Annons
Artiklar > Svartvita konstbilder i Stockholms tunnelbana

Svartvita konstbilder i Stockholms tunnelbana

Foto: Anna Gerdén. 

Varje år får två konstnärer i uppdrag att göra svart/vita bilder för tunnelbanestationerna Fridhemsplan och Slussen, i uppdrag av SL. I år visas bilder av Anna Gerdén och Maria Lindberg.

Anna Gerdén kommer att visa bilder ur projektet ”Close” på tunnelbanestationen Fridhemsplan. Hon skickade in bilderna till SL redan förra året och undrade om de inte skulle få vara med.

- De tyckte att bilderna skulle passa perfekt i miljön, oretuscherade ansikten bredvid all slimmad reklam. Den gången blev det dock ett nej, men i år blev det ett ja. Det är hemskt roligt att få exponera sina bilder så stort och på en så offentlig plats som i tunnelbanan, med så stor publik. Fast egentligen är de ju resenärer, säger Anna Gerdén till Fotosidan.

Bilderna kommer att hänga på Fridhemsplans station till nästa sommar då en ny uppsättning, med ännu fler bilder, sätts upp på Slussen.

Fotoprojektet ”Close” består av  digitaliserade fotostatkopior, ett projekt som Anna påbörjade redan 2007. Anna har låtit fotostatkopiera sig och sina vänner och sedan kopierat ihop ansiktena med varandra och på så sätt skapat drömska bilder av ansikten, omgivna av en djup svärta som får ansiktena att framträda och lägger fokus på deras närhet. Fotostatkopiorna återger med exakthet huden naken, utan retusch eller smink, vilket blir en kontrast till reklambilderna som visas bredvid.

På tunnelbanestationen Slussen kan resenärerna även beskåda fotografier av Maria Lindberg. Marias bilder associerar till resandet där bland annat läsandet spelar en viktig roll för många liksom iakttagandet av omgivningen och några av verken innehåller texter med konstnärens eget typsnitt. Bilderna har tidigare visats på Fridhemsplans station under 2008/2009.

Sedan 1990 har SL arrangerat konstutställningar under namn ”svart/vita bilder” på Slussens tunnelbanestation och sedan 2000 även på station Fridhemsplan.

Se mer av Annas fotografier och bilder på utställningen i tunnelbanan här:
http://annagerden.se/



Publicerad 2010-07-22.

Ur utställningen "Close" vid Fridhemsplan.


2 Kommentarer

Andreas S Eriksson 2010-07-22 21:57  
"Varje år får två konstnärer i uppdrag att göra svart/vita bilder för tunnelbanestationerna Fridhemsplan och Slussen, i uppdrag av SL."
I uppdrag i uppdrag??
Möjligen att det kan vara två uppdrag i meningen, men då är det i såfall på uppdrag av eller från SL den sista gången uttrycket används.

Att någonting är hemskt roligt är något som man säger, men inte tar med i texter. Editera det till att konstnären tycker att det är mycket roligt.
Ingenting kan vara hemskt och roligt på samma gång.

"Fotostatkopiorna återger med exakthet huden naken, utan retusch eller smink, vilket blir en kontrast till reklambilderna som visas bredvid."
Det här är en märklig formulering med omvänd ordföljd på huden och naken.
Vad är det för exakthet som menas? Detaljrikedom?

Ni lär gnälla på mina påpekanden, men text skriven av journalister ska vara korrekt. Det finns allt för många exempel på dålig svenska i svenska publikationer.
Schwomp 2010-07-23 15:45  
Bara en anmärkning åt ditt andra stycke Andréas.
Nu är det ju så att hon faktiskt säger så, och Jessica återger vad Anna sagt i en intervjuv. Vilket gör det korrekt i mina ögon då det är en talfras som är nedskriven. Denna följer därmed talregler.
Märk gärna ut om jag har skrivit fel någonstans eller om min gramatiska tolkning är fel. Jag har aldrig varit bra på gramatik eller stavning, men jag tyckte att det här lät konstigt.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS