Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Högtflygande fotograf med fötterna på jorden

Högtflygande fotograf med fötterna på jorden

Fotomicke i en Bell47-helikopter. Foto: Michael Törnkvist

 

Michael ”Fotomicke” Törnkvist är 51 år och jobbar med flygfoto. Han tar sina bilder främst med Nikon-kameror, men också en Gopro Hero 2, fastsatta på två radiostyrda helikoptrar.

Berätta vad det är du flyger och fotograferar med!
Jag har två helikoptrar. Den första är en DJI NAZA GPS F550 med en Nikon D3200 eller en Nikon 1 J1 och en Gopro Hero 2. Kameran är upphängd i en camera gimbal som håller horisonten rak. Jag kan med hjälp av radiosändare vinkla kameran och styra utlösaren. Bilden tas ner via WLAN till en Ipad, men jag kör oftast utan den.

Den andra helikoptern fick jag hem 16 juli. Det är en DJI Spreading Wings S800 med en Nikon D800. Den har också en camera gimbal, men också videosändare samt en datalänk. Med länken kan jag programmera in olika gps-punkter under flygningen. Den är grym att flyga med. Jag har också förberett den för två operatörer – en som flyger och en som sköter kameran.

Den första helikopter jag skaffade var en byggsats, så då fick jag sätta mig in i allt och lära mig tekniken. Den andra var färdigbyggd så det var bara att plugga i batteriet. Flygradien ska vara en kilometer men det är inom synhåll som gäller. Helikoptrarna drivs med LIPO-batterier, och bilden kan jag se på Ipaden eller via videolänken.

Har du testat annan flyganordning förut?
Nej, utan har alltid gjort flygfotograferingar från riktig helikopter eller fotomast. Det här är första gången jag provar den här tekniken.

Hur många krascher har du råkat ut för och har kamerorna stått pall?
Min första krasch kom efter 12 sekunder för jag hade programmerat min flygradio fel. Nu är jag uppe i tre stora krascher, men sedan jag fick gps-systemet ikopplat känns det tryggare.

När jag började hade jag som mål att öva minst två timmar per dag, så jag är redan uppe i många flygtimmar. Jag är även uppe och flyger när det är svår vind, och hittills ser jag allt som träning. När det gäller skador har jag fått en frontlins på min Gopro repad.

Vad tar du bilder på och hur tar du bilderna?
Tanken är att jag snabbt kan gå upp till 25-50 meters höjd för att fotografera kalenderbilder och landskap.

Behövs särskilt tillstånd för att fota från luften?
Om du ska publicera dina bilder eller sprida dem måste man ha flygfototillstånd med självgranskningsrätt. Det krävs också ett så kallat UAS-tillstånd av transportstyrelsen och en försäkring och du ska jobba yrkesmässigt. UAS är ett obemannat luftfartyg.

Sen finns det olika regler och säkerhetsområde vid start och landning och flyghöjder med mera.

Vad använder du bilderna till?
De flesta bilderna kommer att användas i kalenderproduktioner och böcker.

Dina bästa tips för att lyckas med flygfoto är ..?
Jag fick följande råd av en svensk rc-helikopterpilot och –filmare, som är rankad bland de bästa i världen:

– Fotomicke, börja med en liten helikopter och en Gopro-kamera och träna, träna, träna.

När jag skulle köpa min första fotohelikopter var jag inne på att köpa en CineStar 8 som är det värsta du kan köpa i dag, men Andreas på Mikrokopter.nu vägrade sälja en till mig.

– Köp en DJI Naza F550 och träna, träna, träna, sa han.

Nu efter att han har fått sluta sälja reservdelar till mig kom frågan om jag är mogen att köpa en S800! Mitt råd till er som skall köpa en fotohelikopter är att börja med en liten som är billigare att krascha. Räkna med minst två krascher – jag har gjort tre stora!

För fler bilder, se Fotomickes hemsida.

Här är en film som visar flygningen med en av helikoptrarna.



Publicerad 2012-07-24.

8 Kommentarer

flossy666 2012-07-25 02:14  
Har alltid trott att fotomicke var synonymt med bussmicke. Man lär så länge man lever.
Michael Törnkvist 2012-07-25 09:10
Bussmicke måste vara vara från tiden med Guldwingar!!! nu har jag andra vingar!!
Janne H 2012-07-25 10:30  
Välkommen in i HeliCoptergänget Micke!
Hälsn.
/Janne
www.helikopterbild.se
Michael Törnkvist 2012-07-29 21:09
tack helt klart så kommer försäljningen att öka lavinartat när tekniken på mikrokoper att bli bättre, mitt användnings område så tror jag att den kommer att göra stor nytta. jag är grymt nöjd. är nu ner i skåne och flyger för fullt. 77 www.fotomicke.se
Airfoto.se 2012-07-25 22:32  
Häftigt med ett reportage om den fantastiska tekniken med multicoptrar!!

Lycke till!!

www.airfoto.se
Michael Törnkvist 2012-07-29 21:18
tack var roligt att vara med och del ge mina tankar för jag är ju rookie på den här tekniken men har väldigt mycket flygtimmar med riktig helikopter, och jag kommer självklart inte sluta att fotografera från riktiga helikoptrar utan radio styrda helikoptrar är ett bra komplement till vanlig helikopter. för vid stora uppdrag så är vanlig helikopter mer kostnads effektiv.// www.fotomicke.se
helikopterfoto.se 2012-07-30 18:12  
Michael Törnkvist 2012-08-05 12:06  
nu ligger nya filmen ute med S800 föstat flygningen
http://www.youtube.com/watch?v=zAnE0EVj1iY

Merläsning

ANNONS