Annons
Artiklar > Hon virkar egen rekvisita

Hon virkar egen rekvisita

Lotta Johansson fotograferar gärna bebisar och barn. När hon inte hittade några fina mössor att pryda de små huvudena med tog hon saken i egna händer. Nu virkar hon bebismössor på känsla.


Hur länge har du jobbat med bebisfotografering?

– Bebisfotografering som egen företagare har jag nyligen börjat med. Jag har jobbat mycket med barnfotografering tidigare men det har ofta varit barn från cirka 1 år och uppåt. Jag har dock sysslat en del med fotografering av riktigt små bebisar via skolfotoföretaget jag jobbar på. De har ett samarbete med lokaltidningen Helsingborgs Dagblad när det gäller fotografering av nyfödda för publicering i tidningen. 

– Min bildstil är rätt så klassisk. Jag vill ta mjuka, vackra bilder som det lyser kärlek om. Men lite bus och skoj är inte fel det heller. Jag försöker möta varje barn och familj på deras villkor och få ett resultat som är speciellt för just dem. 

Varför började du att virka bebismössor?
– Anledningen till att jag började virka själv var att jag ville ha rekvisita till mina nyföddfotograferingar. Mitt mål är att rikta in mig lite mer mot baby- och barnfotografering och då vill jag kunna erbjuda roliga och fina mössor till småttingarna. Men jag har nästan ingen erfarenhet alls av handarbete. Min enda erfarenhet av att virka kommer från textilslöjden i högstadiet, då gjorde jag en grytlapp. 

Hur väljer du form till dina mössor?
– Jag har många idéer om vad jag vill göra för typ av mössor. Det är bara ett par stycken som jag har virkat efter ett mönster, resten har jag hittat på själv. Mycket inspiration får man genom ett enkelt bildsök på "baby hat" på Google. 

– Det går förvånansvärt fort att göra en mössa. Självklart beror det på hur mycket man vill piffa till varje mössa, men i snitt tar det inte längre än mellan 5-15 timmar. 

Hur har barn och föräldrar reagerat på mössorna?
– Föräldrar och andra som sett mössorna har bara gett positiva kommentarer, vilket känns fantastiskt kul. Jag har till och med fått frågan om jag har mössor till försäljning från ett par håll. Det har jag inte i dagsläget, men det kanske kan bli aktuellt med tiden.  Bebisarna har inte varit så glada över att få på sig en varm mössa nu på sommaren .. .haha. Men mössorna behöver inte vara på så länge för att jag ska hinna ta en bra bild. 

Hur tycker du att man ska göra för att ta en riktigt bra bebisbild?
– Det kräver planering, tid och tålamod. Jag stressar aldrig fram ett bebis- eller barnfoto utan brukar boka in gott om tid med kunden. Vissa barn behöver mer tid att slappna av helt enkelt. Och när man jobbar med riktigt små barn så vet man aldrig hur det kan gå. När man är så liten är det lätt att bli hungrig eller trött mitt under fotograferingen. Här kommer tålamodet in, som barnfotograf får man ha med i beräkningen att en halvtimmes gråt och bråk kan ingå. 

– En bra bild kräver planering. Jag brukar ha några grundtankar innan jag börjar en fotografering och sen göra varianter av det – men även vara öppen för att tänka om helt och hållet. Det är ungefär hälften-hälften med fotograferingar i studio eller on location. När det gäller on location får man oftast vara öppensinnad och ta tillvara rekvisita och tillfällen som dyker upp på plats. Fast mössorna är en effektfull rekvisita som är lätt att ha med sig.

Artikeln uppdaterades 2012-08-14



Publicerad 2012-07-13.

4 Kommentarer

Liisa Selenius 2012-07-13 11:44  
Jag är lite förvånad över att de är positiva till att låta barnet ha på sej något som inte är deras och som inte är möjligt att köpa. Jag skulle ha svårt med det. Foton på barn är ju så mycket minnen och då vill jag nog äga det mina barn har på sej. Men annars är det ju helt klart en kul idé.

Kunde du inte höra med någon syjunta, om de inte kunde sy så många att det även fanns till försäljning. Många gillar ju den hobbyn med, så jag har egentligen lite svårt att se något problem i det.
Lotta Johansson 2012-07-14 11:22
Hej Liisa!

Att ha på mössorna är såklart helt frivilligt men som sagt har jag hitintills fått bara positiva reaktioner på det. Alla familjer har med något personligt också, på någon bild.

Syjuntan kanske är en bra idé, men inte för mig. Jag vill göra mina mössor själv för att behålla det unika i det. Mössorna jag gör finns bara i ett enda exemplar och det vill jag fortsätta med.

Tack för kommentaren:).
/Fotograf Lotta Johansson
torpgun 2012-07-14 16:43  
Hmm, jag föreslår att du ger mössan till bebisen som han/hon fotats med. Det skulle ju också vara ett trevligt minne som säkert skulle uppskattas.
Martina Kallin 2012-07-21 19:47  
Verksam yrkesfotograf sedan augusti 2012, inte dåligt ;)
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS