Annons
Artiklar > Photokina 2006 - Dag II

Photokina 2006 - Dag II

Dag två började med att jag vaknade sent, slängde i mig frukosten och iväg till spårvagnen. Jag hade ett möte med Nikon kl. 11:00 att passa.. Jag träffade Johan från Svenska Nikon som visade sig vara en riktigt trevlig person. Vi diskuterade lite om framtiden och precis som Canon så säger inte Nikon något om kommande modeller och funktioner. Men Johan och jag resonerade ändå lite över hur framtiden kan komma att se ut. Bildstabilisering i kamerahuset är inget som Nikon tittar på just nu. Det som däremot bör komma ut är fler, billiga objektiv med VR. Det som kommer nu är såklart nya DX 18-200/3.5-5.6G VR som tyvärr är kraftigt försenat pga eftersläpningar i produktionen. Johan förklarade att det här med att tillverka linser är inget som går på automatik. Det är mycket handpåläggning och mycket manuellt arbete som skall till innan objektivet är färdig för utleverans. Nikon är mevetna om problemet och Johan visste att det faktiskt var några som beställde i början av året som fortfarande väntar. Det andra som kommer och som är alldeles nytt, ja till och med så nytt att Nikon bara hade ett exemplar i en monter är DX 70-300/4.5-5.6G VR.

Nikkor DX 70-300/4.5-5.6G VR

Nikkor DX 70-300/4.5-5.6G VR och DX 18-135/3.5-5.6G

Så jag tror att Nikon resonerar precis likadant son Canon i stabiliseringsfrågan. De kommer att satsa på fler och billigare objektiv med VR. Allt för att möta den ökande konkurrensen från de andra tillverkarna. Så tyvärr alla ni Nikon och Canon-ägare som tror att de får vika ner sig. Min absoluta uppfattning är att det kommer de inte att göra.

Tittar vi lite på marknadspositioneringen som Nikon har, så funderade jag i banorna om inte Nikon har gjort D200 för lik D2x och nu om de inte gjort D80 för lik D200. Men Johan ändrade snabbt min uppfattning med sin förklaring. Det är helt och hållet funktionerna som gör att de kan ha tre kameror som ger snarlik bildprestanda. D2x(s) är en yrkeskamera, för arbetande fotografer och förra året så sålde Nikon oerhört bra av kameran (när de väl fick ut den påpekade Johan) och försäljingen på kameror över 40000 kr vann Nikon överlägset. Nikon sålde nämligen 2,5 ggr så många kameror som Canon gjorde i det segmentet. När det gäller skillnaden mellan D80 och D200 så sa Johan att det är användningsområdet som avgör kameravalet. D200:an är en väldigt fin kamera med stabilt chassie och andra funktioner som snabbare och längre serietagning. Men D80 skäms minsann inte för sig, den heller.

Nikon D80

D80 känns mycket bättre i handen än övriga modeller i samma klass och den känns dyrare än vad den är. Tillsammans med vertikalgreppet (jo, Nikon lärde sig den läxan med D70). Så känns kameran riktigt bra, nästan lite pro. Nikon bundlar D80 dels med DX 18-70/3.5-4.5G (som vi redan sedan innan vet är en väldigt bra glugg) och med nya DX 18-135/3.5-5.6G.  Nikon räknar med att sälja 40% av de 50-53000 systemkameror som komemr att säljas under 2006, marknaden för systemkameror har växt från 33000 året innan och 14000 året dessförinnan. Så det är ingen fråga om vilket segment som ökar mest. Nikon har idag inga större problem med att leverera D80-hus. Däremot så släpar kiten efter. Mycket beroende på att Nikon inte riktigt hinner med att göra objektiv i den omfattning som efterfrågan. 

Nikkor DX 18-135/3.5-5.6G

Nikkor DX 18-135/3.5-5.6G

När det gäller framtiden för hybridkamerorna, eller långzoomarna som en del föredrar att kalla dem. Så har Nikon gjort sitt val. De gamla modellerna som t.ex. 8700 och 8800 har utgått ur sortimenet och några nya kommer inte att lanseras.  Johan och jag var ganska överrens där med att kompaktsegmentet är ganska hårt utsatt med de billiga systemkamerorna som trycker på uppifrån och mobiltelefonerna spm trycker på nereifrån. Kvar blir då ett smalt segment som skall inhysa flertalet modeller från olika märken. Detta tänket finns hos Nikon som klokt nog bara lanserar ett fåtal nya modeller på den tuffa kompaktmarknaden.  Förra året sålde Nikon ca 12% av de 640.000 kompaktkameror som såldes bara i Sverige. Nikon kommer alltså med tre nya kameror. Den mest intressanta är kanske S10 som är en kompaktkamera med 10x zoom, utan att för den delen vara klumpig. Det är nämligen världens minsta långzoomare.

Johan med nya S10

Den vridbara designen lever kvar och Nikon utnyttjar fördelarna genom att erbjuda denna S10 för 4290 kr (rek. ca pris). Kameran har ett 38-380mm zoomobjektiv med en största bländare på f/3.5 hela vägen. Tillsammans med en stabiliserad bildsensor så finns alla möjligheter att ta skarpa bilder även på de extrema bännvidderna. Nikon satsar seriöst på kompaktmarknaden, för det är en marknad som fortfarande växer.

När det gäller frågan om en firmware-uppdatering till D200, så säger Johan: -Det skulle inte förvåna mig om den dyker upp så smånigom. Kamerorna delar en hel del hårdvara, så det är ganska logiskt att anta att en sådan uppdatering kommer att komma till D200. 

Full fart i Nikons monter

När det gäller servicebiten så jobbar Nikon kontenuerligt på att förbättra denna, med hjälp av ett nytt datasystem så ska man kunna upptäcka reperationer som ligger länge och målet är att ha en reperationstid på 3-5 dagar för systemkamerasidan och 8-10 dagar för konpaktkamerorna, vilket naturligvis bygger på att de har delarna hemma. På det stora hela så har Nikon fått tillbaka sin glans. Vändpunkten var när de lanserade D2x, som togs emot med stående ovationer. Nikon fortsatte med att släppa D200 som är en riktigt intressant kamera för den avancerade etusiasten. Nya D80 vill inte vara sämre den och har redan sålt över förväntningarna.

Nikon satte bilden i centrum på mässan. De hade anordnat en tävling där man kunde vinna ett komplett kit bestående av en D80, DX 18-135, blixt och väska. Det enda man behövde göra var att gå runt och strosa bland bilder från en mängd olika fotografer och svara på frågor rörande fotogaferna. Kul intiativ och det var stundtals mycket trångt i montern. Vänta bara tills mässan öppnar för allmänheten.

Med detta som lämnade jag Nikon och begav mig raskt över till Pentax. Med en hel del förhoppningar. Pentax har ju verkligen bitit ifrån och är nu en stark utmanare. Nya K10D stod naturligtvis i centrum, men även nya 645D, som är efterlängtad. Jag träffade Anders Edin, som är produktchef för Pentax Sverige. Till skillnad mot Canon och Nikon så satsar Pentax fortfarande en hel del på kompaktsegmentet och presenterade inte mindre än 6 nya kameror i en prisklass som sträckte sig mellan 1695 kr (Optio E20) till 3695 kr (Optio T20)

Pentax Monterw

Vidare till det kanske lite mer intressanta segmentet, nämligen systemkamerorna. Nya K10D. Pentax konkurrerrar väldigt mycket med priset. Pentax systemkameror är väldigt aggresivt prissatta, vilket gör att det är ett märka att räkna med i framtiden. För funktionernaoch de praktiska lösningarna hos Pentax kan få även den mest inbitna entusiasten att gå i spinn. Vad sägs om ett programläge där man kan justera ISO-känsligheten, för att förändra tid/bländare? Eller varför inte läget där tid-/bländarinställningen påverkar ISO-inställningen. K10D har i detta läge möjlighet att justera ISO-talet mellan ISO100 och ISO800. Pentax K10D har en stor ljus sökare och ett chassi i rostrfritt stål, som dessutom är tätat för att stå emot damm och vatten i hårda miljöer. Pentax har alltid varit långt framme när det gäller teknik. Ett bevis på det är den nya A/D-konvertern som är på hela 22-bitar, vilket betyder att man bör kunna få ut mer information ur bilden än med en 12-bitars. Sensorn som har 10.2 megapixlar är utrustad med ett lågpassfilter som har en speciell beläggning som skall göra att dammet inte fastnar så lätt. Men Pentax har även lagt till anti-dust funktion.

Anders med K10D

Är det bara jag som tycker att Anders från Pentax liknar Patrick Steward från Star Trek?

Pentax kommer med tre nya objektiv som alla har inbyggd ultraljudsnotor. För att få kommunikation med huset så har Pentax lagt till två nya kontakter i K10D. De nya objektiven är DA* 16-50/2.8 ED, DA* 50-135/2.8 ED oc DA* 60-250/4 ED.

Det var det som Pentax hade att visa. Eller saknas det något? Jo naturligtvis, 645D. Jodå, den stod där i en glaskub på mässsan och på frågan när den kommer ut, så blev svaret - Inte en blekaste aning. Den är fortfarande under utveckling. Just nu så tittar man mycket på bildsensorn och vila mått den skall ha. Så alla ni som längtat efter denna, får tyvärr fortsätta att längta. Det är inte ens säkert att den nuvarande designen blir den slutgiltiga.

Pentax 645D - En dröm?

Eftersom de inte har en aning  om hur den kommer att se ut så finns det heller inget pris på den. Inte ens en kvalificerad gissning. Men Pentax satsar fullt just nu på nya K10D och med den prissättningen som idag finns på Pentax tre modeller så ligger alla tre under 10000 kr. Man undrar lite hur de har tänkt där. Konkurrerrar inte modellerna med varandra då? - Kan hända. Men tittar man på K100D vs K110D så är det faktiskt bara bildstabiliseringen som Pentax plockat bort. Vad hade ni valt? En med bilstibisering för 6995 kr, eller sparat den tusenlappen och köpt en K100D för 5995 kr? Det är väl ett ganska enkelt val. Men tydligen så finns kundunderlaget där.

 Andra dagen var om än jobbigare. Jag var oerhört trött i går kväll och somnade hela tiden framför tangentbordet. Känner mig ganska mör just nu. Men idag har jag bara ett möte med Olympus och kan ta det lite lugnt. Ska strosa runt och titta på lite vad de andra har att erbjuda. Jag kommer att fylla på med ännu fler bilder när jag får tid.



Publicerad 2006-09-28.

11 Kommentarer

Erik_N 2006-09-28 11:09  
Inget från Pentax som inte redan var känt, alltså. I pressmaterialet om K10D står det ISO 100-1600, det kan ju vara prototypen på mässan som inte klarar mer än 800. Annars kommer nog en del att reagera!

Tack för rapporten i alla fall!
Andreas.Magnusson 2006-09-28 15:54  
Nu var det iofs bara i programläget där man kan justera ISO-känsligheten, för att förändra tid/bländare som ISO låg mellan 100-800. I övrigt är det mellan 100-1600
cast65 2006-09-28 16:11  
Tack för den trevliga artikeln!
brakke 2006-09-28 17:13  
:>Det här väntade jag på, härligt. Tackar! Bra läsning
puff 2006-09-29 08:36  
Grymt bra läsning igen!
Kul med en bra redogörelse om hur Nikon tänker och ser på sina egna produkter!
Tack och åter Tack!
Anders Georg Jonsson 2006-09-29 10:37  
Bra läsning om Nikon. Suveränt att ni bevakar evenemanget.
Tackar
Göran R 2006-09-29 14:15  
Hej Jesper,
Ser ut som om vi såg samma dansuppvisning hos Nikon.
Bra summering av vad dom stora har för planer. Vad jag tycker är extra kul med Photokina är allt det övriga. Dom 10-tals märken av kinesiska kameror, studioblixtar och andra tillbehör som vi aldrig ser hemma. Det finns massor att kolla-in. Vore kul om du skrev något om det riktigt udda, fiffiga och knasiga som man kan hitta oxå.
Jag var bara där en dag och det är påtok för kort för att hinna något mera än springa igenom hallarna.
myomy.se 2006-09-29 23:10  
Stort tack för en bra rapport från Nikon !!
Christer Stolt 2006-10-02 22:01  
Intressant att Johan från Svenska Nikon känner en som väntat sen början av året på sin 18-200 mm lins. Jag beställde en från www.swefo.se den 20 nov 2005 och väntar fortfarande. Varken swefo eller Nikon(via swefo) kan ge besked.Jag lyckas f ö inte få nån vettig kontakt på Nikon.ge besked. Nikon
Sala 2006-10-11 15:30  
Leveras dagarnas längd från Nikon är lika många som deras förklaringar och undanflycker. detta gäller inte bara kameror och obj. utan övriga tillbehör tex. trådutl.blixtar,batt.grepp. mm.
Synd när dom gör så bra produkter.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS