Annons
Artiklar > Strindbergs privata bilder blir offentliga

Strindbergs privata bilder blir offentliga

Ett samarbete mellan Nordiska museet och Wikipedia gör nu att stora delar av Strindbergs privata fotoalbum kommer att bli tillgängligt för alla. Mer än 1.000 gamla bilder kommer att digitaliseras och laddas upp till Wikimedia Commons.

Nordiska museet förvaltar en omfattande bildskatt som är av stort nationellt och internationellt värde. Som första svenska museum tillgängliggör nu museet delar av sina samlingar på Wikipedia.

Glasplåtar med August Strindbergs egna bilder från sin tid i Schweiz kommer inom kort att laddas upp till mediadatabasen Wikimedia Commons. Målet är att öppna upp kulturhistoriska bildskatter och göra dem tillgängliga för alla.

- På detta sätt fullföljer vi vår ambition att nå ut till de arenor där de stora användargrupperna finns och möjliggör bildernas vidare spridning och användning, säger Nordiska museets styresman Christina Mattsson. Det påbörjade samarbetet med Wikipedia ser vi som ett viktigt steg mot att göra vårt stora arkiv så tillgängligt och användbart som möjligt.

Nordiska museet ser i samarbetet en god möjlighet att kunna nå användargrupper som annars är svåra att attrahera, till exempel skolelever. Förutom ett flertal av August Strindbergs privata fotografier innehåller den första sändningen till Wikimedia även Fritz von Dardels teckningar och akvareller, föreställande livet kring kung Karl XV i mitten av 1800-talet, samt fotografier av Severin Nilson, en av de första svenska dokumentärfotograferna.



Publicerad 2010-11-22.

1 Kommentarer

Tomasz 2010-11-23 16:04  
Det låter ju bra på alla sätt och vis. Men privata bilder... de ska alltså inte få förbli privata längre. Visserligen är han död sedan länge men jag förundras över vilka friheter vi levande tar oss. Jag får nog se till att bränna allt privat innan jag dör, vill inte att någon ska rota i mina hemligheter :-)
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS