Så skärper du dina bilder - Del 1

Plus

Skärpning av bilder är något som det finns mycket frågor kring. Vi släpper därför en artikelserie i tre delar skriven av Stefan Ohlsson. Första delen går igenom lite grunder om vad skärpning egentligen är.

Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla plus-artiklar för bara 16 kr första månaden*

Fotosidan Plus kampanj 1 månad

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

  • Fri uppladdning av bilder
  • Obegränsad tillgång till alla artiklar, nyheter och video
  • Egen blogg och portfolio
  • Mindre reklam
  • Rabatt på kameraförsäkring hos Gefvert
  • Rabatt på tidningen Fotosidan Magasin
  • Rabatt på böcker i Fotosidans butik

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om tre månader som automatiskt förlängs där månad två och framåt kostar 20 kr per månad. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka.Stefan Ohlsson
Publicerad 2011-11-28. Läst av 30968 personer.
(Logga in för att skriva en kommentar)
2011-11-28 15:57   levitte
Jag vill belysa ett litet räknefel (matematikern i mig reagerar ;-)).
I "Är bilden skarp?" diskuterar du hur mycket bildstabilisering ger i stabilitet, och anger då att 2 gånger längre slutartid är mer sannolikt än 4 gånger som oftast anges. Med det ger du som exempel att 1/25 då är den längsta vettiga slutartid för ett 50mm-objektiv. Men 1/25 är ju faktiskt 4 gånger längre slutartid än 1/100 (som, enligt stycket innan är den längsta vettiga slutartiden för ett 50mm-objektiv utan bildstabilisering).
froderberg   2011-11-28 16:36
Skillnaden mellan 1/100s och 1/25s är två exponeringssteg, vilket avses. Det ska alltså stå "steg" istället för "gånger".
levitte   2011-11-28 16:52
Tack.

Och tack för en väldigt intressant artikel!
2011-11-28 19:08   sespalan
Vad konstigt. Var inte detta ett blogginlägg nyss?
Svar från stefohl   2011-11-28 21:43
Jag har ingen blogg, så det har det nog inte varit :-)
froderberg   2011-11-28 22:58
Vi länkade för ett tag sedan till en liknande artikel som Stefan skrivit.
2011-11-28 22:41   Samuel Svensson
Däremot var det inte låst förut idag eftersom jag läste hela artikeln men inte kan längre ^^
2011-11-29 07:49   Maabse
Tack för detta! Ser fram emot resten.
2011-11-29 07:55   Hellenius
Tackar så mycket! Välskrivet och intressant, ser fram emot nästa artikel.
2011-11-29 15:07   pidda999
Finns en bra artikel på SFF site av Stefan som alla kan läsa.
http://www.sfoto.se/teknik/programvaror/skarpning
Svar från stefohl   2011-11-29 15:36
Men man bör ha den tryckta tidningen för att kunna jämföra skärm och tryck om man vill få ut max av den artikeln.
2011-11-29 22:18   pellepang
Tack Stefan för din vänlighet att dela med dig av dina erfarenheter.
Jag ska genast ge mig i kast att prova dina förslag, jättespännande.
2011-12-01 12:34   Artis
Det med exponeringstid och skakningsoskärpa är en en liten vetenskap som alla måste själv utforska. Det finns inga generella regler för det.
Allt ändras beroende av kamera/objektiv, kamerans utformning, om det finns ett batterigrepp, objektivens brännvidd/vikt, avtryckare - om den är mjuk eller hård, fördröjning osv, osv.

Jag får skarpare bilder med en EOS 5D + 70-200/2,8 vid 1/60s än med samma kamera och en 50/1,4 vid 1/125s.
Jag får bättre stabilitet i handen med det tyngre objektivet med tanke på den hårda avtryckaren på 5D.
Jag får skarpare bilder med en 40D och 50/1,4 än med en 5D + 50/1,4 på grund av att 40D har en mjukare avtryckare.

Så min slutsats är att exponeringstider får man laborera fram själv beroende på vad man fotograferar med.
Svar från stefohl   2011-12-01 19:53
Instämmer fullt ut. Det är därför man bör testa sig själv och se hur det fungerar.
2011-12-03 12:23   kennethvärmdö
Intressant artikel!
Hur mycket av den skärpeproblematik du skriver om är hänförligt till lågpass filtret?
Skulle det vara bättre att ta bort lågpassfiltret från kameran och korrigera ev moairé effekter lokalt i bilden i datorn?
Svar från stefohl   2011-12-04 19:19
Visst minskar skärpan av lågpassfiltret och en del av det vi gör när vi grundskärper är att ta bort effekterna av lågpassfiltret. Men bara en del, även de kameror som jag arbetat med som inte har lågpassfilter, som de mellanformatskameror som jag testat, kräver en skärpning. Eller snarare, bildens skärpa blir bättre när man lägger på en grundskärpa.

Jag tror inte vi är där än när det gäller upplösning och frihet från moaré så att det går att skippa lågpassfiltret. Även med mellanformatskameror med 40-50 megapixlar ser man moaréeffekter med jämna mellanrum. Och visst går de oftast att ta bort, men det är en del extra arbete med detta.
2011-12-16 14:19   Karl2
Litet av den mera sofistikerade versionen av skärpning
med gratisprogrammet Gimp.
http://www.youtube.com/watch?v=GVLu3TSKFKY
2011-12-21 07:02   Mikael Sundberg
Intressant läsning och mycket bra skrivet! Tack för makron, ska testa och se hur det fungerar. Jag brukar skärpa bilderna i Camera RAW - skärpa inställning och därifrån kan man justera kantskärpa också. Så undrar jag vad är skillnaden mellan ditt sätt och Camera RAW sätt? Kreativ skärpning var nytt för mig och väldigt bra tips! Måste testa det :-)
Svar från stefohl   2011-12-21 22:29
Jag föredrar också CameraRaw-skärpning om jag har en råfil som jag ska konvertera. Du hittar ju en länk till en artikel om skärpning i Camera Raw i denna artikel. Denna kantskärpning som jag tar upp i denna artikel använder jag i två fall, när jag inte använder Camera Raw som råkonverterare och när jag har skannade bilder.
2012-01-03 23:36   oneeye
Tack för ännu en utförlig och välskriven artikel (jag har läst de tidigare som refereras till här)!
Jag är rätt ny i den här lite mer avancerade skolan av efterbehandling men hänger bra med fram till kantskärpningen (kantmask). Inte så att jag inte kan upprepa det du där beskriver i artikeln. Men jag har två funderingar:
1. Jag förstår inte tillämpningen - vad som egentligen händer och varför. T.ex. hur det kan fungera att slänga det tredje lagret och ändå behålla de arbeten man gjort där. Kanske finns det något bra tips om var man kan läsa mer på djupet om detta.
2. När jag är färdig med min kantmask, har slängt det tredje lagret och lagt en ny gaussisk oskärpa på det andra lagret har jag tre lager kvar: Bakgrund, Lager 1 och Lager 2. Lager 2 är då inverterat. Men det är väl inte där man skall sluta (min bild blev f.ö. inte så där svar/vit som i ditt exempel, mer som matta nyanser av RGB). Jag antar att det är underförstått vad som händer sedan, men skulle uppskatta en avslutande förklaring.
Svar från stefohl   2012-01-05 09:26
Avsikten med denna del är ju att bygga en kantmask som du sedan förvandlar till en markering av just kanterna, övergångszonerna, i bilden. När du sedan lägger på skärpa kommer denna mask att skydda släta, jämna partier i bilden.

Så när du fått ditt lager, som du måste justera så att den blir svart och vit, så kommando/control-klickar du på RGB-kanalen. Då har din mask blivit en markering och du kan slänga masklagret. Markeringen finns ju dock kvar och du kan göra en skärpning av bilden.

Merläsning

TEST: Sony A9

Plus Sony A9 har utsetts till Årets kamera av EISA. Även Fotosidan ger kameran högt betyg. Sony A9 klarar 20 bilder/sekund, har nästan 700 fokuspunkter och översamplad 4K-video. Kameran håller vad den lovar, men det finns några irriterande småmissar. Läs mer... 35

Linnea Rheborg gör drömpraktik på Getty

Frilansfotografen Linnea Rheborg har fått en eftertraktad praktikplats som sportfotograf hos en av världens största bildbyråer, Getty Images. Läs mer... 2

130 fotografer ställer ut på Planket i Göteborg

Lördag den 19 augusti ställer 130 fotografer ut längs planket i Nya Allén i Göteborg under avslappnade former. Läs mer...

Fotade dotterns uppträdande - stoppad av vakter på öppen gata

Förra året grep poliser DN-fotografen Lars Epstein när han fotograferade på kulturfestivalen i Stockholm. På årets upplaga av festivalen har en pappa hindrats av vakter att fotografera sin dotters cirkusuppträdande, rapporterar Lars Epstein på DN.se Läs mer... 33

Fotografer gör övertramp i bildjakt på vit älg

Den ståtliga vita älgen i Värmland har blivit en viral succé världen över. Nu ryter naturfotografen Ingemar Pettersson till. Han menar att fotografer gör övertramp i jakten på bilder av den vita älgen. De riskerar också att skadas allvarligt av älgen. Läs mer... 8

Svensk Youtube-kanal om naturfoto

Youtube är populärare än tv bland yngre generationer. Niklas Virsen har startat en egen kanal på Youtube där han lägger ut filmer från sina fototurer på hemmaplan och utomlands. Temat kretsar kring naturfoto. Läs mer... 8

Fotografiska öppnar i London och New York

Fotografiskas planer att expandera utanför Sverige blir verklighet. Nästa år Fotografiska utställningslokaler i såväl New York som London. Läs mer... 37

Årets bästa fotoprodukter utsedda av EISA

EISA, sammanslutningen för europeiska journalister inom bild- och ljudområdet, har utsett årets bästa fotoprodukter. Läs mer... 24

Varm vänskap via Fotosidan

Carina Hedlund berättar om hur hon lärde känna vissångaren och fotografen Bengt Sändh genom Fotosidan för 10 år sedan. Nu har de äntligen träffats. Läs mer...

Jag tror jag är kär!

Bilfotograf Patrik Lindgren är kär! Läs om i vad och varför i ett långt intressant inlägg. Läs mer...

Elinchrom Deep Umbrella Promotion