Merläsning
Nordiska museet digitaliserar 100 000 hotade bildminnen i nya projekt
Fotografer
Nordiska museet fortsätter att rädda och digitalisera fotografier från sina stora bildsamlingar. Under perioden 2024-2026 pågår två digitaliseringsprojekt med syfte att säkra material som riskerar att annars brytas ner. Bilderna görs även tillgängliga för forskare och allmänhet.
Läs mer...
Test: Ramverk Pro Sling - smidig och praktisk
Fotosidan testar
Plus
Trenden med multifunktionella väskor håller i sig. Och visst är det smartare med modulära system som går att kombinera för allt från resa och fotografi till fritid och skola. Db Journey Ramverk Pro Sling är en smidig axelremsväska som blir en kameraväska på ett litet kick.
Läs mer...
31 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Det finns t.o.m. folk som tror på det.
, man ger bort programmen gratis. Nästa steg blir uppdateringar, och för att dom skall fungera måste man betala Google för andra program eller tjänster, det ger mer beroende. Sedan fortsätter man på den linjen, var gång måste användaren betala lite mer. Gör han inte det förlorar han investeringen i tidigare uppdateringar och att lära sig använda programmet. Alltså, man tar pengarna av användaren i små steg så det inte märks. Metoden har tillämpats av Gillette, man nästan skänker bort hyveln, men bladen kostar skjortan, Kodak, samma sak, billig kamera men svindyra filmer som måste vara Kodak. Sedan är det typiskt att alla programmen måste laddas ner i klump. Det betyder att det ingår spionvara som övervakar användningen, det är ju Googles grundfilosofi så man kan rikta reklamen. Sedan har vi ju NSA och CIA spioneringen. Google har knappas något val, men ersätts ”för kostnader”, mycket rundligt kan vi förmoda. Det har i alla fall blivit en viktig inkomstkälla. Faran är denna. Det går ju som bekant att automatiskt hitta bilder (TinEye), och om då en fotograf tar bilder av till exempel den amerikanska spioninstallation vid Waihopai på Nya Zeeland, amerikanska installationer i Japan och Sydkorea, fotograferar i Tibet, då kan ju NSA och CIA misstänka att fotografen har ”fel” åsikter. ”En olycka händer så lätt” som bekant, över 100 media personer dödade förra året, alla var säker inte bara ”olyckor”. Tyvärr är detta saker vi måste tänka på idag inom media idag, tragiskt men sant.
Och då behöver man ju inte vara rädd för att jorden skall gå under.
Inte jämfört med Googles databas i alla fall. ;)
Med de orden sagt: jag kommer nog ändå att testa dessa plug-ins.
Undrar vilka onda planer Willy's har kokat ihop när de erbjuder tre valfria chipspåsar för 40 kr. Det är inget konspirationsbabbel men var skeptiska... det kan vara något lurt med chipsen! :oP
Jag har personligen kört NIK software i Aperture tidigare.
Men gratis är det ju inte riktigt, vi betalar ju på ett eller annat sätt för reklamen på Google.
Det kan tom vara så att nu har Nik pengar i ryggen så dom inte går omkull eller blir uppköpta av en konkurent som lägger ned Nik.
Ps. Magnus kan du ändra till Svensk rättstavning här på första sidan (använder Firefox).
Däremot är det förstås synd om programmen inte längre utvecklas, men det har inte så mycket med att jag först betalat för dem.
Men sanningen är ju att gratis finns inte. Någon har ju betalat, och i detta fall är det jag som har betalat fullpris för samtliga program som har betalat dina gratisversioner, det tycker jag är trist.
Sedan har såklart utveckling av program med betalning att göra på ena eller andra sättet.
Detta är fel i sak eftersom Google köpte Nik Software för att komma åt Snapseed (och kanske något annat program) och det du och för den delen jag också har betalat till Nik är inte relevant längre eftersom det är Google som ger bort programmen och de har nog inte tjänat speciellt mycket, om något, på dem.
Det som är trist i det här är just att eftersom de blivit gratis kan vi nog utgå från att det inte kommer komma ut några uppdateringar vilket i långa loppet betyder att programmen blir obsoleta och ett mjukvarualternativ för oss fotografer försvinner från marknaden.