Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Så förstör du din DSLR-kamera på en sekund

Så förstör du din DSLR-kamera på en sekund

Många fotografer vet nog att en digitalkamera som utsätts för mycket solljus under långa tillfällen inte gör sensorn så glad, men visste du vad laser kan göra med din kära dyrgrip till kamera?

Filmerna nedan är från två olika konserter och tillfällen, men i båda fallen användes en Canon 5D Mark II. En av fotograferna fick den permanent skadade sensorn lagad kostnadsfritt från Canon då han menade att den vita linjen uppkommit av sig själv. Hur det gick för den andra fotografen har vi ingen aning om.

Se och lär hur du inte ska göra!




Källa: PetaPixel.

Publicerad 2010-07-29.

27 Kommentarer

Num Vistbacka 2010-07-30 00:19  
Ouch!

Vad bra; Nu vet jag att jag aldrig skall ta med kameran till ett Rave/trance-party. (Nog för att man undviker sådana ställen ändå...)

Detta med sensorn och solljus hade jag inte vetat. Tackar för att ni tog upp detta.
Tell 2010-07-30 01:35  
Nu är det här väldigt offtopic, men Num, fördommar suger. Rave-fester är det bästa som finns, mer kärlek på ett o samma ställe får man leta efter!
od_foto 2010-07-30 02:26  
Detta verkar alltså handla om folk som filmar, inte plåtar? Men det måste väl vara samma problem vid foto, om man får en stråle rakt in, eller hur? Tur att man gillar hederlig rock :)
timofej 2010-07-30 09:26  
2 Anna

När man fotograferar exponeras sensorn under väldigt kort tid (slutartid) och risken att just i detta ögonblick få en laserstråle på den är obefintlig. Men teoretiskt kan man ha otur med det med, ja...
Aahlborg 2010-07-30 09:36  
En bidragande faktor är väl att sensorn blir varm när man filmar, och en laserstråle kan lättare bränna sönder en redan varm sensor än en kall.
Karl R 2010-07-30 10:46  
Risken är väl för alla som använder LCD-skärmen som sökare. Då är ju sensorn helt öppen, och aktiv, hela tiden. Fäll ner spegeln och använd den riktiga sökaren om nu det nu bara är risker vid filmning. Men de filmer man sett på TV tycks ju gå bra, något måste ju vara filmat med kamera med sensor, ej film alltså. Det ser ju då ut som om laserljuset går rätt in i kameran och det tycks inte ha skadat sensorn. Filter?? Finns det beskrivet om andra fabrikat och modeller? (Är det inte mycket droger på Ravefester också, inte bara kärlek??? (off topic))//K
Tell 2010-07-30 12:23  
Har aldrig sett nåt sånt här hända när nån har filmat med mobil/kompaktkamera iaf, men det kanske har med dom mindre pixlarna eller så att göra (typ att lasern inte "står stilla" på samma pixel lika länge)?
Skulle vara kul om typ allmighty Joakim (The_SuedeII) kunde enlighta oss lite?



Offtopic igen: Enda drogerna jag nånsin sett är lustgas (om det ens kan kallas för drog) och gammal hederlig alkohol. En kväll på Stureplan är nog mer fylld med droger skulle jag tro..
Leif Eliasson 2010-07-30 14:03  
Undrar hur filmproffsen fixar detta
//Leif
pandapod 2010-07-30 18:19  
Har film-DSLR kameror mindre effektivare hotmirror (dvs det IR blockerande filtret framför sensorn)?

Att detta inte händer på mobilkameror beror på att mobilkameror använder en jättekass plast eller glaslins, och inte ett stort objektiv som fokuserar ljuset. Ungefär samma sak som händer om man tittar mot solen i en kikare mao.

Att undervika detta borde inte vara svårare än att sätta ett filter på kameran som blockerar IR strålning över 720nm, eller kanske redan runt 600-ish.
strixnebulosa 2010-07-30 18:54  
Jag funderar på vad som händer med ögonen på rave-besökare. Kan ju inte vara nyttigt för näthinnan precis.
Nicklas.T 2010-07-30 21:09  
Detta är bra att veta. Lasrar blir ju mer och mer vanligt som ljusspel på olika festivaler och tillställningar, även för icke kärlekskranka rave:are =) Jag skulle bli skitarg om jag råkade ut för det där. Tur man inte kan filma med min kamera! =)

Hur orkar man sitta och jämföra artiklarna för att sedan enbart nämna dess likhet med ursprungsartikeln i sin kommentar? Snacka om att se livet genom ett sugrör...

Bra hittat Jessica! =)
antipop 2010-07-30 22:07  
Hur är det med analoga kameror? ;)
Idahspark 2010-07-30 22:41  
Shit! Solen dyker upp när man minst anar det.

Och felsökare/surputtar dyker också upp, fast inte när man minst anar det, utan under varje artikel/tips som publiceras på fotosidan. Förutsätter att texten redan är ändrad eftersom jag inte kan hitta så många likheter med originalet. Referat, inte plagiat.
Pierre_73 2010-07-30 23:30  
Som någon redan varit inne på: Man undrar vad som egentligen händer med ögonen när de utsätts för laser (bör ju rimligen också vara jämförbart med en mycket högkvalitativ och perfekt fokuserad kameralins). Med tanke på alla pekpinnar runt t.ex. högt ljud på konserter får nog detta betraktas som ett bortglömt område. Har t.ex. aldrig hört talas om en mikrofon som gått sönder av att man spelat in vid motsvarande tillfällen...
ottoangel 2010-07-30 23:37  
Detta skrev jag ju om på forumet för ett tag sedan. Då var det inte så många som brydde sig ;-)
jonasfx 2010-07-31 03:49  
hahaha~ ååh, detta var kul minsann :)
Helmetrock 2010-07-31 09:45  
Är det inte lite skumt att i båda bilderna dök det upp en helt horisontell linje även om kameran var tiltad i förhållande tilll ljusstrålen?

Dessutom träffade ju lasern hela sensorn men bara en pyteliten del brändes.

Det skulle i och för sig kunna förklaras med att pixlarna ligger seriekopplade eller något i horisontella linjer och att en bränd pixel eller ledare gjorde att hela linjen la av. Någon som vet?
Tr0y 2010-07-31 17:50  
Öhh... Är det en nyhet? "Jag vet, jag riktar min optik rakt in i en laserstråle! Det blir nog snyggt!"... Tjena! Optik = Förstärker ljus. Laser = Jättestarkt ljus... De som vill testa kan ju kombinera kikare och Laser avståndsmätare, borde bli jätte spekakulärt.
swj 2010-08-01 09:32  
I en CCD-detektorarray skapas elektriska laddningar (elektroner) när en pixel belyses. Laddningen är proportionell mot ljusmängden. Vid utläsning skiftas innehållet i en pixelrad längs en rad ut till ena kanten av CCD'n där laddningsmängden mäts. Därav namnet CCD, Charge Coupled Device. Det bör således räcka med att ett pixel i raden har förstörts för att detektorfunktionen skall skadas. (med reservation att det kan finnas flera CCD-arkitekturer).

Beträffade laserstålningens påverkan: Den effekt/energi (Watt eller Joule) som laserstålen innehåller fokuseras ner till en liten spot på CCDn. Räknar man istället i effekt per ytenhet (watt eller Joule per kvadratmeter, dvs effekttäthet eller energitäthet) sker det en extrem "förstärkning" på CCD arrayens yta jämfört med effekttätheten i laserstrålen framför objektivet. Skulle tro att ingen använder pulsade lasrar i nöjessammanhang, strunt samma.

Är den nedfokuserade effekttätheten tillräckligt hög kan man erhålla termiska skador som blir permanenta. Det hjälper inte att kyla detektorn bättre (möjligen marginellt) och inte heller att sätta termiska filter framför detektorn. Ofta är ju laserkällorna röda, gröna eller blå, och det är endast genom att blockera den aktuella laservåglängden kan man skyda sig.

Vad som hjälper är dålig och ofokuserad optik!

MEN; Glöm inte attt ditt öga är som CCD'n. Näthinnan kan skadas permanent av för höga optiska effekter (här hjälper blodflödet i näthinnan till med att kyla en aning). Men det blir ingen linjeskada, som i exemplet, utan en liten prick..... men många prickar små.... tur att man har två ögon, ett i reserv.

Någon som vet om CMOS detektorer klarar sig bättre? Det behöver väl inte bli en linjeskada i så all utan "bara" en pixelskada)?
Christel Eldrim 2010-08-01 13:52  
ops..
jag har plåtat under flera tillfällen då laserljus svept över scenen och publiken och då har jag kört snabb serietagning och fått in direkt laserljus på sensorn flera gånger.
inget har pajjat.... än iaf.
och nej, jag kollar aldrig in i laserljus. det vet tillome min åttaåring att man inte ska.
bergmania 2010-08-02 10:04  
"De som vill testa kan ju kombinera kikare och Laser avståndsmätare, borde bli jätte spekakulärt."

Med tanke på att man kan bli åtminstone temporärt blind av en militär laseravståndsmätare så vore det ganska dumt.... man har ju inte satt riskområdena utan anledning.. :D
roger.eriksson.conny 2010-08-02 10:26  
konstight har foto i laser ljus förut och hade inga problem och då ståg jag ca 2 m ifrån lasern kankse just canon har problem med laser
ekfeldt 2010-08-02 13:30  
Om det finns en diskussion i ämnet så länka dit. Där kan finnas mer info som kan vara värdefull.
Helmetrock 2010-08-03 21:26  
Ahaa! Tack för svaret Stellan!

Merläsning

ANNONS