Annons
Artiklar > Hallå där Johan Lindskog

Hallå där Johan Lindskog

Foto: Johan Lindskog
Foto: Johan Lindskog

Just nu redigerar du bilderna från en serie reportage i Afghanistan, där du och din kollega snubblade över en story om hela byar som är beroende av opium.

Du var i Afghanistan i somras och sprang på storyn. Hur gick det till och varför var du i landet från början?
– Jag och journalisten Anders Rydell var i landet för att göra en serie reportage. Vi hade några klara innan vi åkte och några föll på plats när vi var där. Det här var ett uppslag vi hade hört talas via SIDA men som på plats visade sig vara en mycket större story än vi kunnat ana. Hela byar är beroende av opium som ett led i talibanernas tidigare strategi att öka opiumhandeln och kontrollera befolkningen.

Kan du berätta hur det gick till när du fotograferade?
– Vi var oerhört välkomna eftersom det är få människor från väst som vågar sig ut till de här områdena och som inte är militärer. Samtidigt så finns det många kulturella barriärer. Kvinnor får till exempel inte visa sig för främmande män och att vara med på bild och bli fotograferad är förstås ännu värre. När jag gjorde det här jobbet på opiumkliniken så fanns det också en skam i hela situationen. Det här var ju människor som verkligen var på botten, som sökte hjälp för sitt missbruk. Allt sammantaget så krävde det att man närmade sig försiktigt. Trots det så måste jag ju göra mitt jobb och ta bilderna. Men så fort jag lyfte kameran, inte bara här utan överallt i Afghanistan, så sprang folk till höger och vänster och kvinnorna döljer sina ansikten.

Hur farligt är det att fotografera i Afghanistan?
– Det är förstås farligt rent generellt att vara i Afghanistan. Som västerlänning är du en måltavla som många vill åt. Talibanerna vill döda dig för propagandans skull. Rövarband vill kidnappa dig för pengarna. Det är farligt att färdas längs vägarna eftersom det finns vägbomber. Alla hotell och platser där västerlänningar vistas är måltavlor för beskjutning och självmordsbombare. Men detta gäller ju alla som åker till Afghanistan. Som fotograf är du förstås extra utsatt eftersom man bär på dyra grejer, man syns väldigt mycket och man ibland måste gå nära konfliktfyllda situationer för att få bra bilder. Men det jobbigaste i just Afghanistan är nog att man inte får fotografera fel sak, soldater, militära grejer eller kvinnor. Om du tar en bild på en kvinna på gatan så är det många män som känner sig kallade att ge dig ett kok stryk. En sån provokation kan sluta hur som helst.

Vilka intryck och känslor har du tagit med dig från det jobbet?
– Jag har varit i över 75 länder i världen men jag måste ändå säga att Afghanistan sätter spår. Jag har aldrig sett ett land i en så komplicerad situation. Allt är på sin spets här. Konflikten. Religionen. Naturen. Människorna. Det är väldigt extremt.

Var kommer bilderna att visas framöver?
– Just det här jobbet har vi inte börjat sälja in ännu men ett annat jobb som vi gjorde i Afghanistan kommer i första numret av nya tidningen Icon.



Publicerad 2011-08-20.

1 Kommentarer

iBoat 2011-08-20 09:34  
Härligt med människor som gör farliga, svåra eller galna saker med sin kamera.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS