Annons
Artiklar > Bok med miljöfokus under ytan

Bok med miljöfokus under ytan

Visa bildspel
Foto: Tobias Dahlin 
Foto: Tobias Dahlin 
Foto: Tobias Dahlin 
Foto: Tobias Dahlin 
Foto: Tobias Dahlin 

I mitten av juni i år släppte fotografen och dykaren Tobias Dahlin sin nya bok "Västerhavet". Med den vill han väcka eftertanke och förhoppningsvis förändra sättet vi ser på våra hav.

Hur känns det nu när "Västerhavet" är färdig och släppt?
− Det känns skönt. Jag är väldig tacksam över att ha fått möjlighet att göra den här boken. Och jag har haft höga krav på mig själv men känner mig ändå väldigt nöjd med slutresultatet. Framförallt över att boken har ett viktigt budskap.

Boken har jag gjort på min fritid. Jag är lärare till vardags och har tre barn så bitvis har det varit tufft att få ihop det men samtidigt har boksläppet lämnat efter sig ett slags tomrum. Jag har trivts med att jobba med boken.

Hur länge har du arbetet med den?
− För drygt två år sedan tilldelades jag Hasselbladstiftelsens naturfotostipendium och sedan dess har jag arbetat med projektet mer konkret. Innan dess var boken endast en idé och dröm. Jag märkte efter ett tag att jag var naiv och trodde att texterna skulle falla på plats av sig själva. Förstod inte riktigt att det kräver disciplin och hårt arbete, åtminstone för mig, för att komma in i en kreativ skrivprocess. Det är nog det som jag slitigt med mest. Själva dykandet och fotograferandet har varit den roligaste delen av bokprojektet.

Hur kommer det sig att du håller med just UV-foto?
− Nuförtiden, när vi kraftigt överutnyttjar jordens resurser, inte minst våra hav så tror jag att god undervattensfotografi är viktigare än någonsin. Förhoppningsvis kan bilderna mana till eftertanke och få folk att börja agera för att rädda våra hav.

På ett mer personligt plan bygger det på någon slags pojkaktig äventyrslusta förmodar jag. Mer än 70 procent av jordens yta består ju av hav så det finns mycket att utforska. Kärleken till havet föddes tidigt. Jag snorklade mycket som barn och fick tjatat till mig ett dykcertifikat som 15-åring. Fotointresset har vuxit fram under tiden. I havet upplever jag ett lugn och ett välbefinnande som saknar motstycke. Fotograferandet kryddar den känslan, en känsla som kan få leva kvar om fotoresultatet blir lyckat.

Vad använder du för utrustning?
− För mig har aldrig utrustning och märken hit eller dit varit av stor vikt. Utrustning som fungerar är väsentligt men slutresultatet är det viktigaste. Till bokens undervattensbilder har jag använt mig av en Nikon D300 i ett Ikelitehus med Ikeliteblixtar, oftast bara en. 50 mm, 105 mm samt 10,5 mm (fisheye) är de objektiv jag använt mig flitigast av. Inte sällan med konverter och för en del makrobilder med SubSee +10 diopter.

Har du några bra tips till den som vill börja med UV-foto?

  1. Gå nära, var envis och ha tålamod.
  2. Tänk på bakgrunden. Det är en viktig del av bildens totalupplevelse.
  3. Det är bra att ha bildidéer klara för sig innan man påbörjar dyket.

Till ovanstående bör jag tillägga att innan man fullt ut kan börja fokusera på att ta bra undervattensbilder så måste man behärska god dykteknik, dels för den egna säkerhetens skull men också för att inte skada marint liv.

För övriga konkreta tips hänvisar jag till min förra bok: Bättre bilder/Dyk! utgiven av Dext förlag vilket Fotosidan numera är en del utav.



Publicerad 2014-07-06.

Bli först att kommentera

Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS