Annons
Kalender > Visa aktivitet

Skatan skildrar Kråkan. Våtplåtsfotografier av Anna Edlund och Markus Andersson

14 april - 24 juni
Plats: Galleri Forscafeet, Mölndals kvarnby | www.studioskatan.blogspot.com

Vintern 2010 bildade fotograferna Anna Edlund och Markus Andersson Studio Skatan i Mölndals Kvarnby. ett industriområde med anor från 1600-talet intill forsen nedanför Stensjön. Området kallas i folkmun för Mölndals Kråka. De blev snabbt intresserade av alla spännande konstnärliga/kulturella verksamheter och människor i området och bestämde sig för att skildra dessa genom en fotoutställning i Forscaféet på Mölndals stadsmuseum.

Anna Edlund och Markus Andersson valde att för detta projekt att använda våtplåtsfotografi, en fotografisk teknik de lärde sig av fotografen Henning Klasén som återintroducerade våtplåtstekniken i Sverige efter att ha gått en workshop i USA. De tre samarbetade bland annat vid ett våtplåtsprojekt med porträtt från EM i Cowboy Action Shooting i Torsby 2010.

Våtplåtstekniken ersatte under 1850-talet daguerrotypien och var den första fotografiska tekniken där man kunde framställa kopior med hög skärpa och fina valörer. Processen kräver att plåtarna framställs, exponeras och framkallas innan de torkat, därav namnet, vilket vanligen betyder inom 15 minuter. Det innebär att man måste ha ett mobilt mörkrum på fotograferingen.

Emulsionen är huvudsakligen känslig för UV-ljus så gråskalan blir annorlunda jämfört med silvergelatinfotografi. Den är även avsevärt långsammare, exponeringstider på ett par minuter för ett porträtt är inte ovanligt. Exponringstiden avgörs dels av mängden UV i ljuset men även bl.a. av hur mogen kemin är. Det går därför inte att mäta upp en exakt exponering med en vanlig ljusmätare utan man måste utgå från en erfarenhetsbaserad gissning och sedan provexponera sig fram till rätt tid. I det aktuella projektet är den längsta exponeringen 5minuter. För att bilderna inte skall bli alltför oskarpa krävs det därför att modellen har ett stöd att vila nacken mot. Våtplåtsbilder kan framställas på olika typer av plåtar, dels som negativ på klarglas och dels som positiv på endera svartglas (s.k. Ambrotypier) eller på svärtade plåtar (s.k. Tintypes). För mer information om processen rekommenderas Henning Klaséns sida www.timeunit.se eller följande film http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=Gyf8fQOdvDs

Till den aktuella utställningen är bilderna framställda som tintypes på svartlackade aluminiumplåtar. Vissa av bilderna kommer att presenteras i form av tintype-original medan andra visas som digitalt framställda förstoringar.

PS Besök gärna utställningen den 5:e maj då det är den internationella våtplåtsdagen. DS

 April 2012 
M T O T F L S
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
- Visa idag
Kategorier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS