Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Med fokus på bildutställningen

Med fokus på bildutställningen

Vi välkomnar alltid artiklar från er medlemmar, tack Åsa för denna! /red.

Mitt fokus på mässan låg på bildutställningen. Det är inte ofta jag tar mig ut för att ”bara” titta på bilder och låta mig inspireras. Som andra också märkte blev man nästan inföst på prylmässan och jag såg mig förvirrat runt för att leta efter bildutställningen. På en direkt fråga berättade de att den fanns tvärs över gården. Mitt första intryck när jag väl kom in var att det var ett enormt utbud men det var bara att börja i ena änden ta sig runt.

Mina reflektioner här är såklart filtrerade genom min hjärna och mitt bildseende så ta det för vad det är. Jag ska erkänna direkt att jag har en förkärlek till stora bilder på utställningar, just för att man inte ser det så ofta. De utsällningar som bara hade småbilder tittade jag litet snabbare på.

Intryck
Jag tyckte utställniningen var ganska blandad, det fanns rena dokumentära bilder (ex. Irans vardag, Balettundervisning i Moldavien, Brasilien), Dokumentärt provocerande (Lars Tunjörks blomma, stallflickorna ), Dokumentärt på nytt sätt (Island från ovan), Stilleben (Gillets höst). Inte så mycket rent surrealistiska bilder (möjligen kan Islandsbilderna klassas som det).

Jag önskar att de hade sålt böcker med vissa av bilderna. Jag hade köpt på fläcken. Jag var där på fredagen och det märktes att de inte hade hunnit sätta upp alla bilder vilket var litet irriterande.

Enskilda utsällningar
Mina favoritbilder var helt klart Francois Gillets stilleben med höstdetaljer (suite automnale). Ett så fint ljus och en förmåga att få halvvissna växter att se vackra ut som mögliga plommon och fläckiga äpplen. Såklart hade han tänkt till om formen och alla stilleben utgick från ellipsen. Han måste ha letat länge för att hitta kvistar som vred sig åt rätt håll. Helt otroligt.

Moldova Ballet (Åsa Sjöström ): Där fanns flera fantastiska bilder. Där fanns många vidvinkelbilder med ballerinor både i förgrunden och i bakgrunden samt en pianist utan att det blev rörigt. Fint ljus och fin ton i bilderna.

Island från ovan (Hans Strand): Väldigt vackra bilder, härliga färger och intressanta linjer men tyvärr blir de för ickeföreställande tycker jag.

Blomma (Lars Tunbjörk) Bilderna kändes helmärklig. Nog för att jag vet att han har en speciell stil men jag förstår inte vitsen att fotografera blomsterutsällningar så fult som möjligt. Det är som att han går in för att ta bilder som ser så amatörmässiga ut som möjligt och då glömmer helt vad han vill säga.

Iran bakom slöjan (Jonas Lemberg): Jätteintressanta bilder om olika människor i Iran, exempelvis kvinnor, knarkare, präster och racerförare. Men man måste läsa texten till bilderna för att det skulle ge maxiamlt. Irans invånare är dubbelmoralens mästare. Ett liv utanför bostaden och ett liv utanför. Jag slogs av att det är ganska sällan en bild klarar av att vara helt fristående från en förklaring till vad tanken bakom är.

Holding (Anna Clarén) bilder blev jag litet besviken på. Jag tyckte många bilder var trista. Men den blåa tonen är vacker

Fotona av Julia Hetta på de nyfödda barnen gillade jag. Det är inte ofta man ser bebisar professionellt fotgraferade när de är så små. Utseendet på nyfödda är också speciellt, innan de antar formen av välmående bebis som man oftast ser i reklamen.

Sammanfattningsvis är jag helnöjd med utställningen och den gav mycket inspiration och tankar för mitt eget bildskapande.

Prylmässan
Mycket att titta på och roligt med miniseminarierna om exemplevis Adobes-programvaror. Även om jag aldrig riktigt förstod vad Adobes after effects var till för egentligen. Animationer eller balla växlingar i bildspel. Inetdera kändes som en ”killing application”. Jag botaniserade vilt i bokutbudet men hittade inte så mycket intressant. Jag insåg också att fotosidan har konkurrenter som också vill in på agendan. Jag konstaterade att många bar på Nikon-påsar och undrar vad de sålde som var så populärt. Jag såg inget särskilt där mn så har jag Canon. Någon får gärna upplysa mig.



Publicerad 2006-11-18.

6 Kommentarer

Slowfinger 2006-11-18 13:46  
Kul med någon som fokuserar på bildutställningen vilket jag också tyckte var bäst på mässan (och föreläsningarna/bildspelen med fotograferna).

Håller med dig om Lars Tunbjörk. Han har varit en idol men nu känns det som om han börjar gå lite väl långt i att skildra det fula. Men det kanske växer med tiden.
linaphoto 2006-11-18 18:52  
Oh my God, brukar inte kommentera artiklar pa Fotosidan, men nar nagon totalt missuppfattar Tunbjork maste jag ju saga ifran. Ta och titta igenom hans produktion sa att ni far ett sammanhang.
allanw 2006-11-18 18:54  
Skönt höra någon som tycker som jag gjorde när jag såg Lars Tunbjörks bilder, nej dom gillade jag inte,
jag gillade många av hans tidiga bilder men inte dessa.
Åza 2006-11-18 21:00  
Förstår att du Lina gillar hans bilder och du får gärna förklara för mig vad som var bra med Blomma. Jag kanske ändrar mig. Jag tycker däremot inte att man ska behöva titta igenom hela produktionen innan man får säga sin åsikt.
Rhona 2006-11-19 14:39  
Mor min älskade Lars Tunbjörks bilder, men hon kunde aldrig riktigt förklara för mig varför. Själv förstod jag mig inte på dem, dem liknade mest de bilder jag tog för ett par år sen med sikta-och-tryck-kamera och inbyggd blixt. Och det är förvirrande när en erfaren och duktig fotograf tar foton i stil med bilder jag gör allt för att kämpa mig bort ifrån...
Tack för din artikel!
Åza 2006-11-19 15:03  
Johanna: Jag kan bara hålla med, förvirrande är ordet. Jag tycker ändå Tunbjörk har haft sina poänger, i det lilla jag sett tidigare.

Jesper: Jag sa att jag var besviken inte att jag ogillade alla bilder. Jag hade bara större förväntningar. Kanske är hennes bok mycket bättre än vad urvalet på utställningen var. Svaret på din fråga är nej.
oddfellow 2006-11-29 15:36  
Poängen med Tunbjörks bilder kom när man såg Francois Gillets Ubervackra verk som var så menlösa och tråkiga att jag nästan kräktes.
/erik
Åza 2006-12-03 21:01  
Tack för den kommentaren! Jag förstår vad du menar, även om jag inte håller med.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS