Annons
Kalender > Visa aktivitet

Worldwide Pinhole Photography Day

29 april - 29 april
Plats: Hela världen | http://www.pinholeday.org

Långsamma bilder – dags för den tolfte årliga Worldwide Pinhole Photography Day

Var och när?
Årets Pinholeday är den tolfte i ordningen. Det här internationella evenemanget hyllar den optikfria fotografins fantasifulla konstnärlighet och firas den sista söndagen i april varje år. Årets Pinholeday inträffar den den 29 april 2012 och kommer troligen att överträffa förra årets rekord, när över 3 300 fotografer från hela världen deltog.

Hur?
Alla i hela världen inbjuds att ta en bild med en hålkamera den 29 april och ladda upp bilden på http://www.pinholeday.org. Ett foto från varje fotograf blir till en del av internets finaste galleri med hålkamerabilder.

Vad är det?
Hålkamerabilder tas utan objektiv, med bara ett litet hål, ungefär lika stort som punkten efter den här meningen. Bilderna kan tas med vilken vanlig kamera som helst, även en digitalkamera, om den har utrustats med ett nålhål. Med specialgjorda hålkameror går det att ta verkligt fina bilder. Men riktigt kreativt blir det när man bygger en egen kamera av till exempel en skokartong eller en plåtburk. Vilken låda som helst som kan göras ljustät kan också göras om till en kamera.

Allt fler människor visar intresse för hålkamerans spännande värld. 2001 var det 291 hålkamerafotografer från 24 länder som deltog i utställningen på webben. Förra året var det 3 387 deltagare från 67 länder.

I världen
Under Worldwide Pinhole Photography Day anordnas en mängd evenemang på olika platser i världen, från workshops till kompisgäng som fotograferar, eleganta utställningar och skolklasser som bygger kameror. Speciellt uppmuntras ungdomar och skolor att delta.

Vilka vi är
WPPD bygger på entusiastiskt arbete från ett antal frivilliga runt om i världen. Deras insatser samordnas av den internationella samordningsgruppen: Tom Miller - USA (gruppledare), Gregg Kemp -USA (gruppledare och webbmaster), Paolo Aldi – Italien (information), Nick Dvoracek - USA (support), Wolfgang Thoma - Belgien (översättningar), Chuck Flagg - USA (utbildning), Marie-Noëlle Leroy - Frankrike (evenemang)

Mer information och fullständigt program finns på http://www.pinholeday.org.

Varför
Varför håller man på med långsam fotografering med hålkamera? För att fotografering handlar om:
Frihet: Känslan av att bemästra bilderna i stället för att vara styrd av kamerans servosystem.
Magi: Oavsett vilken "camera obscura" du använder och oavsett hur duktig du är, blir resultatet magiskt.
En annan värld: Världen sedd genom ett litet hål är en värld utan tid; tyst och förtrollad.
En annan tid: Den svävande och förtunnade atmosfär som finns i bilder tagna utan optik är resultatet av ett speciellt förhållande till tiden. Glöm allt vad snapshots heter; det kan ta flera sekunder eller minuter att exponera en bild. Hålkamerafotografi handlar om tålamod och meditation. Med traditionell fotografi och framför allt digitalfotografi, tar man en bild och springer vidare, så att man kanske inte ser platsen man fotograferat förrän man är hemma igen. Hålkamerafotografen väljer sitt motiv noga, för det går inte att ta några mängder av bilder.
En sinnets ekologi: Hålkamerafotografer väntar tills den lilla lådan har gjort sitt jobb och under tiden har de tid att se sig om och tänka efter. Och man behöver aldrig vara orolig för att den bild ska bli dålig; ett oväntat ljusinsläpp, en diffraktion eller en suddig bild är små olyckor som hålkamerafotografen funderar över, accepterar och uppskattar, som en del av det konstnärliga uttrycket. Fotografiet blir en hyllning till det kontrollerat oprecisa och till sakernas tillstånd. Det är bildens ekologi som blir till en sinnets ekologi.

Skriv (på engelska) till Tom Miller (tom@pinholeday.org), Gregg Kemp (gregg@pinholeday.org) eller publicity@pinholeday.org om du vill veta mer.

 

 April 2012 
M T O T F L S
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
- Visa idag
Kategorier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS