Annons
Artiklar > Nära porträtt på människans bästa vän

Nära porträtt på människans bästa vän

Foto: Thomas H Johnsson. 

I projektet "Älskade hundar" har fotografen Thomas H Johnsson porträtterat hundar med samma finkänsliga hand som om de hade varit människor. Just nu visas bilderna på Scandinavian Photo i Malmö och två fotoböcker med bilderna är även planerade.

Hallå där Thomas H Johnsson som just nu är aktuell med en utställning om hundar på Scandinavian Photos galleri i Malmö. Berätta om utställningen.
- På senare år har en debatt om koppeltvång och olika hundförbud blossat upp. Kanske kan den här utställningen påminna oss om hur stor hjälp människan faktiskt har av hunden. Idag tränas det till och med upp hundar som kan upptäcka allvarliga sjukdomar på ett långt tidigare stadium än när något instrument kan klara. Men ingenting av detta handlar utställningen om. Det är personliga närvarande porträtt, som av människor, men som denna gång är av hundar, hundar mer som individer än som raser. Jag gör ingen skillnad på om jag gestaltar människor eller hundar. Alla bilderna i utställningen är framtagna i en limiterad upplaga och är till salu.

- Vill passa på att tillägga att det är roligt att Scandinavian Photo har börjat satsa på bild och utställningar och öppnat ett galleri här i Malmö. Under året har de börjat få ordentlig fart på utställningsverksamheten, i våras deltog de i Fotobiennalen med Nils-Petter Löfstedts "bästa fotoboksnominerade" The Pier, och tidigt i höstas visade de vinnarna i PFK´s Årets Bild. Min utställning hänger fram till den 11 januari och efter mig ska min gamla elev Jacqueline Hellman ställa ut sitt projekt "Från andra sidan längtan". Det är kul när det rullar på.

Hur kom du på att göra ett fotoprojekt om människans bästa vän?
- Jag tycker om hundar. Men egentligen vet jag väldigt lite om hundar. Kanske är det därför jag fotograferar dem. Det finns så många människor som traskar runt i naturen och fotograferar fåglar. Då kan jag traska runt i städerna och fotografera hundar - det är ju i städerna jag lever. Därför blir det här lika mycket en berättelse om mig som person som en berättelse om hundarna jag träffat.

Hur ser din relation ut till just detta husdjur? Har du själv hund?
- Jo. Visst har jag det. En bordercollieblandning jag har en slags delad vårdnad om. Hon heter egentligen Salvia men jag kallar henne för Sally, efter den där svt-serien med Maria Lundqvist och Sven Wolter, hon är lika vrickad som Lundqvist rollkaraktär. Just nu är Sally bortrest och jag sitter med en kattunge i knät och svarar på dina frågor. Jag är väl inte riktigt den trogna typen. Som hunden menar jag.

Vill du välja ut en av dina favoritbilder ur projektet och berätta om den.
- Nä. Jag har ingen direkt favoritbild. Visserligen betyder hunden med snön i pälsen väldigt mycket för mig, han lever inte längre, men han var en riktigt streetsmart luffarhund som klarade sig på egen hand och jag skulle kunna berätta hur många historier som helst om honom. Det får bli någon annan gång. Men som sagt, det är ingen favoritbild, det är mer motivet jag tycker om. Bilden på den svarta Grand Danois är från ett litet hotell i Simrishamn. Jag var inackorderad där i samband med en vernissage på Galleri Valfisken, och du anar inte vilket märkligt hotell det var, en gammal kåk med knisslande ekdörr med järnklappa, det var som att bo hos Draculas syster. Tunga mörka gardiner täckte fönsterna. Ägararinnan var klädd i en lång svart sammetsklänning och på väggarna hände stora oljemålningar i guldramar. Frukosten serverades på silverfat från artonhundratalet och på en divan i matsalen låg den här stora svarta Grand Danoisen som en inventarie i svart marmor. Bilderna ger mig minnen och i utställningen finns porträtt av hundar ifrån alla möjliga städer och sammanhang. Några är exempelvis från Paris, andra är från Berlin, en del är härifrån Malmö, och alla har de en historia och ett minne att berätta. Alla mina bilder bär på ett minne. En bråkdel av en sekund som sammanflätas till berättelsen om mitt liv.

Jag har hört att utställningen även kommer att bli till två böcker?
- Jo. Någon gång blir det troligen så ... två böcker i en förpackning med ett rött band om. Älskade Hundar I och Älskade Hundar II ungefär som när Guns´n Roses släppte Use Your Illusion I och Use Your Illusion II. Jag har fotograferat hundar i många år och märkte att jag börjat fotografera med ett annat anslag. Det gick liksom inte att få ihop helheten och jag tänkte slänga de äldre bilderna i sopen, det kändes såklart lite sorgligt, men ibland är detta yrke sorgligt och det är något man får leva med. I vilket fall. I samma veva var jag i Berlin och nämnde mitt dilemma för en vän. Han tog en klunk av sin Beck´s och tittade på mig en lång stund och sa med ett ganska självklart tonfall att jag borde göra två böcker. Det kan bevisligen vara bra att lufta sina sorger med en vän.

Länk till Thomas H Johnssons fotoblogg.




Publicerad 2011-12-28.

9 Kommentarer

Tajma 2011-12-28 19:45  
Kul med fler hundfotografer! :) Lycka till! /Ida
JonasM. 2011-12-28 21:10  
Inte varje dag en hundfotograf står i rampljuset, ballt!;) Fina bilder!
Indy 2011-12-28 22:02  
Haha Thomas grattis du är nu nominerad som hundfotograf!'
Hör av dig så ska jag rekomendera lite brrukshundsklubbar!
Mot rätt betalning kan du få fotografera min renrasiga hund.
Love you
Dez 2011-12-28 22:41  
Och vad tycker vi om husdjusrbilder här på Fotosidan?
PMD 2011-12-29 16:21
Bra, tack!
Dez 2011-12-28 22:41  
Och vad tycker vi om husdjusrbilder här på Fotosidan?
PMD 2011-12-29 16:21
Fortfarande bra, tack!
Gun-Inger Arvidsson 2011-12-28 23:17  
Grattis till alla underbara hundbilder. Ett gott hundår 2012 önskar jag dig.
Gun-Inger
Johan Pihl 2012-01-07 15:21  
Hundfotograf ;) Ska försöka hinna ner till Malmö och se de fina bilderna, innan utställningen slutar nästa vecka.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS