Annons
Artiklar > Hon hjälper övergivna djur att hitta hem

Hon hjälper övergivna djur att hitta hem

När Djurskyddet Skellefteå öppnade visste Jessica Lindgren att hon ville bidra till verksamheten. Med sin kamera hjälper hon övergivna djur att hitta hem.


Du fotograferar åt Djurskyddet i Skellefteå. Hur används bilderna?

– När Djurskyddet Skellefteå startade sin förening kände jag att jag ville bidra med något för att hjälpa dem i det fantastiska arbete de gör. I början åkte jag ut till fodervärdar och fotograferade djuren de hade hemma hos sig. Främst för att få ordentliga bilder som visade djurens personlighet och på så sätt hjälpte djuren att hitta nya ägare. Bilderna hjälper Djurskyddets katter att sticka ut ur annonsmängderna.

– I dag koncentrerar vi oss på kalendern som säljs till förmån för Djurskyddet Skellefteå eftersom det är svårt att få tiden att gå ihop. Pengarna portioneras ut över året och används för att hjälpa till att hålla föreningen igång. Allt arbete sker på ideell basis.

Hur ser en fotodag på Djurskyddet ut?

– Vi började att jobba med 2012 års kalender redan i somras. Jag ville göra studiobilder. Madelene på Djurskyddet stod för alla bokningar, allt det praktiska och hjälpte även till som välbehövlig assistent.

 – Jag träffar djuret och ägaren/fodervärden en kort stund för att sedan påbörja fotograferingen. Är man väl förberedd behöver man oftast inte ta så många exponeringar. De flesta av djuren jag fotograferar har ju inga vackra bakgrunder och är mer vaksamma på vad som händer runt dem än ett djur som har växt upp med mat, hem, trygghet och kärlek. Det gäller att känna in dem och fotografera på deras villkor. När ett djur har fått sitt porträtt taget är det dags för nästa spännande möte. För det är verkligen spännande möten och historier jag får ta del av.

Vilka är dina tre bästa tips för att ta riktigt bra kattbilder?

– Sortera bort alla störande element som distraherar katten - radio, röster, tv, rörelser och så vidare. Katten ska bara behöva koncentrera sig på fotografen.

– Notera ljuset, var har du det bästa tänkbara ljuset? Jag älskar att jobba med naturligt fönsterljus när jag fotar kattporträtt.

– Skapa ett förtroende hos katten. Behåll tålamodet och minns att katten alltid gör som katten vill.



Publicerad 2012-02-14.

17 Kommentarer

Grönavågen 2012-02-14 11:05  
Intressant och annorlunda fotande. Också en fin insats för de djur som behandlats illa av oss människor.


Ylva.
F.Eliasson 2012-02-14 11:08  
Mkt intressant och rolig läsning. Vi tog vår katt från ett katthem, där en av eldsjälarna som driver föreningen är hängiven amatörfotograf. Hans bilder förmedlar mkt av kattens personlighet och det är lätt att falla för de små liven som presenteras på organisationens hemsida.
Bra foto gör mycket.
Isidora 2012-02-14 11:25  
Vilken toppenidé! Att använda fotandet till ngt konstuktivt.

Lisbet
MiriamH 2012-02-14 13:01  
Inspirerande! Jag är fodervärd här i Cape Town till kattungar. Jag fotar dem jag tar hand om men har funderat på att även fara runt till andra fostermammor. Nu blev jag inspirerad av dig!!
Jessica Lindgren 2012-02-15 11:32
Det tycker jag absolut att du sk göra, kommer bli uppskattad både av de fyrfotade och de med två ben!
bebi 2012-02-14 17:20  
Viktiga bilder , gillas av mig som har lite svårt med finlir typ mitt senaste inlägg .
Detta förstår jag mig lättare på och njuter av.
Rei Trulsson 2012-02-14 20:23  
En duktig förebild och inspiration med härligt engagemang för individerna. Heja Jessica!
mattias_onlajn 2012-02-14 22:29  
Jättebra initiativ! Katthem behöver allt stöd de kan få.
Min Sambo som är guldsmed driver ett projekt som heter Lovepaws. Hon säljer katt-inspirerade smycken och skänker överskottet till olika katthem i Sverige!
Jessica Lindgren 2012-02-15 11:28
Det är ju det som är så fantastiskt! Det går att bidra på nästan vilket sätt som helst! Det är bara fantasin som sätter stopp :)
Merlin 2012-02-15 08:54  
Perfekt kombination av nytta och nöje.
Mikael Pettersen 2012-02-15 11:35  
fint jobb!
önskar dig all lycka!
Fredrik-A 2012-02-15 13:28  
Den översta (förstoringsbara) bilden på kattungen här till höger var otroligt fin!

Bra jobbat.

/MVH Fredrik
Wican 2012-02-16 21:40  
Följer din blogg Jessica. Du är en av mina förebilder inom foto. Underbara bilder!
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS