Annons
Artiklar > Han åker på reportageturné

Han åker på reportageturné

Jack Mikrut är fotografen som får kända personer att ställa upp på ovanliga idéer. Nu är han på sommarturné med Dagens Industri.

Vad är det ni gör?
– Varje sommar gör vi något som heter DI bilen vilket skrivs i tidningen under vinjetten Sommarturné 2012. Under sex veckor under sommarmånaderna åker ett reporter- och fotografteam ut i landet och besöker någon del av Sverige för att göra reportage om entreprenörer som brinner för sina företag och intressanta små eller medelstora företag i trakten. Årets sommarturné går till Jämtland, Gästrikland, Dalsland, Skåne, Södermanland och Västmanland. Jag inledde med att åka Jämtland med reportern Ida Thunberg.

Har du hängt med DI-bussen förut?
– Jag älskar DI bilen-företeelsen och har åkt många gånger förut.

Hur löser du de många oförutsägbara situationerna?
– Det är lite av charmen – att man inte vet så mycket när man kliver in och hälsar på en intressant företagare. Han eller hon får berätta om sin verksamhet för oss. Personerna vi träffar är fantastiska och visar oss sedan runt och tar sig tid för fotografering, så det brukar aldrig vara något problem. I år skulle vi bland annat träffa Johan Persson som har äventyrsföretaget Jopes Fors & Fjäll. Han åkte bil med oss ut till en fors och kastade sig i för att visa hur man utövar boogiesurfing i forsens vågor. Det var hur roligt som helst.

Hur mycket tid får du på dig i snitt till varje jobb?
– Oftast gör vi två reportage per dag och det varierar väldigt mycket hur länge vi stannar. Ibland kan det gå på två timmar men ofta stannar man längre just för bildernas skull.

När publiceras jobben i DI?
– Oftast dagen efter att vi har varit på plats, på Entreprenörsidorna under vinjetten Sommarturné 2012.

Vad är viktigast att tänka på när man ställs inför en oplanerad situation?
– Att skapa en bra relation med intervjuojektet och att lyssna och vara lyhörd under intervjun. På det sättet är det lättare att tänka till och skapa kreativa bildlösningar.

Vad tycker du är bäst med den här typen av jobb?
– Jag hoppas att reportagen som vi gör med DI bilen förhoppningsvis blir till en inspirationskälla för läsarna. Det finns många som drömmer om att starta eget, har en idé eller är mitt i en process där man satsar helhjärtat på en fantastisk idé. Då är det väldigt inspirerande och lärorikt att läsa om andra som gjort en liknande resa och lyckats!

Bild: Johan Persson visar hur man utöver boogiesurfing i fors. Foto Jack Mikrut.





Publicerad 2012-07-04.

1 Kommentarer

thomasengstrom 2012-07-05 13:05  
Jack är en genomtrevlig kollega som alltid är intresserad av att göra det bästa av en bildsituation. Lägg därtill glad och vänlig uppsyn.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS