Annons
Artiklar > Ungt projekt blev utställning

Ungt projekt blev utställning

Visa bildspel

Foto: 6a, Bergaskolan

 

Foto: Kristina Wronsky-Petersen, Strandskolan

 

Foto: Thailia Stenson-Pattet, Strandskolan

 

Foto: 6c, Bergaskolan

 

Foto: Hanna Gr, Tygelsjöskolan

 

Foto: 6b, Linnéskolan

 

I ett projekt kallad Skapande skola i Malmö fick eleverna lära sig mer om fotografi.
– Bilderna de tagit är jättespännande, säger Lars Liliedahl, fotograf och lärare i projektet.

Genom ett kulturprojekt kallat Skapande skola fick fotografen Lars Liliedahl undervisa fjorton klasser i fotografi. Han hade varje klass i sex timmar uppdelat i tre tillfällen. Undervisningen inriktades på bildkomposition, ljusets betydelse och skärpedjup.

– Intresset bland ungdomarna var helt enormt, säger Lars Liliedahl.

Första tillfället tittade Lars och eleverna på bilder tillsammans och diskuterade dem. Vid andra tillfället fick de ut och fotograferade tillsammans, och under sista tittade de igenom bilderna de tagit och diskuterade dem.

– Resultatet blev över all förväntan. Bilderna de tagit är jättespännande.

Bland alla bilder valdes två ut per klass, och utställningen visades först på Hyllie arena i Malmö. De har nu hängt två månader på Scandinavian photo, men Lars tror de är inne på sluttampen där. De flesta bilderna är tagna med kompaktkameror, men allt från mobiler till systemkameror har använts.

Intresset bland eleverna var så stort på en skola att Lars till hösten ska ha undervisning för en grupp elever efter skoltid. Det är ett stipendiefinansierat projekt som ska handla om området Klagshamn och hur det har förändrats de senaste 100 åren. Det görs i samarbete med Kvarndala naturhistoriska förening, och tanken är att visa gamla bilder från området bredvid ungdomarnas nya.

 Lars har tidigare gjort en fotobok om just Klagshamn, tillsammans med naturfotografen Ulf Westerberg, som släpptes 2010 och är byggd på 15 års fotografering av området. Det nya projektet är tänkt att bli en utställning och kanske även en ny bok, den här gången med ungdomarnas bilder.



Publicerad 2012-08-01.

4 Kommentarer

Indy 2012-08-01 18:30  
Ska kanske tillägga att eleverna var 12 år gamla och gick i klass sex.
Är någon intreserad av att se fler bilder från ungdomarna så ligger de på
www.llfoto.com och under fliken skapande skola
gatosi 2012-08-01 18:30  
Härligt att läsa! Somliga irriterar sig på att ungdomar plåtar hej vilt med sina mobiler. Kul att någon satsade på att lära dem vissa baskunskaper! Kul också att det ändå fick vara med mobil. Ibland blir jag häpen över tonåringar som går runt med dyrare utrustning än jag. Bara om någon av dessa ungar förstår att man kan vara bildskapande utan tjock plånbok var det en väl investerad insats.
MattiasL 2012-08-01 20:01  
Jädrar, tänk om man haft den nivån när man var tolv. Fantastiskt.
Ulf Westerberg 2012-08-02 11:08  
En riktigt härlig utställning på Scandinavian i Malmö är det också. Verkligen bra jobbat av eleverna och av dig, Lars!
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS