Annons
Artiklar > Gatufoto: läsningen i fokus

Gatufoto: läsningen i fokus

I gatufotoutställningen ”Vända blad” försöker Miguel Herranz att visa människornas inre resa genom läsandet. Utställningen är en del av Litteraturmånaden som arrangeras av Cervantesinstitutet under september.

Hur länge har du jobbat med att samla material?
– Den äldsta bilden är från 2007 och den senaste är fotograferad i år.

Hur har du tänkt kring fotosituationerna?
– Jag rör mig mycket till fots eller cykel. Egentligen är det läsarna som väljer miljöerna. Jag dokumenterar bara deras val, så småningom kommer jag kanske iscensätta vissa bilder jag har funderat på. Det viktiga har varit hur jag ska rama in bilderna. Vad jag ska ta med, vad som ska lämnas utanför bilden och när jag ska ta bilden. I vissa fall fanns det möjlighet att vänta, i andra måste bilden tas direkt.

Vad har varit roligast i projektet?
– Att se hur människor läser i tid och otid, att ämnet verkar outtömligt och långt ifrån avslutat. Den här utställningen är ett delmål.

Vad har varit svårast?
– Till viss del handlar det om att samla på sig mod att ta just de bilder man vill ha och kunna stå för dem. Det är en mognadsprocess som fotograf och lite av en bergochdalbanefärd.

Hur tänkte du kring projektet?
– Från början var tanken att göra en fotobok om människor som läser.

Vilka inspirationskällor har du?
– Den största är väl gatan och dess verklighet. Men även fotoutställningar, vänners bilder, musik, filmer, samt fotografer som Elliott Erwitt, Helen Levitt, Jeff Mermelstein, Ramón Masats.

Vilket är ditt bästa tips för att ta bra gatufotobilder?
– Ha kameran redo, man vet aldrig när bilden dyker upp. Är kameran i ryggsäcken eller fotoväskan får man räkna med att vissa situationer hamnar i kategorin ”bilder som jag hade velat ta”.

Vilken tid är vernissagen?
– Den börjar klockan 18.00 den 6 september på Instituto Cervantes bibliotek i Stockholm, och håller på tills vi blir utslängda. Därefter hänger bilderna fram till den 5 oktober. 



Publicerad 2012-08-23.

6 Kommentarer

gatosi 2012-08-23 10:17  
Då var mitt projekt redan genomfört... *suck*
Men man får hoppas att folk fortsätter läsa, både för böckernas och nya fotons skull!
trollslanda71 2012-09-04 21:50
Nej då, Katja. Fortsätt med ditt projekt. Jag var varken först och kommer inte att vara den sista. Ser fram emot att se dina bilder i framtiden.
Bostromi 2012-08-23 13:37  
André Kertész gjorde det på sitt sätt långt tidigare.
trollslanda71 2012-09-04 21:52
ska försöka kolla in det.
Finn Calander 2012-08-23 20:48  
Kul att se. Jag har själv hållit på med ett läsningsprojekt ett tag, insirerad av AKs underbara fotobok On Reading.
trollslanda71 2012-09-04 21:52
Kände inte till boken, måste försöka få tag på den. Tack för tipset och lycka till med läsningsprojektet.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS