Annons
Artiklar > Smart M-adapter till Fujifilm X-Pro1

Smart M-adapter till Fujifilm X-Pro1

En adapter för att använda objektiv med Leica M-fattning på Fujifilm X-Pro1 har varit efterlängtad. Nu kommer adaptern som har minne för sex olika objektiv så att kameran kan visa rätt ram i sökaren.

Det går att välja mellan elektronisk eller optisk sökarvisning när M-objektiv används. Det finns fyra förinställda brännvidder (21mm, 24mm, 28mm och 35mm) samt möjlighet att ställa in ytterligare två brännvidder.

På adaptern finns en knapp för att menyn där man byter mellan de olika objektivprofilerna som visas på kamerans skärm.

Minnet gör det även möjligt för kameran att korrigera för vinjettering hos de olika objektiven. För varje objektiv går det att ställa in kompensering av distorsion i steg mellan 0 till 5. Det går även att korrigera för färgskiftningar i bildhörnen.

För att använda adaptern krävs uppdatering av kamerans mjukvara till version 1.10 eller senare.

Fattningen mot kamerahuset är gjord i aluminium och objektivfattningen i rostfritt stål. Tuben är gjord av aluminium.

Vi har ingen uppgift om svenskt pris. USA-priset är 200 dollar.



Publicerad 2012-05-24.

5 Kommentarer

Num Vistbacka 2012-05-24 12:49  
Ger denna adapter full EXIF? Full AF och exponeringsautomatik?
Svar från froderberg 2012-05-24 13:13
Det går inte att få full Exif eftersom få M-objektiv kommunicerar. Men det som ställts in i profilen lagras, alltså brännvidd.

AF går inte heller eftersom det inte finns några M-objektiv med AF.

Bländarstyrd slutartidsautomatik fungerar. Men inte tidsstyrd bländarautomatik eller programautomatik eftersom bländaren är helt mekanisk i M-objektiven.
Num Vistbacka 2012-05-24 20:35
Tack för svaret, Magnus!

Borde ha läst på lite om M-objektiven innan jag frågade.... Hinner inte med allt dock!

O.T:
Anledningen till att jag frågade var för att jag verkligen längtar efter att någon tredje-parts tillverkare skall gå och trotsa stortillverkarna och göra en adapter som faktiskt förvandlar signaler från olika tillverkare. Jag skulle väldigt gärna se en adapter för Nikons objektiv till min Canon-kamera och tvärtom. Klart att det skulle reta gallfeber på CaNikon, men det skulle det vara värt. =)

Frågar er "nördar" där ute (inget illa menat =p ): Skulle detta ens kunna bli verklighet?
Göran Larsson 2012-05-25 08:45
Det adaptern skulle kunna ha, men som den inte har baserat på bilderna, är en avläsare av fokuskammen (den som kopplar objektivet till avståndsmätaren i ett M-hus). Med en sådan avläsare skulle EXIF kunnat innehålla fokusavstånd också.
sceptic 2012-05-27 09:21  
@ Num: Att konvertera en tillverkares AF-system till en annans har faktiskt gjorts. Carl Zeiss tillverkade förut en serie AF-objektiv, Contax N-serien, som kan konverteras till EOS-format, med bibehållen AF-automatik.

Inte gratis, men det ger å andra sidan Zeiss-optik med AF till Canon.
http://conurus.com/contax
Gorthank 2012-05-27 17:12  
Toppen! Använder emellanåt min Minolta CLE med en 28:a och 40:a, och köper jag till nån zeiss glugg nu så kan jag ju ha den på fuji:n också.

Merläsning

ANNONS