Annons
Nu stödjer vi multiuppladdning

Nu stödjer vi multiuppladdning

En begränsning som vi haft vid bilduppladdning är att vi bara tillåtit en bild i taget, men vi har nu lagt till så att man kan ladda upp en mängd bilder till ett album på en gång.

Nu när vi ökat bildkvoterna så tyckte vi att multiuppladdning var på tiden. Speciellt som Guldmedlemskapet har obegränsat kvot och man skall kunna lägga in massor av bilder till sin medföljande Portfolio.

Uppladdningen bygger på tekniken Adobe Flash, så din webbläsare måste stödja det. Har du inte Flash eller bara vill ladda upp en bild i taget så finns förstås den vanliga funktionen kvar.

Andra nyheter på uppladdningssidan

Vi har även passat på att (förhoppningsvis) förbättra hur man väljer kategorier mm - istället för manövern att hålla ner Control/Command och klicka för att kunna välja fler finns nu kryssboxar för detta.

En annan nyhet är fältet Licens, där man kan ange om bilden har någon sk Creative Commons-licens kopplad till sig - något som efterfrågats av de som gärna delar med sig av bilderna för tex icke kommersiellt bruk. Vi kommer följa upp detta i sökfunktionen och i visning av bilderna, så man ser licensreglerna för bilden. Standardvärde för bilder är dock som tidigare den vanliga "Alla rättigheter reserverade", dvs man måste alltid fråga dig innan man använder din bild till något. Här kan du läsa mer om dessa licensformer.

Hur fungerar multiuppladdningen?

Du går till albumet där du vill ladda upp nya bilder och väljer Multiuppladdning i högerkolumnen. Där pekar du sen ut vilka bilder du vill ladda upp från din hårddisk. När du gjort det så startar uppladdningen direkt och du ser status per bild hur de laddas upp.



Efter bilderna laddats upp så kommer du till en sida där du kan sätta information på alla bilderna. Överst på sidan så finns en rullgardin där du kan välja de olika fält som tillhör en bild. Du kan justera flera bilder på en gång. När du är klar så klickar du på Spara. Klart.



Kan jag multiuppladda direkt till en pool/grupp?

Nej, den laddar bara upp till din egna album eller Portfolio. Sedan får du som vanligt välja att lägga önskade bilder i respektive pool/grupp enligt de regler som gäller i den.

Tips - använd IPTC-fälten

Om du använder Adobe Lightroom eller dylikt katalogprogram hemma, mata då in rubrik, beskrivning och annat på dina bilder innan du exporterar dem till Fotosidan. Vid multiuppladdning kommer då Fotosidan att fylla i dessa fält automatiskt vid uppladdning, utifrån vad som står i dina bildfiler. Kör du Mac kan du behöva kryssa i att konvertering av ÅÄÖ skall göras, testa med en bild först så du vet att du får det rätt inladdat.

Även kartpositionering skapas automatiskt om du har GPS-data i dina bildfiler. Kör du Lightroom kan du tex positionera dina bilder enkelt mha detta tillägg: Jeffrey’s “GPS-Support” Geoencoding Plugin for Lightroom

Frågor?

Har du frågor, felrapporter eller synpunkter runt multiuppladdningen så skriv gärna i denna forumtråd.



Publicerad 2011-01-08.

9 Kommentarer

NG87 2011-01-08 11:11  
Minst sagt på tiden, tack!
sick_psyc 2011-01-08 11:13  
det var på tiden
Magnus Rönnkvist 2011-01-08 11:20  
Äntligen! tackar så mycket för att ni lagt till multiuppladdningen, det var en plåga att bara kunna ladda upp en bild åt gången förut.
360SplitVision 2011-01-08 21:23  
Underbart, det har man saknat länge :) tack Fotosidan !
Tomasz 2011-01-10 21:05  
Quantity beats quality, as always.
OBS, ingen ironi. Så är det helt enkelt.
Kul med nya funktioner på FS, jag ser fram emot fler förbättringar.
Tomas Pålsson 2011-01-23 12:14  
Funkar fint!
chop 2011-02-07 07:50  
Skönt!

Ännu coolare hade det varit med en export-plugin till Lightroom (och andra program) likt den som finns till Picasa.
virrelito 2011-10-18 15:51  
Mycket bra. vart segt där ett tag..
Patrik Lindgren 2012-08-19 10:47  
Finns denna funktion för blogginlägg också? För i så fall har jag helt missat den.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS