag i personuppgiftslagen, som gör det möjligt för journalister och konstnärer att publicera bilder av okända människor. Men vad innebär det nya lagförslaget?

Plats: Galleri Kontrast, Hornsgatan 8, Stockholm.
Tid: Onsdag 19 maj kl 19.
Fri entré!

Publicerad 2010-05-14.

10 Kommentarer

Jonka 2010-05-14 11:41  
Jag önskar att sånna här grejjer hade streamats över webb på något vis. Sätt upp det snälla Galleri kontrast.
bildsten 2010-05-14 22:01  
Det är beklagligt att somliga under förevändning att det är konst ,omdömeslöst tänjer gränserna så att klåfingriga politiker som hoppas på billiga politiska poäng börjar fundera på generella förbud. Det drabbar tyvärr övriga utövare av t.ex. fotografi som har någorlunda gott omdöme.
marjos 2010-05-15 00:32  
Piratpartister brukar vara duktiga på att lägga ut debatter och liknande de varit med på, ibland streamat och ibland nedladdningsbart bakefter. I detta kan det uppstå en konflikt med Moa. Jag skulle dessutom tro att den piratpartist som är tänkt att vara med kommer att problematisera frågan än mer genom att sätta Moas bilder i relation till myndigheternas övervakningskameror, en myndighet har liksom lite mer makt att ställa till elände än en konstnär, övervakningsbilderna är ju tänkta att kunna användas på ett helt annat sätt och allt blir inte rätt bara för att en myndighet är inblandad..
Jonka 2010-05-15 01:58  
Skamlöst att sätta konst som en pol mot gott omdöme, Sten.

Ledande att använda ordet "offra" i debattfrågan?

Den där lagen är skrämmande, men känns kraftlös i ett liberalt och tänkande sverige, eller?

Streaming! Kontrast, kolla Medea malmö + Bambuser.

Streaming med live kommentarer, kom igen världen, väx ifatt inernet så alla får vara med.
Chr.Bra 2010-05-17 11:27  
Jag är inte så insatt i det nya lagförslaget men skall nog gå dit på onsdag. Jag var i Bryssel i helgen och skulle plåta en skylt men snubben som stod framför/under trodde att jag plåtade honom och det blev ett jäkla liv, han ville ha med mej till polisen men jag sa att han fick ta dit polisen, jag tog ingen bild vare sig av skylt eller snubbe men han trodde inte på mej. Till slut fick han ett telefonsamtal och hastade vidare, mycket obehaglig upplevelse för en som är van att svinga runt kameran precis som man behagar (mer eller mindre).
Linuss 2010-05-17 18:15  
Jag kontaktade Moa Karlberg då hon först publicerade dessa bilder. Det är jag som syns i bilden uppe till vänster. Jag sade att jag aldrig sett mig själv så öppenj och ärlig på ett foto tidigare. Vi har talat ganska mycket kring detta och jag respekterar hennes projekt. Jag hoppas på att en större diskusion kan starta snart.

Hon bjöd mig även på vernissagen. När jag sett bilden på nätet och att serien vunnit pris så kändes det inte alls läskigt. Men att komma in på galleri kontrast med alla människor där medan som ett stort porträtt på mig hänger synliga för alla fick mig att rysa något. Det var ganska obehagligt men inte mer än att jag tycker att det är okej att fotot får hänga kvar.
Fotosidan Redaktion 2010-05-17 18:20  
Linus, tack för din kommentar! Kul att läsa din synvinkel på projektet då du faktiskt är med och deltar! Det är ett spännande projekt och diskussion tycker jag.
joakim_hansson 2010-05-19 17:41  
Intressant projekt. Ska försöka hinna se det. Är det nån som vet om debatten kommer att streamas ut på nätet alternativt finnas att se i efterhand?
Jag har byggt min kandidatexamen i fri konst runt samma ämne o precis lämnat in det - vore skoj att se hur reaktionerna blir för hennes projekt.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS