Annons
Artiklar > Sony A100 - Stabil men räcker det?

Sony A100 - Stabil men räcker det?

Plus

Jeppe har tittat närmre på Sony Alpha 100. Stabil, men osäker exponering är några av hans intryck.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2007-01-19.

8 Kommentarer

Toba 2007-01-20 10:36  
Trevlig recension som ger mig hopp inför framtiden. Det är väl bara att vänta på att de får ihop en efterförjare till D7D så man kan byta upp sig inom objektivserien :)
Håller dock helt med om objektivpriserna som Sony måste göra något åt om lite mer intresserade amatörer ska ens tänka på att "go Sony".

Tack för en go' läsning till mitt morgon-te.
philip svensson 2007-01-20 13:58  
bra recension... men kanske något sen :)
Jeppe 2007-01-20 15:01  
Japp, Philip. Vi har tjatat hela hösten på att få ett exemplar.. Men i framtiden så går det förhoppningsvis snabbare. Fotosidan (jag) har precis börjat med dessa tester, som egentligen mer är tankar och funderingar och inget regelrätt test.
Sebastian Mandrean 2007-01-20 15:03  
Kul morgonläsning Jesper.

Din recension bidrar faktiskt till trygghetskänslan i mitt val att gå över från analogt Minolta till digitalt Canon. Saker och ting kan dock säkert komma att ändras i framtiden.

Angående ditt förslag på hur man löser dilemmat med vertikalgreppet till A100 så känns det faktiskt lite inaktuellt med tanke på att ingen distruberar produkten i typ Europa...

Däremot har jag hittat ett mycket fin-fint alternativ: http://forums.dpreview.com/forums/
readflat.asp?forum=1037&message=21599341&changemode=1
Leonard Körvek 2007-01-21 00:33  
"Ett 20/2.8 (förvisso bildstabiliserat) kostar 3000 kr mer".Är det så att Sony tagit bort bildstabilisatorn som förr satt i Minoltornas hus?? Fattar jag rätt?
hbengtsson 2007-01-21 09:59  
Nej, bildstabiliseringen är kvar och enligt egen utsago förbättrad - förmodligen är detta det främsta försäljningsargumentet. Något som kanske borde nämnas i detta test. Det känns lite förvirrande att läsa att Sony erbjuder bildstabilisering på alla objektiv - ett förtydligande kanske? Annars intressant läsning
Jeppe 2007-01-21 11:33  
Ber om ursäkt om texten kan misstolkas. Jag skrev i ingressen följande: A100 försöker nå upp nästa klass, men når inte riktigt ända fram, trots att den är utrustad med bildstabilisering. När det gäller mina funderingar över optiken, så innebär det att all optik är bildstabiliserad, eftersom tekniken finns i kamerahuset. Något som jag trodde framgick av texten. Men jag har förtydligat texten. Tack för påpekandet.
Mvh
Jeppe
magba.se 2007-01-21 22:06  
Hej Jesper!
Här kommer några reflektioner från min Alpha-värld!
Som fotograf finns det 4 saker som jag har stor nytta av i när det gäller Alphan. Dessa punkter tycker jag ska lyftas fram:
- Spegeluppfällning.
- Blixt på andra ridån.
- Bildstabiliseringen.
- Den fantastiska bildkvaliteten på ISO 100, med BRA objektiv.
Detta ger faktiskt kameran professionella egenskaper. Till ett bra pris.
Övriga egenskaper tycker jag att du beskriver bra Jesper, även om jag lärt mig hur kameran exponerar och överexponerar när så krävs (snömiljöer, inomhus…). Och kvaliteten på högre ISO-tal är verkligen inte bra.
Den stora frågan kvarstår dock, den om jag skulle köpa en Sony Alpha idag?
ABSOLUT, om jag redan ägde några BRA objektiv till kameran.
NEJ, om jag skulle köpa in mig i ett nytt system. Begagnadmarknaden för proffsobjektiv är i det närmaste obefintlig för det som vill växa in i systemet. Därtill är de extremt dyra Sonyobjektiven inte att tänka på om man jämför med t ex Canons och Nikons priser. Detta tror jag beror på att de inte har några proffsobjektiv att leverera än och att därför kommer priserna att dala avsevärt inom snar framtid...

Fjällhälsning,

Magnus Ström
Jeppe 2007-01-21 22:15  
Ja, Magnus. Jag skulle kunna göra en komplett lista över vilka funktioner som kamerorna har, men det skulle bli en ganska tråkig text. Detta är mer tänkt som en form som retar smaklökarna. Riktigt tunga testmetoder lämnar jag till de som sysslar med kameratester på heltid. De saker som du nämer är riktiga, men knappast något som är unikt och därmed inget som jag anser, behöver lyftas fram. Jag anser t.ex. att spegeluppfällning och blixt på andra ridån är självklara saker. Om det däremot saknas, så skulle jag nog ta upp detta. Bildkvalitén på A100 vid ISO100 vill jag inte uttala mig om, eftersom jag just nu håller på att testa både D40 och 400D och kan därför inte ge ett rättvist omdöme. Men klart är att Sony inte lyckats lika bra på högre ISO.
magba.se 2007-01-22 07:43  
Jepp, håller med dig Jesper! Det är tråkigt med långa listor av funktioner. Därtill gillar jag ditt sätt att skriva - att reta "smaklökarna". Och visst är det bra att funktionerna som "jag påpekade" idag finns i många kameror i Alphans segment!? Det var inte så länge sedan de tillhörde de dyraste proffsmodellerna.

Minus 21 grader visar termometern här i min underbara fjällvärld. Undrar just hur rimfrosten ser ut när dagen anländer? Kanske blir det en fototur. Jag har aldrig testat kameran i så pass sträng kyla förut...

Och du Jesper, kaffepannan står på spisen om du har vägarna förbi!

/Magnus Ström
stigmölle 2007-02-23 11:10  
Tack för denna och övriga kameratester, jag tycker att de säger mycket mer än testerna i fototidningarna! Fortsätt med dem!

Betr. Sony A100, som jag länge funderat på, så avstår jag nog från köp trots att jag redan äger några bra Minolta-objektiv. Detta efter att ha läst om bristerna i bildkvaliteten i din artikel. Nu är jag i valet och kvalet om jag ska vänta på en uppgradering av a100, byta system till Pentax eller Nikon, eller kanske Canon???
/Stig Peterson
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS